bladyy78 30.01.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam mam takie pytanie czy jest możliwość podłączyć bezpośrednio do szyny za licznikiem osobnego przewodu siłowego do garażu? Musze w garażu podpiąć tokarkę silnik 11kW, a kabel siłowy jaki mam w garażu po raz ma mały przekrój, po dwa podpięty jest do rozdzielni w domu. Wolałbym do garażu puścić osobny kabel siłowy i tam zrobić druga rozdzielnię do zasilenia tokarki i spawarek a nie obciążać rozdzielni domowej. Tylko teraz pytanie czy ze skrzynki licznikowej mogą wychodzić dwa osobne przewody ? Ktoś mi mówił ze tak samo jak do licznika idzie jeden przewód tak samo za licznikiem może wychodzić jeden, a jak chce osobno podciągnąć przewód do garażu to mogę postawić dodatkową skrzynkę i tam rozdzielić ten przewód na dwa: jeden pościć do domu, a drugi do garażu. Czy faktycznie tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ja u siebie mam dwa oddzielne kable wychodzące ze skrzynki z licznikiem ...Jeden jest do domu a drugi do garażu na podwórku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.01.2017 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 No to jak u Ciebie się dało to zapewne u mnie będzie podobnie. No chyba że zależy to od zakładu energetycznego Będę musiał jeszcze podjechać do energetyki i się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 I dostaniesz jednoznaczną odpowiedź - jeden przewód pod jeden zacisk. Na szczęście są odpowiednie ZUG-i, które ten problem rozwiązują. Ja u siebie mam dwa oddzielne kable wychodzące ze skrzynki z licznikiem ... Jeden jest do domu a drugi do garażu na podwórku... Tak - ze skrzynki. Ale nie spod zacisków licznika, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.01.2017 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Rozumiem że spod zacisków licznika wyprowadza się przewody i za pomocą złączek ZUG rozdziela na dwa osobne obwody? Czy aby to wykonać muszę wystąpić do energetyki o jakaś zgodę, wykonać jakiś projekt itp itd, czy może tylko wystarczy zgłosić zerwanie plomby i wykonać podłączenie przewodu przez uprawnionego elektryka i wystąpić o zaplombowanie licznika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Będę musiał jeszcze podjechać do energetyki i się upewnić. Jeżeli będzie ingerencja w listwę zaciskową licznika, to na pewno trzeba uzyskać zgodę na zdjęcie plomby z kWh. Natomiast elektryk będzie wiedział jak to zrobić, by nie było problemu z zaplombowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 I dostaniesz jednoznaczną odpowiedź - jeden przewód pod jeden zacisk. Na szczęście są odpowiednie ZUG-i, które ten problem rozwiązują. Tak - ze skrzynki. Ale nie spod zacisków licznika, prawda ? Z tego co pamiętam to obydwa kable są podłączone do bezpiecznika za licznikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.01.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ze zdjęciem plomb nie ma problemu już kiedyś dzwoniłem w tej sprawie do energetyki. Zgłosiłem że rozplanowuje licznik następnego dnia podjechał gościu złożył nową plombę za która zapłaciłem bodajże 50zł. Bardziej mi chodzi o to czy jest wymagana zgoda na wpięcie dodatkowego kabla do skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Na szczęście są odpowiednie ZUG-i, które ten problem rozwiązują. Możesz podlinkować taki odpowiedni bo jakoś nigdy nie znalazłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 W gestii ZE jest instalacja przed granicą własności/eksploatacji oraz sposób podłączenia Odbiorcy do samego układu pomiarowego. Innymi słowy wszystko to, co jest nieopomiarowane, powinno być zabezpieczone przed ingerencją osób trzecich w instalację.Instalacja za licznikiem w kierunku Odbiorcy energetykę nie interesuje. Remiks - szukaj, szukaj, może jakąś listwę zaciskową znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Remiks - szukaj, szukaj, może jakąś listwę zaciskową znajdziesz. Nie mam co szukać pisałeś o ZUG odpowiednim a nie o jakiejś listwie zaciskowej. Ps. pytanie z założenia nie było złośliwe, myślałem że o czymś nie wiem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts