domino34 05.04.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) To grzanie w sposób modulowany jest efektem technologii, a dokładnie sterowania modułów indukcyjnych (cewek). Każda płyta, każdego producenta tak działa i będzie działać dalej. Nie jest to wada, tylko cecha charakterystyczna tej technologii gotowania. Jeśli płyta miałaby mieć modulację "ciągłą", to miałaby dużo większe rozmiary, ważyłaby tonę i nie spełniałaby norm do użytku w domu i możnaby jej używać do eksperymentów na cząstkach elementarnych. Wątpię czy kiedykolwiek płyty będą pracować w sposób ciągły na każdym poziomie.Do użytku domowego jest to niepotrzebne. Właśnie też z tej cechy wynika konieczność używania garnków o dużej pojemności cieplnej. Na poziomach wyższych płyta też moduluje w ten sposób tylko już niekoniecznie jest to słyszalne dla ludzi. To całe buczenie to ten sam efekt, który jest słyszalny np. w stacjach transformatorowych, tylko w płytach są różne stopnie modulacji więc kompozycja ciekawsza. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) ta konieczność używania garnków z grubym dnem to trochę przesadzona opinia krążąca na temat indukcji. Owszem, na pewno lepiej działają. Ale mam i z grubym dnem drogie garnki otrzymane w prezencie i najtańsze z IKEA, z cienikim dnem i jakiejś istotnej różnicy przy amatorskim domowym gotowaniu nie widzę.Może gdybym prowadziła wymyślną kuchnię na miarę restauracji miałoby to znaczenie. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 05.04.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) ta konieczność używania garnków z grubym dnem to trochę przesadzona opinia krążąca na temat indukcji. Owszem, na pewno lepiej działają. Ale mam i z grubym dnem drogie garnki otrzymane w prezencie i najtańsze z IKEA, z cienikim dnem i jakiejś istotnej różnicy przy amatorskim domowym gotowaniu nie widzę. Może gdybym prowadziła wymyślną kuchnię na miarę restauracji miałoby to znaczenie. Pojemność cieplna a grube dno to dwie różne rzeczy, pani "fafowiec" Grube ferrytowe dno jest to po, aby indukowały się prądy wirowe, które powodują nagrzewanie. Duża pojemność cieplna powoduje, że ta modulacja mocy się uśrednia, dlatego nie wpływa to na gotowaną potrawę. Jedno wynika z drugiego, a nie jest tym samym. Niedługo będzie tu jak w temacie o pralkach. Ktoś na pytanie jaki silnik jest dobry w współczesnych pralkach. Odpisał, że nie ważne są szczegóły ważne, aby był indukcyjny. Do dziś się zastanawiam czy to przebiegły troll czy efekt polskiego systemu edukacji. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Niech ci będzie - mam garnki dedykowane do indukcji z grubym ferromagnetycznym dnem powiększającym pojemność cieplną i tanie garnki o małej pojemności cieplnej, z cienkiej blachy dedykowane do wszystkich typów płyt grzewczych i nie widzę jakiś znaczących różnic podczas gotowania. Nie wiem co to zmienia w sensie przekazu, poza tym, że komplikuje niezorientowanemu czytelnikowi zrozumienie sensu. Ale skoro ciebie uspokaja takie złożone zdanie, to niech ci będzie. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil74 05.04.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Zwykły blaszany emaliowany garnek działa na indukcji najlepiej, nie ma problemów tak jak mają nawet markowe patelnie czy też czajniki które mają tylko niedużą metalową płytkę w dnie, lub nie jednolita tylko taka ażurowa (z dziurkami okrągłymi) aby płyta go czuła, nie zakrywają wtedy dość dużej powierzchni pola itp.. pewnie wielu użytkowników spotkało się tym że jakaś patelnia lub czajnik nie działa na wszystkich polach... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.04.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Moja indukcja się nie uruchomi pod takim blaszanym garnkiem. Sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Dziwne. Może masz garnek z aluminum? Na mojej indukcji działają stare garnki z Olkusza mojej matki i teściowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.04.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Może tak być. Co do materiału to nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Dwie proste zasady - materiał garnka stal/żeliwo i o płaskiej podstawie, garnek nie może się "kolebać"Ja mam np garnek z nierdzewki, magnes ciągnie go niego, jak szalony, ale ma lekko wypukłą podstawę i płyta go nie "widzi". Ale to tylko jeden przypadek. Większość garnków przeszła z kuchenki gazowej na indukcję i dała radę, a teraz i tak mamy już inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.04.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Moja płyta gazowa widzi wszystko, nawet cebulę do rosołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.04.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Ale Twoja płyta przy okazji podgrzewa wszystko dookoła, dodaje specyficzny zapach , zdecydowanie bardziej brudzą się filtry w okapie i meble kuchenne. Konieczność okresowych kontroli szczelności instalacji gazowej , ryzyko oparzenia płomieniem , wybuchu itp - to też nie są zalety kuchni gazowych. Nie znam nikogo kto chciałby wrócić do kuchenki gazowej po doświadczeniach z korzystania z płyty indukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.04.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 No nie. Jego płyta gazowa tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 tłusty osad przy gazówce to mazut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.04.2017 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ale to tylko jeden przypadek. Większość garnków przeszła z kuchenki gazowej na indukcję i dała radę, a teraz i tak mamy już inne. u mnie było identycznie - miałem 1 garnek zeptera który dostałem kiedyś tam w prezencie. Nie działał. Musiałem go oddać. Więc jak ktoś planuje korzystać z garnków zeptera, to może zapomnieć o indukcji (chyba że coś się zmieniło w tej kwestii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 No nie. Jego płyta gazowa tego nie robi. A Twoja uszczypliwość jest żenująca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.04.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ale Twoja płyta przy okazji podgrzewa wszystko dookoła, dodaje specyficzny zapach , zdecydowanie bardziej brudzą się filtry w okapie i meble kuchenne. Konieczność okresowych kontroli szczelności instalacji gazowej , ryzyko oparzenia płomieniem , wybuchu itp - to też nie są zalety kuchni gazowych. Nie znam nikogo kto chciałby wrócić do kuchenki gazowej po doświadczeniach z korzystania z płyty indukcyjnej. Ja w tym temacie chcę sobie wyrobić zdanie. Więc mam pytanie: jaka ilość osób nie chce wrócić do płyty gazowej, bo po prostu nie może? W nowych blokach deweloperzy nie ciągną w ogóle instalacji gazowej, więc mieszkańcy są z automatu zdani na płyty indukcyjne, więc co mają mówić, chwalą swój wybór. Podobnie osoby bez dostępu do gazu z sieci, wiadomo, że butli nie będą kupować. Zdanie takich osób nie będzie miarodajne. Po prostu nie mają wyboru, chwalą to co mają (dysonans poznawczy). Co innego osoby z dostępem do gazu sieciowego? W domkach mogą sobie pociągnąć instalację do kuchni, mogą mieć płytę gazową, mogą wymienić na indukcyjną itp... mogą mieć nawet gaz z indukcją w jednej płycie - o ... takie osoby byłyby wiarygodne w swoich opiniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ja w tym temacie chcę sobie wyrobić zdanie. Więc mam pytanie: jaka ilość osób nie chce wrócić do płyty gazowej, bo po prostu nie może? W nowych blokach deweloperzy nie ciągną w ogóle instalacji gazowej, więc mieszkańcy są z automatu zdani na płyty indukcyjne, więc co mają mówić, chwalą swój wybór. Podobnie osoby bez dostępu do gazu z sieci, wiadomo, że butli nie będą kupować. Zdanie takich osób nie będzie miarodajne. Po prostu nie mają wyboru, chwalą to co mają (dysonans poznawczy). Co innego osoby z dostępem do gazu sieciowego? W domkach mogą sobie pociągnąć instalację do kuchni, mogą mieć płytę gazową, mogą wymienić na indukcyjną itp... mogą mieć nawet gaz z indukcją w jednej płycie - o ... takie osoby byłyby wiarygodne w swoich opiniach... Dokładnie tak. Ja mam wybór w przeciwieństwie do większości użytkowników indukcji. Ten, który grzeje prądem bo węgla nie chce a gazu nie ma powie, że prąd najlepszy a o gazie słyszeć nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.04.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Ja w tym temacie chcę sobie wyrobić zdanie. Więc mam pytanie: jaka ilość osób nie chce wrócić do płyty gazowej, bo po prostu nie może? W nowych blokach deweloperzy nie ciągną w ogóle instalacji gazowej, więc mieszkańcy są z automatu zdani na płyty indukcyjne, więc co mają mówić, chwalą swój wybór. Podobnie osoby bez dostępu do gazu z sieci, wiadomo, że butli nie będą kupować. Zdanie takich osób nie będzie miarodajne. Po prostu nie mają wyboru, chwalą to co mają (dysonans poznawczy). Co innego osoby z dostępem do gazu sieciowego? W domkach mogą sobie pociągnąć instalację do kuchni, mogą mieć płytę gazową, mogą wymienić na indukcyjną itp... mogą mieć nawet gaz z indukcją w jednej płycie - o ... takie osoby byłyby wiarygodne w swoich opiniach... Trzeba było czytać wątek dokładnie -- to o co pytasz było wielokrotnie stwierdzone. Wszyscy (raczej bez wyjątku) mieli kiedyś gaz i świadomie poszli w indukcję. Ja mam obecnie gaz, w nowym domu tez mógłbym mieć gaz, ale ŚWIADOMIE wybieram indukcję. Dlaczego, to było już wielokrotnie napisane -- w skrócie gotowanie na gazie to SYF. I nie oceniaj wszystkich miarą np. takiego wugie -- niektórzy mają odwagę cywilną aby przyznać się do swoich ew. błędnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 06.04.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Korzystam z indukcji i faktyczna wygoda i mniej brudu...Indukcja droższa w zakupie niż gazowa płyta...a porównywał ktoś koszty użytkowania ? Raczej gaz wygrywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Trzeba było czytać wątek dokładnie -- to o co pytasz było wielokrotnie stwierdzone. Wszyscy (raczej bez wyjątku) mieli kiedyś gaz i świadomie poszli w indukcję. Ja mam obecnie gaz, w nowym domu tez mógłbym mieć gaz, ale ŚWIADOMIE wybieram indukcję. Dlaczego, to było już wielokrotnie napisane -- w skrócie gotowanie na gazie to SYF. I nie oceniaj wszystkich miarą np. takiego wugie -- niektórzy mają odwagę cywilną aby przyznać się do swoich ew. błędnych wyborów. Nooo, Ty tej odwagi masz najwięcej. Za to kultury brak. Ja nigdzie nie napisałem, że indukcja to SYF, Ty natomiast chwalisz pod niebiosa to co masz a inni to według Ciebie syfiarze. Nieładnie. Trochę kultury. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts