Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja parterowego domu 124 m2

sylwiarafal

Recommended Posts

Witam,

Remontujemy stary dom, w którym będziemy zmieniać praktycznie wszystko, od wymiany ogrzewania na podłogowe, przez wymianę okien/drzwi i ewentualną zmianę układu pomieszczeń.

Największy problem stwarza nam duży pokój, gdyż ze względu na dużą liczbę drzwi i okien nie jest zbyt praktyczny. Myśleliśmy o podzieleniu go ścianami. Na środku stoi piecyk, którego na 99% się pozbędziemy. Zależy nam na 3 sypialniach i 2 łazienkach.

Na planie zostały zaznaczone obecne lokalizacje toalet/zlewu/pralki itp. W prawym górnym rogu znajduje się pomieszczenie gospodarcze, w którym będzie m.in. kocioł gazowy.

Prosimy o propozycje.

DPb12e.jpg

12.jpg

Edytowane przez sylwiarafal

To jest remont generalny,więc pytanie raczej do architekta który zrobi plan i sprawdzi dokładnie stan domu.

Oczywiście można sobie rysować samemu co i gdzie ma być,ale to tylko takie projektowanie na sucho.:yes:

2b0d4f1a5808a227med.jpg

Sytuacja wygląda tak, że chcieliśmy jak najwięcej zrobić sami, żeby ograniczyć koszty. Obecnie dom jest na etapie powolnego skuwania całej podłogi pod podłogówkę.

W zaproponowanym mieszkaniu mało praktyczna wydaje się łazienka (gdzie w niej wstawić wannę lub prysznic?) i duża sypialnia, do której ciężko będzie wcisnąć łóżko...

Dodatkowym problemem jest to, że nie możemy zmniejszać okien. Elewacja jest zrobiona z cegły i ciężko będzie dostać identyczną, żeby nie było widać przeróbek.

Nie ma szans, żeby obyło się bez pomocy architekta?

A w bardzo wąskim wiatrołapie to gdzie odwiesicie kurtki? Kuchnia z wejściem do kotłowni na paliwo stałe? Sypialnie dzieci - jeśli dzieci zechcą skorzystać z toalety, to muszą przebiec cały pokój, wejść do chłodnego wiatrołapu. A jeśli wieczorem będziecie mieli gości, to dzieci będą biegały w piżamach przy gościach?

Na dodatek sypialnie dzieci otwierające się na salon powodują, że wieczorem włączony telewizor może im przeszkadzać w zasypianiu.

Dlatego w 99% projektów część nocna i dzienna znajdują się w innych częściach domu.

kinka, ten projekt wygląda dużo lepiej :)

My wstępnie myśleliśmy o takiej niewielkiej przeróbce

[ATTACH=CONFIG]380075[/ATTACH]

To jest złe :no:

Pokoje/sypialnie muszą być oddzielone od strefy dziennej a obok nich łazienka.

Każda przeróbka to dodatkowy koszt,ale warto to zrobić,bo to ma być wasz dom,wygodny i funkcjonalny a możliwości jest wiele:

070f688d3010077dmed.jpg

f7014606b25c447emed.jpg

Edytowane przez kinka

Kinka, najbardziej przypadł nam do gustu przedostatni pomysł.

Tak jak wspominaliśmy zależy nam na ograniczeniu przebudowy sieci wod-kan, więc podoba nam się, że łazienka i kuchnia mają taką lokalizację jak pierwotna. Nie możemy również przenosić pomieszczenia gospodarczego.

Zależy nam jednak na dwóch łazienkach. Jedna z wanną. Kominek nie jest konieczny. Jednak odległość kanapy od telewizora to jakieś 6 metrów... Trochę dużo...

Myślimy o pozostawieniu łazienek jak na naszej propozycji, poszerzeniu korytarza kosztem szerokości kuchni. Pokoje zostałyby w podobnym układzie jak u kinki. Salon byłby nieco mniejszy i trzeba w nim wstawić duże okno na taras.

Myślimy o pozostawieniu łazienek jak na naszej propozycji, poszerzeniu korytarza kosztem szerokości kuchni. Pokoje zostałyby w podobnym układzie jak u kinki. Salon byłby nieco mniejszy i trzeba w nim wstawić duże okno na taras.

59a6c8965141.jpg

Wiatrołap poszerzony o ok.60cm kosztem kuchni - skróciłam go też żeby zaakcentować strefę wejściową ale można zostawić obecne drzwi (równo ze ścianą łazienki). Pokoje dzieci miałyby po ok.260x380cm gdyby między nimi postawić prostą ścianę ale narysowałam z wnękami na szafy. Część ściany między łazienkami przesunięta o ok.50cm, zmienione położenie wejść do nich. Garderoba ma ok 180x200cm (wewnątrz).

b25c9208094dc47fmed.jpg

Ostateczny pomysł wygląda następująco.

