alter2000 31.01.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Temat tłuczony od dawna, ale może coś w nim drgnęło. W przypadku pieca gazowego z otwartą komorą spalania sprawa jest jasna: ma być wentylacja grawitacyjna. W przypadku pieca z zamkniętą komorą spalania też niby jest jasna (przynajmniej z tego co namierzyłem w sieci): nie ma nakazu wentylacji grawitacyjnej i może być wentylacja nawiewno-wywiewna, czyli wyciąg i nawiew wentylacji mechanicznej. Tymczasem zagadnienie ciągle budzi kontrowersje i większość speców od gazu doradza czy wręcz nakazuje montaż grawitacji pomimo rekuperacji w domu. Rozwiązanie absurdalne, bo zimą wszyscy te kratki zamykają i w efekcie nie ma w ogóle wentylacji w pomieszczeniu. Jak to jest u Was? Macie grawitację w kotłowniach? Edytowane 31 Stycznia 2017 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Przepisy mówią jasno.Pomieszczenie z kotłem kondensacyjnym ma być wentylowane. Natomiast nic nie mówią jaka to ma być wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 31.01.2017 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Przepisy mówią jasno. Pomieszczenie z kotłem kondensacyjnym ma być wentylowane. Natomiast nic nie mówią jaka to ma być wentylacja. No właśnie cały czas się zastanawiam na jakiej podstawie jest problem z odbiorem wentylacji mechanicznej w kotłowniach? Ktoś miał z tym przygody? Oczywiście nie mam zamiaru dziurawić ścian, tylko po to żeby to później szczelnie zamykać. W sieci jest w temacie bałagan, ale z tego co widze aktualne przepisy mówią tylko tyle, że w pomieszczeniu ma być wentylacja. Nic o grawitacyjnej przy zamkniętych komorach spalania. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 06.02.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Podłącze się do postu. Planuje WM w budyku piętrowym i o ile to możliwe całkowitą likwidacje kominów. W pom.gosp./kotłowni kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Kocioł planuje podłączyć przez scianę jedną rurą koncentryczną. W pomieszczeniu z piecem znalazłaby się też pralka i planowałem umieszczenie tam również rekuperatora. Z tego co rozumiem obowiązujące przepisy nie nakazują extra nawiewów/wywiewów z pomieszczenia z piecem z zamkniętą komorą spalania ale jeżeli jest inaczej to proszę poprawcie mnie. Dlaczego więc nie można by było podłączyć anemostatu wywiewnego do WM z kotłowni i mieć jeden system wentylacyjny. Czy wobec tego jest jakiś problem z wykonaniem takiej kotłowni/pomieszczenia i odbiorami gazowni czy po prostu ludzie nie wiedzą jakie są obowiązują przepisy i powtarzają jak mantre stare przepisy dot. wentylacji grawitacyjnej?? Po ostatniej nowelizacji ustawy PRAWO BUDOWLANE Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 12.03.2009r. (Dz.U.NR.56 poz.461)§175 ust.2 została stworzona możliwość montażu urządzeń na parterze z bezpośrednim wyprowadzeniem spalin przez ścianę oraz określone zostały warunki dotyczące wentylacji pomieszczeń mieszkalnych w których montowane są urządzenia grzewcze typu C.* §170 ust.3 brzmi: „Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych,*niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów spalinowo-powietrznych, z zachowaniem wymagań §175” §175 ust.1 brzmi: „Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrznei spalinowe od urządzeń z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzane przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:* 1. 21 kW – w budynkach wolnostojących jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2. 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych.” §175 ust.2 brzmi: „Wyloty przewodów, o których mowa w ust.1 pkt.2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8m nie znajduje się plac zabaw dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.02.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Brzmienie §170 ust.3 nie pozostawia miejsca na interpretację.Inna rzecz do wiedza braci kominiarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja nie miałam żadnego problemu z odbiorem. Za to nakłóciłam się z kominiarzami na Budmie jakieś 5 lat temu Tutaj identyczny temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186469-Wentylacja-mechaniczna-a-kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.02.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja nie miałam żadnego problemu z odbiorem. Lat temu naście, ale już po wejściu tychże przepisów, żaden kominiarz, a było ich trzech, nie zgodził się na odbiór pomieszczenia z kotłem bez wykonania zetki. Argument - nie i już. O zmianie przepisu nie miałem pojęcia i zetke mam /zaślepioną/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts