Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy kabel siłowy podłaczony za licznikiem

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie czy jest możliwość podłączyć bezpośrednio do szyny za licznikiem osobnego przewodu siłowego do garażu? Musze w garażu podpiąć tokarkę silnik 11kW, a kabel siłowy jaki mam w garażu po raz ma mały przekrój, po dwa podpięty jest do rozdzielni w domu. Wolałbym do garażu puścić osobny kabel siłowy i tam zrobić druga rozdzielnię do zasilenia tokarki i spawarek a nie obciążać rozdzielni domowej. Tylko teraz pytanie czy ze skrzynki licznikowej mogą wychodzić dwa osobne przewody ? Ktoś mi mówił ze tak samo jak do licznika idzie jeden przewód tak samo za licznikiem może wychodzić jeden, a jak chce osobno podciągnąć przewód do garażu to mogę postawić dodatkową skrzynkę i tam rozdzielić ten przewód na dwa: jeden pościć do domu, a drugi do garażu. Czy faktycznie tak jest?

I dostaniesz jednoznaczną odpowiedź - jeden przewód pod jeden zacisk.

Na szczęście są odpowiednie ZUG-i, które ten problem rozwiązują.

Ja u siebie mam dwa oddzielne kable wychodzące ze skrzynki z licznikiem ...

Jeden jest do domu a drugi do garażu na podwórku...

Tak - ze skrzynki. Ale nie spod zacisków licznika, prawda ?

Rozumiem że spod zacisków licznika wyprowadza się przewody i za pomocą złączek ZUG rozdziela na dwa osobne obwody? Czy aby to wykonać muszę wystąpić do energetyki o jakaś zgodę, wykonać jakiś projekt itp itd, czy może tylko wystarczy zgłosić zerwanie plomby i wykonać podłączenie przewodu przez uprawnionego elektryka i wystąpić o zaplombowanie licznika..

Ze zdjęciem plomb nie ma problemu już kiedyś dzwoniłem w tej sprawie do energetyki. Zgłosiłem że rozplanowuje licznik następnego dnia podjechał gościu złożył nową plombę za która zapłaciłem bodajże 50zł. Bardziej mi chodzi o to czy jest wymagana zgoda na wpięcie dodatkowego kabla do skrzynki?

W gestii ZE jest instalacja przed granicą własności/eksploatacji oraz sposób podłączenia Odbiorcy do samego układu pomiarowego. Innymi słowy wszystko to, co jest nieopomiarowane, powinno być zabezpieczone przed ingerencją osób trzecich w instalację.

Instalacja za licznikiem w kierunku Odbiorcy energetykę nie interesuje.

Remiks - szukaj, szukaj, może jakąś listwę zaciskową znajdziesz.