Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczne spalanie odpadów w domowym kotle dolnego spalania.

Gość mtdeusz

Recommended Posts

Gość mtdeusz

Teraz nie mam problemu z kominem bo kocioł 50% ciepła wywala do komina, bardzo gorące spaliny i dobry ciąg jest.

Ale do kotła 5 klasy producent zaleca komin 20x20 czyli mój komin jest za mały i będzie za mały ciąg i złe spalanie.

• Odpowiedzi 529
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz nie mam problemu z kominem bo kocioł 50% ciepła wywala do komina, bardzo gorące spaliny i dobry ciąg jest.

Ale do kotła 5 klasy producent zaleca komin 20x20 czyli mój komin jest za mały i będzie za mały ciąg i złe spalanie.

No i cóż masz za problem – frezowanie komina sobie zamówisz albo z kwasówki rurę sobie włożysz – przecież to pryszcz dla ciebie. Jeśli o temperaturę spalin chodzi – swoim sposobem poradzisz i z tym sobie albo zamiast zawirowywaczy spalin - obłożysz wymiennik szamotem i zaś będziesz miał na czopuchu ponad 400*C.

Gość mtdeusz

Nie bo modyfikacja kotła 5 klasy to utrata 5 klasy.

Po za tym po co i jak w zgazowywującym mam wykładać szamotem wymiennik przecież to jest bez sensu.

Edytowane przez mtdeusz

No i cóż masz za problem – frezowanie komina sobie zamówisz albo z kwasówki rurę sobie włożysz – przecież to pryszcz dla ciebie. Jeśli o temperaturę spalin chodzi – swoim sposobem poradzisz i z tym sobie albo zamiast zawirowywaczy spalin - obłożysz wymiennik szamotem i zaś będziesz miał na czopuchu ponad 400*C.

Pochwal się, czym ty palisz ? jaki masz kociołek ?

Tylko nie bajdurz !

Pochwal się, czym ty palisz ? jaki masz kociołek ?

Tylko nie bajdurz !

Miałeś na zdjęciu wymiennik pokazać, by zdjęcie zrobić palnika nie musisz wygaszać – temperatury na zewnątrz są raczej dodatnie, więc palnik mało co pracuje. Skoro masz jakieś pretensje czy jakieś ale – rzuć na to okiem : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7900644&viewfull=1#post7900644.

Gość mtdeusz

Samsu to ma generator smoły i sadzy Jacka M.Samsu .

I brak pojęcia o spalaniu też ma.

Wymiennik Jacka M.Samsu smoła wygurowała, jeszcze popiołu nasypał by smoły nie było widać.

Wymiennik z HG Jacka M. samsu.pl..jpg

Edytowane przez mtdeusz

Życzę wszystkim tutaj piszącym i ich gminom, miastom, powiatom a przede wszystkim ich sąsiadom, za przykładem Krakowa i Wrocka, jak najszybszego wdrożenia zakazu używania paliw stałych do ogrzewania a ichniej Straży Miejskiej więcej kasy do zakupu wielu dronow badajacych syf wylatujacy z kominów i bezwzglednosc w egzekwowaniu nałożonych kar :D

Nie o mnie w tym jest mowa ale o was i trudno się dziwić temu skoro na trucicieli i kopciuchów to jak na razie jedyny sposób - tylko dlaczego w trybie odpowiedzialności zbiorowej mają cierpieć z waszego powodu ci, którzy Czyste Spalanie mają za cel i wartość nadrzędną w ogrzewaniu swych domostw w których z rodzinami mieszkają.

Róbcie tak dalej a w końcu się znowu jedwabnego doczekacie i nie liczcie na to, że ja wam polin pomogę budować.

Gość mtdeusz

Jak ty po pierwsze nie masz pojęcia o czystym spalaniu a po drugie nie spalasz czysto.

O tu w komentarza widać twoje pojęcie albo raczej brak pojęcia o spalaniu:

Edytowane przez mtdeusz

Gość mtdeusz

Pytania do posiadaczy fabrycznych kociołków HG/zgazowujących czy da się uzyskać takie rezultaty (niebieskawy ogień) w fabrycznych kotłach HG, ponieważ na wiosnę wymieniam kocioł u siebie i zgazowujący zaczyna być moim faworytem.

Edytowane przez mtdeusz

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...