Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa - Tauron

Recommended Posts

Musze zawnioskować o przyłączenie do sieci dla mojego przyszłego domu i zastanawiam się jaką moc przyłączeniową podać we wniosku.

Dom (135m2) będzie w całości na prądzie:

-powietrzna pompa ciepła 7-9kw

-indukcja 7,2kw

- wentylacja mechaniczna + rekuperator

+ standardowe urządzenia (kuchnia + TV, komputery, alarmy, kamery itp)

Dziękuje bardzo za pomoc!

Edytowane przez KromaXXL

Pesymistyczna wersja, że indukcja weźmie na maksa 7kW, +4kW PC już z grzałkami. Mało prawdopodobne takie połączenie, ale możliwe. Mam 3kW na resztę urządzeń. Liczę, że awaryjnie więcej, bo zabezpieczenie dostałem AFAIR po 25A. Licznik pokazuje maksymalne obciążenie, więc w razie czego podniosę. Po co płacić wcześniej, jak jest IMO prawie pewne, że 14kW wystarczy?

Zima, przygotowania do wigilii - indukcja 6, pompa 4, żona prasuje obrus 1.5, Ty robisz ostatnie odkurzanie 2 i jesteś pod korek :). Tak śmiechem, żartem lepiej mieć jakiś zapas - w końcu to tylko 80 zł za kilowat płatne jednorazowo. Ja planuję 14 kW, ale będę miał gaz.

Zima, przygotowania do wigilii - indukcja 6,

Małe szanse, bo to wymaga odpalania na raz na 3 fajerce czegoś zimnego. Jak ktoś działa normalnie, nastawia ziemniaki na pierwszej fajerce i zabiera się za krojenie kapusty do zasmażenia, to zanim ją nastawi, to pod ziemniakami trzeba zmniejszyć moc. A jak zasmażka się rozgrzewa, to tłuczone schabowe dają czas. Jak sobie na czterech palnikach bulgoce rosołek, ziemniaki, i ze dwa inne składniki na pozostałych fajerkach, to ile pobierają? Ze 100-200W każdy. To mamy z 500W na trzy fajerki i wstawimy wodę na herbatkę. Może przez chwilę wyciągniemy 4kW (jak kuchenka ma i odpali w takich warunkach funkcję boost).

pompa 4

A po co wtedy tyle ciepła, jak kuchnia grzeje 6kW?

żona prasuje obrus 1.5,

To kto wstawia te garnki w kuchni?

Ty robisz ostatnie odkurzanie 2

Takie odkurzacze już od kilku lat są w UE nielegalne ;)

Płacisz jednorazowo. Ale nie tylko (przynajmniej u mnie). Warunki i przyłącze miałem docelowe - ale na tych samych warunkach mi podłączyli prąd budowlany. Czekam na pierwszą fakturę, ale z tego co się orientowałem to jest opłata za moc przyłączeniową przy taryfie z C11.

Ja akurat zalatwilem sobie taryfę G11 chociaż budowa dopiero w planach. Ale z C11 racja, dlatego wiele osób na czas budowy bierze 7-8 kW, a potem zwiększa na docelową.

P.S. 1.8 kW odkurzacze są ciągle w sprzedaży,

Edytowane przez kemot_p

Dzięki wielkie! Czyli jak bym miał kaprys wziąć 20-25 kw to nie ma to znaczenia w rachunkach miesięcznych tylko jednorazowo podczas podłączania?

Jesli dostaniesz taryfe C to płacisz za każdy kW mocy, jesli G nie. Na czas budowy jesli masz mieć taryfę C to lepiej wnioskować o mniejszą moc. Potem zwiekszysz.

No i mam fakturę:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379869

Cztery składniki płatne miesięcznie niezależnie od zużycia, z czego dwa zależne od kW. Już żałuję, że wziąłem aż 14kW. Dotąd nieznacznie przekroczone było 3kW.

Miałbym 5kW to by mi wystarczyło na czas budowy, a potem bym sobie podwyższył do 14kW. A jak teraz obniżę, to potem znowu będę musiał zapłacić za zwiększenie, więc mi się nie opłaci (przynajmniej mam nadzieję, że najdalej za pół roku będę miał G11).

PGE_fv.jpg

z tego co widze to te opłaty stałe na taryfie budowlanej nie są zawrotne. myśle ze przy 5 KW zaoszczedziłbyś jakeis 20-25 zł ?

