Regius 27.01.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Witam Szanowne Grono, Mam zagwozdkę z kominem, może będziecie coś w stanie podpowiedzieć. Obecnie stoję przed wyborem źródła ciepła - piec gazowy ws. pompa ciepła. W przypadku wyboru ogrzewania gazowego, musiałbym w jakiś sposób odprowadzić spaliny. Kocioł miałby na pewno poniżej 21 kW mocy cieplnej. Wkład komina byłby wówczas z rury "turbo". Kotłownia w której znajdowałby się kocioł jest wraz z garażem oddyletowana od części mieszkalnej, a na stropie będzie znajdował się taras. Problemem jest samo umieszczenie komina. Obecnie zaprojektowany komin w ścianie szczytowej będzie usunięty - będę zmieniał wentylację na mechaniczną nawiewno-wywiewną (wentylacja grawitacyjna została by tylko w garażu i kotłowni oddyletowanych od części mieszkalnej). Zastanawiałem się nad 3 wariantami umieszczenia komina spalinowego z pieca gazowego: 1) Poprowadzenie rury "turbo" po elewacji ponad dach i montaż kratek wentylacyjnych w garażu i kotłowni 2) Wyprowadzenie boczne rury "turbo" na tarasie i montaż kratek wentylacyjnych w garażu i kotłowni. Zastanawiałem się nad przejściem rury turbo przez ścianę kotłowni, ale boję się, że warunek 2,5 m powyżej poziomu gruntu mógłby nie być spełniony (mogłoby braknąć kilku cm). 3) Poprowadzenie rury turbo ponad dach i obudowanie jej kształtkami kominowymi. Komin zaczynałby się od stropu kotłowni, dodatkowo umieścił bym w nim kanały wentylacyjne dla kotłowni i garażu Dla pełnego obrazu poniżej zamieszczam rzut parteru oraz elewację frontową. Aktualnie budynek jest na etapie fundamentów, natomiast w najbliższym czasie będę składał projekt zamienny. Czy ewentualne dodanie komina na elewacji było by zmianą istotną i musiałbym tą zmianę wprowadzić w projekcie zamiennym? Który wariant komina Waszym zdaniem byłby najlepszy? Może jest jakaś ciekawsza opcja, której nie wziąłem pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.02.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Zostaw komin w spokoju, natomiast ze względu na wentylację z odzyskiem ciepła ogranicz ilość kanałów wentylacyjnych.Komin zacznij od fundamentów wbudowując go w ścianę nośną tak jak to jest na projekcie pustaki np Shiedla same wentylacyjne 3 x 12 x 17 spokojnie tu wystarczą i dwa kanały załatwią ci wentylację garażu i kotłowni natomiast do trzeciego instalator kotła kondensacyjnego wprowadzi Ci rurę fi 80 - 100 PP lub stalową.Ilość kanałów rozpatruj także pod kątem pionów kanalizacyjnych i jeśli na poddaszu łazienka znajduje się także w tym miejscu to może warto puścić pion kanalizacyjny w pustaku co zapewni większą ciszę na parterze podczas spłukiwania wody na piętrze.Ponad dachem komin obudujesz sobie czymkolwiek lub też zamawiając pustaki pomiń 5 lub 6szt i resztę wymurujesz za pomocą cegły klinkierowej Edytowane 1 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7285762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 02.02.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź. Troszkę boję się komina w ścianie szczytowej ze względu na wieniec, który będzie łączył rdzenie/słupy żelbetowe pomiędzy płytą fundamentową a stropem żelbetowym. Wstawiając komin przerwałbym wieniec (w sumie nie wiem czemu pierwotnie w ten sposób zostało to zaprojektowane). Zanim zdecydowałem się na wentylację z odzyskiem ciepła kierownik budowy stwierdził, żeby postawić komin systemowy obok ściany szczytowej (nie w ścianie) na płycie fundamentowej (płyta fundamentowa 25 cm zbrojona dołem i górą siatką z prętów fi 12 o oczku 15 cm) / w łazience.Myślałem, że pociągnięcie samej rury po elewacji będzie rozwiązaniem tańszym niż budowa komina. A w przypadku postawienia komina z pustaków wentylacyjnych (również ze względów estetycznych) spodziewałem się, komin po stronie "zimnej" był by lepszym rozwiązaniem (brak strat ciepła i przejścia przez dach nad częścią mieszkalną). Widzę jednak, że mój pomysł nie był chyba najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7287089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam u siebie komin systemowy w ścianie nośnej z betonu komórkowego i dach czterospadowy. Nie widzę tu żadnego zagrożenia. Tym bardziej że kanały wentylacyjne i dymowe nie idą w samym wieńcu tylko obok niego.Nie wiem jaką planujesz grubość ściany i z jakiego materiału ale zakładając przegrodę 24cm same pustaki wbudowujesz w ścianę tylko częściowo tak jak to jest na projekcie a przy pustakach kominowych kontynuujesz stawianie ściany z cieńszego materiału np 18cm.W ten sposób wieniec masz nadal cały, a ściana w kotłowni ma wystający 18cm uskok. U Ciebie tym bardziej ze względu na dach dwuspadowy i dwie ściany szczytowe więźba leży na dachu nie powodując żadnych wielkich sił rozpierających.Komin jest wprawdzie po stronie ciepłej ale wszelkie straty ciepła powodują jedynie dwa kanały wentylacyjne garażu i kotłowni czyli pomieszczeń które nie będą ogrzewane do temperatur równych tym codziennego pobytu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7287188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 02.02.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Wg projektu wieniec ma 25 x 25 cm (możliwe, że ze względu na potencjalne szkody górnicze - dom projektowany na II kategorię szkód). Ściany nośne i działowe z silikatu. Kotłownia i garaż są oddyletowane od części mieszkalnej. Zakładałem, że garaż i kotłownia będą nieogrzewane - tzn ogrzewane niewielkimi stratami ciepła z pomieszczeń codziennego pobytu i od gruntu (brak izolacji posadzki na gruncie - garaż na fundamentach tradycyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7287249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Oby ta dylatacja i oddzielenie części mieszkalnej ( płyty fundamentowej) i garażu ( fundament tradycyjny) się nie zemściła.Obie części będą pracowały całkiem inaczej i nie chodzi tu o ogrzewanie.Co ze ścianą nośna dzieląca obydwie części . Będą dwie ściany czy jedna?Strop garażu posadowiony będzie na osobnych ścianach czy jedna będzie wspólna.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7291271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 07.02.2017 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Będą 2 osobne ściany nośne a pomiędzy nimi 10 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226284-komin-turbo-wyprowadzenie-boczne-czy-przez-dach/#findComment-7291489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts