agb 30.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie mogę spójnej informacji co jest wymagane przy gazie jeżeli chcemy używać go do ogrzewania. A w związku z tym i kosztów. Poniżej o co wydedukowałem do tej pory. Jeżeli czegoś brakuje lub czegoś zapomniałem, proszę dodać. Koszty w Waszym przypadku też poznam. 1. Przyłącze gazowe ze skrzynką w płocie. Jeżeli gaz "w drodze" ~2000zł2. Doprowadzenie rury do budynku wraz z projektem. Zależne od odległości.3. Projekt instalacji wewn. w budynku (potrzebne?)4. Instalacja wewn. w budynku.5. Komin6. Opinia kominiarka7. Kocioł + zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie mogę spójnej informacji co jest wymagane przy gazie jeżeli chcemy używać go do ogrzewania. A w związku z tym i kosztów. Poniżej o co wydedukowałem do tej pory. Jeżeli czegoś brakuje lub czegoś zapomniałem, proszę dodać. Koszty w Waszym przypadku też poznam. 1. Przyłącze gazowe ze skrzynką w płocie. Jeżeli gaz "w drodze" ~2000zł 2. Doprowadzenie rury do budynku wraz z projektem. Zależne od odległości. 3. Projekt instalacji wewn. w budynku (potrzebne?) 4. Instalacja wewn. w budynku. 5. Komin 6. Opinia kominiarka 7. Kocioł + zasobnik. 1. Na podstawie wydanych warunków przyłącze gazowe ze skrzynką w płocie. Jeżeli gaz "w drodze" ~2000zł 2. Doprowadzenie rury do budynku wraz z projektem. Zależne od odległości. 3. Projekt instalacji wewn. w budynku 4. Instalacja wewn. w budynku. 5. Komin 6. Opinia kominiarska dotycząca wentylacji 7. Kocioł + zasobnik 8. Urządzenia dodatkowe (kuchenka, piekarnik itp) 9. Podłączenie urządzeń wraz z pierwszym uruchomieniem 10. Złożenie wszystkich niezbędnych dokumentów na podstawie których następuje odbiór instalacji, wydanie decyzji o odbiorze, podpisanie umowy, ustalenie taryfy i napełnienie układu gazem...eksploatacja. Oczywiście w dalszej kolejności naniesienie przez geodetę instalacji na plan zagospodarowania i złożenie wniosku...ale to przy zgłoszeniu budynku do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.01.2017 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Fajnie gdyby jeszcze ktoś się kosztami podzielił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Fajnie gdyby jeszcze ktoś się kosztami podzielił Tzn? przecież koszty są różne, w różnych miejscach....patrząc w W-wie mogą być dużo wyższe, niż np w Rzeszowie czy Przemyślu. Wschodnia Polska 2 lata temu 1.1350zł 2. 2500 zł 3. 450 zł 4. pkt 2 (wspólnie) 5. 1200 zł rura kwasowa 6mb 6. 110 zł 7. wg wyboru 8. wg wyboru 9. 80 zł/urządzenie 10. 120 zł Ostatni punkt konieczny nie dotyczył tylko gazu 700 zł +Vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek1986 31.01.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Przykład dla Warszawy: 1. Na podstawie wydanych warunków przyłącze gazowe ze skrzynką w płocie - miałem już doprowadzone.2. Doprowadzenie rury do budynku wraz z projektem. Zależne od odległości. - miałem już doprowadzone.3. Projekt instalacji wewn. w budynku - 750 zł , sąsiad w analogicznym budynku (osiedle bliźniaków) - 1200 zł.4. Instalacja wewn. w budynku.: - ok. 7000 zł za robociznę całej instalacji (czyli CO+CUW+kanalizacja dla 2 łazienek, salonu, kuchni, 3 sypialni, poddasza, garażu)- kaloryfery KFA skręcane w 14 koloryferów o różnej szerokości - 3600 zł (razem 150 żeberek, bo cena była od żeberka) + głowice FERRO po 70 zł na kaloryfer + 500 zł za odpowietrzniki do 14 kaloryferów- 2 drabinki łazienkowe - 750 zł- 2000-3000 zł (już nie pamiętam dokładnie) za rurę WAVIN do podłogówki (chyba coś ok. 3,5 za metr) + mocowania, rozdzielacze do obiegu, skrzynki rewizyjne itd. dla pomieszczeń - podłogówka dla ok. 25m2 salonu, 2 łazienek - 9 i 4 m2 + 2 halli + kuchni 10m2, - wentylacja grawitacyjna, rury, króćce , grzyby, rury ściekowe5. Komin - ok. 2000 zł (wysokość 2 parter, piętro i poddasze, czyli 3 kondygnacje) ze złączkami, trójnikiem do kotła itp.6. Opinia kominiarska dotycząca wentylacji + opinia gazownika z badaniem szczelności - 200 zł+150 zł7. Kocioł + zasobnik - Dietrich MCRII 24 - prosty, ale pracujący już prawie 5 lat bez zastrzeżeń - ok. 6000 z zasobnikiem 150L i sterownikiem ściennym Salus.8. Urządzenia dodatkowe (kuchenka, piekarnik itp) - według uznania.9. Podłączenie urządzeń wraz z pierwszym uruchomieniem - podłączenie w ramach robocizny z pkt. 4, no i podpicie pieczątki przez Dietrich (pierwszy rozruch kotła) - 300 zł10. Złożenie wszystkich niezbędnych dokumentów na podstawie których następuje odbiór instalacji, wydanie decyzji o odbiorze, podpisanie umowy, ustalenie taryfy i napełnienie układu gazem...eksploatacja. - nie pamiętam czy był dodatkowe koszty. Razem mnie to wyszło ok. 25-26 tys. (o ile czegoś nie pominąłem). Jak osiedle się wykańczało, to kręcił się lokalny wykonawca instalacji i robił niektórym sąsiadom analogiczny zestaw, z tym że z kotłem Junkersa, po 35-37 tys. (osiedle bliżniaków, więc te same pomieszczenia i powierzchnie, ewentualnie inaczej poprowadzone rury, więc widać rozbieżność cenową). Aaa, no i koszty eksploatacji:- średnio 2750-2900 zł za 2014, 2015 i 2016 rok (pierwszy rok był droższy , bo i wygrzewanie domu i jakieś mrozy), ale za CO, CWU i gotowanie (obecnie przy 5 osobach) przy powierzchni ok. 150m2 + poddasze mieszkalne ok. 50m2. Bliźnaik z porotherm, styropian na ścianach 12cm, ocieplenie poddasza 25 cm, podłogi na piętrze 5 cm styro XPS, na dole 7 cm XPS. Pozdrawiam, Mariusz. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez maniek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 02.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 11. koszty serwisowania z tego co widzę to zachowanie gwarancji wymaga corocznego serwisowania kotła , 200+ pln / rokdotyczy to np. Immergas, Beretta , którzy jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 W termecie był przegląd w ciągu 18mc od uruchomienia aby była gwarancja na 3 lata,za180zł za kondens.Nie wiem jak jest obecnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja miałam wewnętrzną instalację gazową od skrzynki naniesioną na projekt domu, więc ten koszt odpadł. Albo raczej był zawarty w projekcie domu. Każdy producent wymaga serwisowania. Junkers również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts