mazzi1 27.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Witam Mam przybudówkę którą ktoś zbudował na skarpie z pustaków. Woda musi podmywać, po za tym jakoś nie dopatrzyłem sie solidnych fundamentów co doprowadza do osuwania się jednej strony Proszę o rady jak to wzmocnić Pomyślałem żeby na przy murze nie pod nim wylać za pomocą szablonu z płyt blok w kształcie litery L solidnie wzmcniony żelastwem ew kątownikami. Między blokiem a murem wsypać grysik i zagęścić. Następnie w garażu w środku skuć posadzkę i tak jest do niczego i zrobić z płyty prowizoryczny szalunek i wlać beton pod mur jako fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.01.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Cokolwiek zrobisz nie moze się to ograniczać do powierzchniowej warstwy.Nie wiadomo czy istnieje jakiekolwiek wiązanie warstw cegieł czy też innego materiału w narożnikach.Radzę raczej na początek jakikolwiek prac wzmocnić poprzez spięcie ściany śrubami z pozostałą częścią budynku.Następnie wszelkie odkopywanie należy wykonać stopniowo po odcinku 1m w najpierw po kolei w samych narożnikach jednym a następnie drugim gdzie obok nikłych fundamentów wylać głębokie odpowiednio zazbrojone narożniki.Powstaną tam wspomniane bloki w kształcie litery L które opasają niejako narożniki.To jednak musi zaczynać się na głębokości ponad 1mPo tym etapie odkopać pozostałą część pomiędzy narożnikami i spiąć je zbrojeniem wylewając resztę betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazzi1 27.01.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Dziękuje za odpowiedz Raczej wolałbym nie spinać ściany z fundamentem domu z obawy żeby go nie naruszyć..Dom jest drewniany. Może narożnik spiąć razem?. Po za tym nie wiem jak wysoko i szeroko wylać narożnik żeby było stabilnie ale z drugiej strony głupio nie wyglądało. Planuję fasadę opić deskami. Wklejam więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.01.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Dziękuje za odpowiedz Raczej wolałbym nie spinać ściany z fundamentem domu z obawy żeby go nie naruszyć..Dom jest drewniany. Może narożnik spiąć razem?. Po za tym nie wiem jak wysoko i szeroko wylać narożnik żeby było stabilnie ale z drugiej strony głupio nie wyglądało. Planuję fasadę opić deskami. Wklejam więcej zdjęć [ATTACH=CONFIG]379895[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379896[/ATTACH] Myślałem że przybudówka jest murowana a nie drewniana. Jeśli to drewno to zoriętuj się raczej co jest na osuwających się fundamentach. Podejrzewam że są to jakieś pale i osunięcie się fundamentu o ile tam można go nazwać spowodowało pracę jednej ściany a widoczny efekt pogłębia tynk. Nie myślałem o wiązaniu ściany z fundamentem ale z resztą domu która stoi stabilnie. Drewnianą ścianę zawsze można podeprzeć tymczasowo na wcześniej przygotowanych nowych narożnikach betonowych a nawet podnieść do prawidłowej wysokości i uzupełnić powstałą lukę. Spadającym tynkiem przy takiej operacji bym się raczej nie przejmował bo to zawsze można uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.01.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuje za odpowiedz Raczej wolałbym nie spinać ściany z fundamentem domu z obawy żeby go nie naruszyć..Dom jest drewniany. Może narożnik spiąć razem?. Po za tym nie wiem jak wysoko i szeroko wylać narożnik żeby było stabilnie ale z drugiej strony głupio nie wyglądało. Planuję fasadę opić deskami. Wklejam więcej zdjęć [ATTACH=CONFIG]379895[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379896[/ATTACH] Myślałem że przybudówka jest murowana a nie drewniana. Jeśli to drewno to zoriętuj się raczej jak są zbudowane ściany i co jest na osuwających się fundamentach. Podejrzewam że są to jakieś pale i osunięcie się fundamentu o ile tam można go nazwać spowodowało pracę jednej ściany a widoczny efekt pogłębia tynk. Nie myślałem o wiązaniu ściany z fundamentem ale z resztą domu która stoi stabilnie. Drewnianą ścianę zawsze można podeprzeć tymczasowo na wcześniej przygotowanych nowych narożnikach betonowych a nawet podnieść do prawidłowej wysokości i uzupełnić powstałą lukę. Spadającym tynkiem przy takiej operacji bym się raczej nie przejmował bo to zawsze można uzupełnić. W tych zdjęciach widoczne są łączenia płyt jakby OSB z których jest zbudowana ściana. Czy drugi narożnik także ulega osunięciu czy to tylko efekt jednego narożnika bo winowajcą może wcale nie jest fundament. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazzi1 30.01.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Garaż jest z pustaków. Chciałem trochę podkopać i zrobić zdjęcia ale ziemia jest mocno zamarznięta. Fundament pod pustakami jest bardzo mizerny i widać jak pod nim kamienie i gdzieniegdzie puste miejsca/ dziury. Drugi róg jest w porządku.Jutro podeśle więcej zdjęćDziękuje za zainteresowanie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts