Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.

budowlany_laik

Recommended Posts

ja mam patelnię do grillowania za ułamek tej ceny i działa na indukcji.

Przepłaciłeś :D

Doli - zapotrzebowanie mocy na dwie płyty i na potencjalną płytę z 6 palnikami, które chcesz wykorzystywać naraz, będzie identyczne. Zapytaj na elektroda albo tutaj, ale w dziale elektrycznym.

Jak zrozumiałam wpis coulignona, jego brat ma indukcję 4 palniki i 2 palniki gazowe.

• Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę oczywiście, mogę i dwie czteropalnikowe - tylko pytanie czy instalacja 14kW wytrzyma obciążenie przy pracy wszystkich 6-8 palników? Elektrykiem nie jestem, z fizyki byłam noga.

diabeł tkwi w szczegółach...wszystko zależy od mocy palników, czy jest booster, jak instalacja wygląda itd...

ja mam niby przyłącze 17kw, indukcja podłączona na 2 fazy, pamiętam że kiedyś jak wszystkie pola były na max, to wybiło. Taka jednorazowa sytuacja. Pola są bodajże 2kw+3x1,8kw - nie mam pojęcia ile w tym samym czasie było poboru z innych źródeł...

Te 14kw może wystarczyć, ale nie musi...taka sytuacja, że wszystko idzie na max to się zdarza sporadycznie...ale żaden problem zwiększyć moc, dostaniesz większe zabezpieczenie przedlicznikowe...inna kwestia czy instalacja w domu jest na to przygotowana, czy nie trzeba będzie przerabiać...

diabeł tkwi w szczegółach...wszystko zależy od mocy palników, czy jest booster, jak instalacja wygląda itd...

ja mam niby przyłącze 17kw, indukcja podłączona na 2 fazy, pamiętam że kiedyś jak wszystkie pola były na max, to wybiło. Taka jednorazowa sytuacja. Pola są bodajże 2kw+3x1,8kw - nie mam pojęcia ile w tym samym czasie było poboru z innych źródeł...

Te 14kw może wystarczyć, ale nie musi...taka sytuacja, że wszystko idzie na max to się zdarza sporadycznie...ale żaden problem zwiększyć moc, dostaniesz większe zabezpieczenie przedlicznikowe...inna kwestia czy instalacja w domu jest na to przygotowana, czy nie trzeba będzie przerabiać...

Instalacji jeszcze nie mam, bo dom się dopiero będzie budował (już niedługo!). Nie chcę dolewać oliwy do ognia (haha, ognia - czaicie? :D ), ale ponieważ na działce jest gaz (bo tak wybieraliśmy działkę żeby był), a my lubimy gotować na gazie, to chcemy mieć kuchnię gazową. Teraz będziemy użytkować przez jakieś 1,5 roku indukcję, więc może nam się zmieni pogląd.

Tak, domyślam się, że 4+2=6 :lol: Chodziło mi o to, że 4 palniki to standard i już taka indukcja pobiera dużo prądu (a co dopiero 6 czy osiem palników, obojętnie w jakiej konfiguracji) i nie chciałabym mieć potem tak jak teraz w mieszkaniu, że albo chodzi pralka, albo piekarnik, albo odkurzacz....

Nie mam, ale jeśli żona poczuje taką potrzebę, to pewnie sobie kupi.

Nie rozumiem, w jakim celu wpadłeś do tego wątku chwaląc się, że kupiłeś sobie aluminiową patelnię, która nie działa na indukcji ??

Nie chwalę się. Pragnę jedynie zaznaczyć, że posiadając indukcję jesteśmy poniekąd zmuszani do kupna określonych garnków czy też patelni. A mi akurat spodobała się ta. Gdybym miał indukcję to na spodobaniu by się sprawa zakończyła.

ja mam patelnię do grillowania za ułamek tej ceny i działa na indukcji.

Przepłaciłeś :D

Doli - zapotrzebowanie mocy na dwie płyty i na potencjalną płytę z 6 palnikami, które chcesz wykorzystywać naraz, będzie identyczne. Zapytaj na elektroda albo tutaj, ale w dziale elektrycznym.

Jak zrozumiałam wpis coulignona, jego brat ma indukcję 4 palniki i 2 palniki gazowe.

Elfir, to złe porównanie. Równie dobrze właściciel seicenta może powiedzieć posiadaczowi audi, że przepłacił bo zarówno jednym jak i drugim można jeździć.

Nie chwalę się. Pragnę jedynie zaznaczyć, że posiadając indukcję jesteśmy poniekąd zmuszani do kupna określonych garnków czy też patelni. A mi akurat spodobała się ta. Gdybym miał indukcję to na spodobaniu by się sprawa zakończyła.

To nas oświecileś - że aluminiowa patelnia nie działa na indukcji :lol:

Jest tyle naczyń ze stali nierdzewnej, czarnej, niebieskiej, że nie ma najmniejszego problemu z wyborem czegoś fajnego dla siebie.

Elfir, to złe porównanie. Równie dobrze właściciel seicenta może powiedzieć posiadaczowi audi, że przepłacił bo zarówno jednym jak i drugim można jeździć.

Tylko Audi jeżdzi lepiej, niż Fiat

Zapewne potrawy z tej droższej patelni też smakują lepiej :lol:

G..... prawda. Podkładka grzejąca na indukcję rozwiązuje sprawę.

Tych głupot to kto ci nawkładał.Przyjedź to zobaczysz jakie cuda moja indukcja potrafi.Nawet stara emalia hula.Nie piernicz głupot o zakupie odpowiednich garnków do indukcji.

Miałeś aluminiową kawiarkę? A dopiero co pisałeś o aluminium "fuuuj".

Dlatego wymienilem na model ze stali szlachetnej. Czlowiek cały czas się uczy....

Po za tym uzywalem ja sporadycznie, tylko na wyjazdach wakacyjnych i wtedy, kiedy mialem awarię ekspresu.

Przepraszam ale aluminiowa patelnia grillowa (obojętnie czy działa czy nie działa na indukcji) to zaprzeczenie idei smażenia na grillu. Moim zdaniem tylko żeliwo bez sztucznych powłok i do tego odpowiedniej pojemności cieplnej.

Staram się delikatnie.Ty nie rozumiesz znowu.Tłumaczę ci byś głupot nie opowiadał.Zapraszam cię byś do mnie przyjechał to ci pokaże jakie garnki stoją czasami u mnie na płycie indukcyjnej.:wiggle:

Stare ale jare.Tak abyś zrozumiał.

a7df5a5355c977b0.jpg

Powtarzam czasami.Do fondue,emalia ,tradycyjny,wok.:bye:.Święci garnków nie lepią.

A teraz z innej beczki. Kupiłem patelnię grillową Fissler za ponad 400 zł i wyobraź sobie, że ...nie nadaje się do Twojej cudownej indukcji (napisane jak byk przez producenta). Na gazie nie ma sobie równych.

A miała mi zaimponować patelnia grillowa, firma patelni, czy jej cena? Kup inną i pewnie będzie działać.