Mamy tylko dylemat odnośnie ściany zaznaczonej na czerwono - czy nie powinna ona być przesunięta w prawo, kosztem mniejszego okna w salonie.

I jaki będzie najlepszy układ ścian w przypadku, gdy ciąg szafek w kuchni będzie zakończony wysoką szafką z piekarnikiem. Na ścianie z płytą będą również górne szafki kuchenne.

Niespecjalnie podoba mi się ta łazienka z prysznicem - trudno będzie uzyskać przed kibelkiem wymagane minimum 60cm przestrzeni (zalecane raczej co najmniej 80cm) bo i kompakt i podwieszany ze stelażem zajmie min.60cm (chyba że wybijecie w ścianie dziurę na stelaż i zlicujecie go z nią). Z tej łazienki będzie korzystać dwójka dzieci i goście - nie powinna być za mała. W Twoim układzie kibelek lepiej byłoby przestawić na krótszą ścianę, blat umywalki (głębokość 30-40cm) można by wtedy pociągnąć w lewo aż do rogu. Jednak pokusiłabym się o trochę większą przeróbkę - łazienka zyska większy prysznic, sensowny blat z umywalką i płytką szafę na przechowywanie ręczników, kosmetyków, chemii, wbudowanie kosza na brudy... W łazience rodziców powstanie wnęka ok.100cm na umywalkę, łóżko(szer.180cm) "głowami" dalej od odgłosów kibelkowych, garderoba ok.160x200cm.

Okna tarasowego w salonie nie robiłabym tak dużego - są w końcu jeszcze dwa okna i otwarta kuchnia z oknem. Proponowałabym nie poszerzać otworu bardziej niż do wyburzanej ściany (będzie ją można odbudować jak za 10 lat stwierdzicie, że chcecie salon trochę przysłonić ;), niekoniecznie murowaną - jakąś ażurową albo nawet zasłony panelowe itp.). Skróciłam trochę pokoje dzieci (do ok.330cm+wnęki na szafy) więc w salonie obok okna np. 270cm zmieści się komoda/bufet na zastawę, obrusy itp.o głębokości ok.40cm. Okno przy kotłowni zwężone do ok.80cm (może być wysokie) tak żeby (wyobrażona) przedłużona ścianka kończąca kuchnię nie przecinała go - taki mój bzik, możecie zignorować ;)

Przedpokój szeroki na 120cm wystarczy, drzwi wiatrołapu cofnięte o ok.80cm (żeby otwarte skrzydło kładło się na ścianę łazienki), obok szafa np. na odkurzacz lub płytsza wnęka na komodę.

539fa44390d7.jpg

Wymiary musicie posprawdzać sami bo między pierwszym a drugim Waszym rzutem są różnice nawet 13cm (zsumowana szerokość wiatrołapu i kuchni) - być może kuchnia mogłaby mieć 300cm szerokości...

alicyja, dziękujemy za projekt :) łazienki w tym domu są dosyć problematyczne. Twój pomysł mi się podoba, tylko nie wiem, czy umywalki nie są ustawione zbyt blisko drzwi i może to utrudniać wejście drugiej osoby do łazienki w tym samym czasie, a wiadomo, że przed lustrem często spędza się sporo czasu. Ale ciekawe jest wygospodarowanie przestrzeni w tych łazienkach :) na pewno do głębokiego przemyślenia. Nie wiem też, czy w tym układzie nie byłyby lepsze drzwi przesuwne żeby nie zrobić komuś krzywdy wychodząc z łazienki. Łóżko jednak musi pozostać w poprzednim układzie - okno jest zbyt duże i nisko umieszczone i łóżko nie wciśnie się poniżej.

Z oknem tarasowym dałaś nam praktyczną podpowiedź. Nie myślałam wcześniej o możliwości podziału tego pokoju jak nam się znudzi, a to faktycznie daje szanse na zmiany w przyszłości.

Uważasz, że kuchnia koniecznie powinna być zakończona ścianką? Myśleliśmy o tym, żeby kuchnia była zakończona wysoką szafką (bez ściany).

Obawiam się też trochę, czy zabudowana wnęka po wyjściu z wiatrołapu nie sprawi wrażenia, że wszędzie jest tak ciasno, dlatego myślałam, żeby zostawić tę przestrzeń otwartą.

Nie wiem, czy zdecydujemy się na zwężenie okna przy kotłowni, bo z niego ma wpadać światło do wąskiego i dosyć długiego korytarza

I faktycznie wymiary na pierwszym rzucie były lekko przekłamane. Obecnie są poprawne.

Pomysły i uwagi warte przemyślenia :) :)