Jak to liczysz? Masz dwa składniki - 1,65zł/kW i 3zł/kW. Razem 4,65 netto za kW co przy 9kW (14kW-5kW) daje 51,48zł brutto wyrzucone w błoto co miesiąc.

Ja wiem, że wiele osób patrzy jakie to grosze w skali budowy, ale jak ktoś popatrzy ile na to pracuje albo co mógłby za to kupić, to trochę zmienia perspektywę. Poza tym to czysta rozrzutność - żadnych korzyści. I przez pół roku prądu budowlanego wywalę ponad 300zł bez sensu.

Masz rację! 50 zł miesięcznie to juz trochę jest. Całe szczęście że tylko jest to tak liczone podczas taryfy budowlanej... :) Też spróbuje wziąć jakies 6kw podczas budowy a docelowo dopiero zwiększyć. Dzięki!

Bierz od razu max i wnioskuj o taryfę G.

Ten dziwny twór "taryfa budowlana" nie istnieje, jest albo C albo G. Warunki klasyfikowania opisane są w cennikach operatorów.

Jest sporo tematów o tym tutaj i na innych forach. W skrócie - taryfa G przysługuje, gdy w danej nieruchomości energię zużywasz na potrzeby bytowe oraz nie prowadzisz tam działalności gospodarczej. Czyli - na pustej działce możesz bytować (choćby pod namiotem), natomiast budowa domu nie jest TWOJĄ działalnością gospodarczą.

Druga sprawa - wystąpisz o przyłączenie "budowlane", to w warunkach wymyślą ci tzw. prowizorkę, którą sam będziesz musiał wykonać a potem zdemontować i ponownie wystąpić o przyłączenie docelowe. Występuj od razu o zasilanie docelowe ze złączem w granicy działki.

PS. Chyba jeszcze tylko PGE cwaniakuje z "taryfą budowlaną". Z tego co wiem w Tauronie nie ma z tym problemu.

• 3 weeks później...

Witam

- Chcę zrobić przyłącz na działkę niezabudowaną.

- Kabel do którego są przyłączone inne obiekty w okolicy przebiega blisko działki, w chodniku.

- Prąd na działce jest potrzebny na jakiś czas pod wynajem działki na usługi, np. rekreacyjne / przyczepy campingowe czy też rozrywkowe (np. namiot).

- Za kilka lat na działce może powstać jednak budynek mieszkalno usługowy, gdzie zapotrzebowanie na prąd będzie już znaczne.

- Przez najbliższe lata wynajem działki (pobór prądu) miałby miejsce przez 4 miesiące / rok. W pozostałych miesiącach w roku nie chciałbym płacić abonamentu za prąd.

Pytania są następujące:

1) czy w związku z opisaną wyżej sytuację lepiej wybrać w warunkach opcję "zasilanie docelowe" czy "zasilanie tymczasowe"?

2) czy jeśli wybiorę "zasilanie docelowe" to nie będzie tak że przyłącz wykona Tauron z przetargu i będę musiał czekać nawet 1 rok, a wybierając "zasilanie tymczasowe" będę mógł wykonać taki przyłącz zatrudniając osobiście elektryka bez takiego okresu oczekiwania ?

3) jeśli określę moc przyłączeniową w warunkach o wiele mniejszą niż będzie potrzebna za kilka lat dla budynku, to czy wtedy nie trzeba będzie zaś rozkopać chodnika i wykonać przyłącza od nowa? Chodzi mi o to czy jeśli teraz zrobię skrzynkę w ogrodzeniu pod zwykły wynajem działki, to czy te urządzenia będą miały parametry wystarczające by obsłużyć w przyszłości budynek? Czy mogę za kilka lat zwiększyć moc? Czy opłata jednorazowa będzie wtedy tylko od domówionych Kw?

4) w związku z opisaną wyżej sytuacją wybrać teraz w warunkach 1 fazę czy 3 fazy?

5) czy mam jakiś wpływ na miejsce lokalizacji skrzynki w ogrodzeniu? Czy jest to zależne od tego czy przyłącz wykonany zostanie z przetargu czy przez zatrudnionego przeze mnie elektryka? Mam jedno miejsce w linii ogrodzenia w którym chciałbym by była zlokalizowana skrzynka. Na jakim etapie i w jaki sposób wskazać by tam została zlokalizowana?