Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom do oceny

dwadwa

Recommended Posts

Witam

Temat dotyczy głównie naszej kuchni. Jesteśmy na etapie przygotowywania się do budowy ścian, mamy dopiero stan zero, więc jakies zmiany mozna jeszcze wprowadzić. Jako że zima ciągnie się niemiłosiernie, na razie wałkuję temat kuchni, zbieram inspiracje, myślę, by potem czegoś nie żałować. Z powodu bardzo malej dzialki, projekt jest indywidualny, dom jest trzykondygnacyjny, góra to poddasze, ogrzewanie w całości podłogówka, zrezygnowalismy z kominka. Wszystko starałam się w miarę przemyśleć, jednak jak teraz na to patrzę to mam wątpliwości. Co do zmian to w wc na poziomie salonu przenosimy toalete, aby zabudowac ścianę na chemię, wiadro odkurzacz itp, na poddaszu garderobę 4,42chcę zamienić na pralnię, myślę też nad przeniesieniem drzwi do spiżarni na drugą scianę, a ścianę gdzie teraz są drzwi zabudowac do sufitu szafkami kuchennymi, a w reszcie kuchni tylko szafki dolne. Nie wiem ,czy wtedy kuchnia nie będzie za wąska. W kuchni nie planuję wielu szafek, bo jest spizarnia. Prosze o poradę, czy ten pomysł jest dobry, czy zostawic jak jest naryzsowane, co do innych pomieszczen, czy warto jeszcze cos zmienic, z góry dziękuję za zainteresowanie i porady

Oto rzuty

http://i.imgur.com/ZctHrNs.jpg

http://i.imgur.com/PzER3Bf.jpg

http://i.imgur.com/hr9j8j9.jpg

Edytowane przez dwa+dwa

Będę szczera..........jedyne co mi się podoba to rzut piętra z salonem,nic bym nie zmieniła oprócz dodania prysznica w łazience bo jest sypialnia.

Nie rozumiem po co robić 4 łazienki w jednym domu to ogromny koszt.Koło kotłowni wystarczy umywalka,lub jakś mini wanna jeśli chodzi np: o kąpanie psa.Bo inaczej wychodzisz spod prysznica i przechodzisz przez brudne pomieszczenie to nie ma sensu :confused: .Poddasze jest ciasne,pokój 10m ze skosem to klitka.

1fa516464e7da765med.jpg

Edytowane przez kinka

Dzięki za odpowiedz kinka i za szczerosc, tym bardziej że znam twoje opinie z forum zawsze są trafne :). Co do łazienki na samym dole, to mi rowniez nie jest potrzebna, ale mężowi niestety tak, bywa często w lesie i musi mieć ten prysznic by się umyc z calego brudu, kleszczy i td . Co do pokoi na poddaszu, będziemy miec wysoką siciane kolankową , ok 110 cm do tego w pokojach będą lukarny więc nie będą to male pokoje, tym bardziej że będą to pokoje dzieci, teraz mają tez takie i jest ok. Trudno mi tez zrezygnowac z łazienki dzieci na górze, tym bardziej że to są dwie dziewczynki, więc przyjdzie czas , że jedna łazienka będzie calkiem wyłączona z użycia :) dla nas, a latac piętro nizej by wziac prysznic, no nie wiem ...ale pomysly fajne, dzięki!! Bedę dzis wieczorem to analiowac. Czy wedlug Ciebie Kinko kuchnia jest ok? czy nie lepiej przeniesc te drzwi do spizarni na druga sciane a w zamian zabudowac po sufit tę sciane w kuchni ? Edytowane przez dwa+dwa

Ja bym w kuchni nic nie zmieniała,chyba że chcecie przenieść płytę na wyspę i wtedy można przesunąć zlew na drugą ścianę.Nadal podtrzymuję,że pokoje będą za ciasne to nie to co w bloku.U mnie ścianka kolankowa ma 120cm,pokój 12m (280x440cm) jest naszą sypialnią bo tam tylko śpimy,jest łóżko i komoda i nic nie wejdzie więcej.Dzieci mają pokoje większe 17-18m,bo tam spędzają pół dnia i wcale nie są za duże.Wolałabym zrezygnować z garderoby dla dzieci i wstawić normalną szafę,pokój będzie większy a dzieci rosną i przyjmują koleżanki.Musicie już sami zdecydować co najlepsze dla was.Powodzenia w wyborze :bye:

moim zdaniem w kuchni macie źle ustawiony trójkąt roboczy. Zlew i płyta powinny być wg. zasad ergonomii odwrotnie.

Nie da się niestety,tam gdzie jest zlew nie moze byc płyta, bo jest tu okno. Wyspa z płytą odpada, jakos nie jestem do tego pomysłu przekonana, raczej w tym miejscu po drugiej stronie będą hokery.

A okno musi być narożne? Przez nie nie masz miejsca na szafki wiszące. Zamiana miejscami zlewu i płyty to dobry pomysł, okno nad zlewem a szafki wiszące nad płytą. Drzwi do spiżarni są dobrze umieszczone - po pierwsze są w kuchni a po drugie wchodzisz i masz od razu wszystko w zasięgu ręki (nie musisz zostawiać przejścia wzdłuż prawie całego pomieszczenia żeby się dostać do najdalej od wejścia ustawionych szafek co miało by miejsce z drzwiami na krótszym boku).

Może się mylę ale wydaje mi się że trudno będzie umyć z zewnątrz jedno skrzydło tych wysokich okien przesuwnych( jeśli dobrze myślę, że są suwane). Żeby umyć okna z zewnątrz musisz je otworzyć a w takim przypadku jedno skrzydło będzie zasłaniało drugie a nie masz balkonów tylko jakieś wąskie parapety(ok.45cm chyba) więc wyjście i zamknięcie skrzydła za sobą jest wątpliwe nie mówiąc o manewrowaniu ściągaczką(czasem trzeba kucnąć itp). Chyba że oba skrzydła będą się przesuwać...

Suwanka będzie tylko jedna, w wejsciu na taras. Co do naroznego przeszklenia, to raczej z niego nie zrezygnujemy, chcielibysmy urozmaicic trochę nieciekawą bryłę domu. Fakt że działka ma jedynie 452 metry a naokoło zabudowa z lat 90 tych (wysokie domy) i my musielismy isc do góry, stad to okno, będzie trochę nowocześniej:)

Czy te szafki górne rzeczywiscie są tak wazne i czy nie da się bez nich jakos w naszym przypadku obejsc

Np cos takiego

http://i.imgur.com/wYczNH0.jpg

Bez okna naroznego wygląda to tak

http://i.imgur.com/zccYMSu.jpg

Elewacja domu będzie zupełnie inna :)

Edytowane przez dwa+dwa