Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Wy te? musicie sie odchudza? ? Dieta Dukana, Dieta kopenhaska

Anam

Recommended Posts

Gość elutek

Sylwia, też mnie to dziwi - przy takim odżywianiu i ćwiczeniach :-?

a centymertowo też Ci przybyło? :roll:

przyznaję, że bardzo podziwiałam Twoje samozaparcie i wyniki

/podziwiałam=zazdrościłam :oops: /

no a teraz to też nie wiem o co chodzi... :roll:

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

musisz jesc wiecej

fajnie by było :D

Na poważnie: nie jest to tak, że przy zwiększonym zapotrzebowaniu en. spala się kalorie dostarczone w ciągu dnia i te już odłożone przez lata?

Nie - fajnie by bylo - tylko wlasnie tak jest :D co sama odkrylam nie tak dawno temu. Dopiero jak zaczelam jesc wiecej i czesciej ( bez robienia dlugich przerw) to zaczelam chudnac.

A na powaznie: jak cwiczysz duzo, a malo jesz, to spalasz miesnie, a nie tluszcz.

Tu mozecie dokladniej o tym poczytac:

http://www.orma.pl/odpowiedzo_4.php

ale najistotniejsze jest to, co w punkcie 1, to jest niestety najczesciej popelniany blad przez wiecznie odchudzajacych sie ( zeby nie bylo :wink: - ja tez sie do nich zaliczam i dopiero niedawno odkrylam pewne rzeczy, ktore dla sportowcow sa oczywiste - dobrze, ze kilku poznalam :D ):

Zwiększając intensywność ćwiczeń i obniżając kaloryczność jedzenia nie wpływamy na spalanie tłuszczu w sensie bezpośrednim. Jeśli bilans kaloryczny jest ujemny o wartość przekraczającą 200-300kcal, to organizm traktuje to jak stan niedoboru pożywienia- głodówka. Efektem tego jest autonomiczne zmniejszenie podstawowej przemiany materii oraz następuje spalanie mięśni w celu obniżenia BMI (podstawowej przem.ener). Tak się dzieje gdyż mięśnie, aby żyć potrzebują energii, dlatego organizm w celu zmniejszenia zużycia energii redukuję masę mięśniową. Masa tłuszczowa nie spada, ponieważ tłuszcz nie zużywa energii do życia, co w konsekwencji sprawia, że albo waga jest stała albo spada, ale na skutek zmniejszenia masy mięśniowej, czyli w rezultacie otłuszczenie wzrasta. (ilość tłuszczu taka sama, a ilość mięśni mniejsza- procentowo więcej tłuszczu). Ten mechanizm jest wytworem ewolucji i zabezpieczał przeżycie w okresach głodu. Spalanie tłuszczu następuje wtedy, jeśli bilans kaloryczny jest ujemny, ale nie więcej niż 200-300 kcal - wtedy nie dochodzi do opisanego powyżej mechanizmu. Wtedy niewielki niedobór kalorii pozyskiwany jest ze spalania nadmiaru tłuszczu. Można np. jeść podobnie jak w momencie, kiedy waga się ustaliła a zwiększyć ilość ćwiczeń wtedy najczęściej osiąga się odpowiedni ujemny bilans kaloryczny.

(cytat z podanej wyzej strony.)

Np. na śniadania otręby i mleko 0%, w pracy sałatka (nie kupna), obiad chude mięso i warzywa, kolacja kilka plasterków wędlliny o ogórkiem lub papryką.

Mufka, a gdzie tu widzisz wysokobialkowosc? SB to nie jest dieta wysokobialkowa, to jest dieta niskocukrowa ( w duzym uproszczeniu),

ale to nie oznacza automatycznie wysokobialkowosci.

Napisałam "również" je sie mięso i jaja dla mnie to jest białko, dieta SB jest również niskowęglowodanowa (również) :)

Przepraszam, zę mnie rozśmieszyła uwaga, że od ćwiczeń spali się mięśnie :lol:, mnie na biologii uczono, że spala sie cukry i tłuszcze, następnym razem ugryzę się w język :lol: