Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Wy te? musicie sie odchudza? ? Dieta Dukana, Dieta kopenhaska

Anam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witajcie a mnie wczoraj dopadł GŁÓD !!!!! zjadłam DWIE kromki chleba ze skwarkami .....

skrzyczcie mnie, przyjmę naganę

przyznam, ze to masakara ... slonina to prawie 800 kcal w 100g i 89g tluszczu, oraz 99mg cholesterolu :o

Jakos latwiej przychodzi mi usprawiedliwienie pokus typu pare kostek czekolady, zolty ser, kieliszek wina, porcja lodow, czy kawalek makowca, ale slonina??? Raaany przeciez to paskudne jest :roll: I w smaku i w zawartosci :roll:

satinkaa, nie wiem jak musialas byc zdeterminowana aby pokusic sie na slonine :-?

AmberWind bo ja BARDZO lubię chlebek ze skwarkami domowymi. Naprawdę tyle kalorii na dwóch cienkich kromeczka cienko posmarowanych ??

policzmy:

jedna kromka chleba to ok. 110 kcal, dwie 220 kcal

i teraz korekta 100 g smalcu to az 900 kcal.

Na dwie kromki zuzylas pewnie 1,5 lyzki smalcu czyli ok. 250 kcal

Twoja slabosc liczyla 470 kcal :o , cale mnostwo tluszczu, ktory natychmiast zasila sadelko, weglowodany, zly ;) cholesterol oraz sladowe ilosci bialka ...

BTW co jest dobrego w smalcu? :o

a ja dziś zjadłam :

- activie z płatkami 200 kcal

- małego rogala maślanego - 200kcal

- spaghetti - 400 kcal :-? :o

- kilka daktyli - 150 kcal

- jogurt owocowy - 180 kcal

- 1 pierniczek - 50kcal :oops:

- kawa ze słodzikiem i mlekiem 0,5% - 20 kcal

w sumie - 1200 kcal

ciekawe czy bedzie coś z tej diety :-? :roll:

wiem, wiem ... nie jest to szczyt marzeń ... ale kuźwa ... ja jem nieregularnie ...pracuję ostatnio w dziwnych dla mnie godzinach (9-17) i nie gotuję extra dla siebie ... jadam to co reszta rodziny :oops:

ale jutro za to zjem połowe mniej z powodu braku czasu ... o obiedzie mogę zapomnieć bo w domu bede po 20 :-?

pisz, Amber .... co powinnam jeść , jakich zasad się trzymać .... jak zrobić żeby zjeść tyle ile trza i schudnąć i coby głodna nie chodzić :roll:

daggulka, alez nie jedz mniej! Chodzilo mi tylko o to, ze ten jadlospis strasznie jest ubogi w bialko. Ja wiem, ze po Dukanie czujesz wstret do protein, aleeeeeee bez przesadyyyy ;)

Brakuje mi chudego bialego miesa, albo ryb, albo bialek jaj, albo przynajmniej chudego bialego sera.

Stanowczo za duzo weglowodanow. W Twoim jadlospisie sa wszedzie, a do tego za duzo "pustych" kalorii: np. w maslanym rogalu, daktylach, pierniczku ...

Gdzie sa warzywa??? No gdzie???

Gdzie jest blonnik??? No gdzie???

A owoce??? No wiesz, takie z drzewa, z krzaka a nie ta sztuczna miazga w jogurtach ;)

Nooo ... to by bylo na tyle ;)

mbz, a wiesz ze wprowadzanie smazonych potraw dla dzieci powinno sie maksymalnie opozniac? I to w szczegolnosci dla dzieci o wrazliwych przewodach pokarmowych, alergikow, dzieci z AZS.

A slyszalas moze o oleju kokosowym? ;)

A poza tym co ma wspolnego smazenie na smalcu "dla dzieci" z pochlonieciem dwoch kromek ze skawrkami :lol:

A ja tam Satinkę rozumiem, domowy smalec ze skwarkami i świeży białe chlebek z chrupiącą skórką, pyyycha.

Sama nie robię takiego smalcu, bo bym się nie opanowała.

A ja dzisiaj zjadłam:

8:00 bułka wieloziarnista z dwoma plastrami szynki, kawa z mlekiem

10:00 jabłko

13:00 kiwi i jogurt naturalny 180g

17:00 50g ziemniaków, surówka z pory, jabłka i ogórków kiszonych, kotlet mielony

19:00 jabłko, herbata z miodem i cytryną

A ja tam Satinkę rozumiem, domowy smalec ze skwarkami i świeży białe chlebek z chrupiącą skórką, pyyycha.

Sama nie robię takiego smalcu, bo bym się nie opanowała.

O ttto to własnie :)

Też lubię ale nie robię bo tak jak napisano powyżej, miliony pustych kalorii i zero własciwości odżywczych.

Często w góralskich karczmach podają to jako darmową przystawkę i moje dzieci dzięki temu poznały smak smalcu z cebulką.

Czasem marudzą, żebym zrobiła w domu, ale nie zamierzam 8)

Dagga, też dziś jadłam spaghetti, ale takie dietetyczne.

Pokrótce: na patelnię łyżka oliwy, cebulka w kostkę, pomidor w kostkę, sypnąc posiekanego szczypioru, zabek czosnku, łyżka tuńczyka lub trochę mielonej wołowiny, doprawić, lekko poddusić. Na koniec natka pietruszki (ja daje w ilościach hurtowych bo uwielbiam) i makaron razowy al dente (nie za duzo).

Wymieszać. Jeść :D

Uwielbiam to danie, bo jest pyszne i niesamowicie sycące, a robi się 5 minut.

te skwarki zostały sprzed odchudzania :cry:

AmberWind chlebuś był 2 x 60 g (graham) a skwareczki na przejechanie nożem ale i tak mnie załamałaś

na jutro mam

9 - galaretka z kurczaka

12 - serek 3 %

15 - zupka jarzynowa na kostce Knorra - dużo jarzyn

19 - nie wiem jeszcze co

jako przegryzka - kisiel

ale co robić jak mnie napadnie łakomstwo ??

Amber czy mogę prosić o zerknięcie ?

:oops:

Mój jadłospis w skrócie wygląda tak:

- 9.00 - kromka ciemnego wielozairnistego chleba (takiego gliniastego) z łżółtym serem, wędliną do tego jajko z odrobinką majonezu light i kukurydzą z puszki :wink: herbata zielona lub w wersji na słodko ten chlebek z chudym białym twarożkiem i lekkim dźemem brzoskwiniowym

- 12.00 - słaba rozpuszlczalna kawa z mlekiem, bez cukru, batonik fitness, czasem jeszcze serek homo waniliowy

- w międzyczasie jabłko

- 16.00 obiad normalny typu mięsko smażone z cebulką, papryką w jakimś sosie i do tego ryż, makaron lub ziemniaki (te najrzadziej bo nie przepadam)

- 18.00 - kółko ryżowe :wink: i znowu jakis serek lub mleko kakaowe (gotowiec - serduszko :wink: )

Jak widać jestem łasuchem, więc przeważają smaki słodkie, ale nic na to nie poradzę.. podejrzewam, że za dużo w codziennym jadłospisie mam tego słodkiego nabiału typu danio, bakuś itp..ale zwyklego mleka, czy twarogu nie tknę dopóki nie jest przyprawione - mam ten mlekowstręt po mamie :roll:

No i mam pytanie - czy w ramach uzupełniania białka po treningu można zjeść tego chrupkiego ryża i popić kakaowym mlekiem? :roll: Bo jak to sklepowe takie całkiem blee to może będę sama robić z chudego mleka z dodatkiem kakao (gorzkiego) i słodzika??

Waga stoi na poziomie 66,5 ale ćwiczę solidnie codziennie - co więcej - od mikołaja zażyczyłam sobie ławeczkę do ćwiczen taką z obciążnikami na łydki i uda 8)

arcobaleno - też jestem łasuchem , słodkożercą :oops: :roll:

na sniadanko trzy spore plastry wędlinki : filet drobiowy pieczony

kawka rozpuszczalna z mlekiem i słodzikiem

na dziś mam jeszcze w pracy ser biały 0% tłuszczu ze szczypiorkiem

wieczorkiem bede dopiero w domku to może cuś lekkiego wszamam , ale nie jest to pewne ,ponieważ czasu bedzie mało - trza chałupę posprzatać , sałatki upichcić, ... jutro wyprawiam córze 16 urodzinki :D

wczoraj wieczorkiem 45 min rowerka :wink:

mbz, a wiesz ze wprowadzanie smazonych potraw dla dzieci powinno sie maksymalnie opozniac? I to w szczegolnosci dla dzieci o wrazliwych przewodach pokarmowych, alergikow, dzieci z AZS.

Oczywiscie, ze wiem, dlatego napisalam, ze dla dzieci, a nie ze dla niemowlat. Moje dziecko pierwsze smazone cos to dostalo chyba jakos tak gruubo po skonczeniu drugiego roku zycia.

A slyszalas moze o oleju kokosowym? ;)

Co do oleju kokosowego kontra smalec - to sprawdz sobie dokladnie, ze i ten i ten maja bardzo duzo kwasow tluszczowych nasyconych (smalec ok.99%, olej kokosowy - 90%) oraz duzo kwasow nienasyconych (smalec ok. 40%, w oleju roznie, bo podawane sa poziomy poszczegolnych kwasow). Smalec ma tez niewielkie ilosci cholesterolu. Jak widzisz czysty smalec ( bez zadnych dodatkow typu sol czy skwarki) jest pewnie tak samo zdrowy jak ten olej, a z cala pewnoscia tanszy, a na pewno jest zdrowszy od margaryn. Czasem nie taki diabel straszny jak go maluja :D

A poza tym co ma wspolnego smazenie na smalcu "dla dzieci" z pochlonieciem dwoch kromek ze skawrkami :lol:

A no wlasnie to z tym "diablem" :wink: poza tym, jak sie od czasu do czasu zje cos kalorycznego, ale smacznego, to przeciez nic sie zlego nie stanie, bez przesady! 8)

Mbz nie zgodzę się z Tobą :)

Takie myślenie doprowadza przewaznie do błędnego koła.

Pojęcie od czasu do czasu można bardzo różnie interpretować, z reguły niestety naginając owo pojęcie do "często".

Czym innym jest zrobienie rodzinie sernika czy szarlotki na niedzielę. Ma to jakieś wartości odżywcze, poza tym zniknie ze stołu i tyle go widzieli.

Natomiast uwarzenie słoja smalcu co potem stoi i kusi to już inna sprawa.

Jest tyle smacznych i zdrowych rzeczy, że nie widzę powodu dla którego miałabym ten wodzący na pokuszenie kaloryczny nabój trzymac w lodówce :wink:

Warto sobie wypracować jakieś zasady, których potem się trzymamy tak na życie, zeby potem nie było dramatu 20 kg do zrzucenia.

To się namądrzyłam :p

satinkaa , bez urazy proszę :)

Kuleczka - poruszylas bardzo wazna kwestie :)

Dla mnie 'od czasu do czasu' oznacza niekoniecznie czesto, ale oznacza tez, ze w nastepne dni bardziej sie kontroluje, jest to zreszta zgodne z filozofia z "Francuzki nie tyja" - jesc w cyklu tygodniowym, tzn. ze np. jak sie zjadlo cos niezbyt wartosciowego we wtorek, to sroda i czwartek uwazamy bardziej.

Poza tym z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wyrzuty sumienia tez tucza :lol: i wole ulec pokusie od razu jak ja mam ( wtedy wystarczy mi np. mala kosteczka czekolady) niz potem ciagle o tym myslec, az wreszcie rzuce sie na cala tabliczke.