coulignon 16.07.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 W domu nie będę miał gazu ziemnego. Butli nie biorę pod uwagę (niewygodne i miejsce zajmuje). Zostają płyty elektryczne do wyboru. Całe życie gotowałem na gazowej. W bloku miałem ceramiczną elektryczną (indukcje wtedy kosztowały majątek). Powiedziałem wtedy nigdy więcej ceramicznej - w domu będę miał gazową. Kupiłem działkę bez gazu. Pomyślałem że w takim razie pod zlewem będzie stała butla. Indukcje potaniały ale miałem skojarzenia z płytą ceramiczną i jej nie chciałem. Znajomy który kupował dla nas sprzęty namówił na indukcję. Kompletnie inna jakość gotowanie w porównaniu do gazowej która od biedy jest dla mnie akceptowalna choć niechętnie. Jest uciazliwa i kiepsko sterowalna. O płycie ceramicznej - nigdy - wolałbym gotować na butli turystycznej. Płyta tania indukcyjna (taka jednopolowa) - mam w firmie i rzeczywiście jest tam problem z modulacją mocy. W płycie normalnej (mam boscha) tego kłopotu nie mam. Tyle z moich skromnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.07.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Nie ma o co kopi kruszyć .Można to zawsze pogodzić. http://www.kuchenny.com.pl/obrazki3/wybor_plyty_grzewczej_gazowo_indukcyjna_teka_060217.jpg Płyta gazowo-indukcyjna Rozwiązaniem dla niezdecydowanych może być płyta łącząca różne żródła ciepła. Zestawienie w jednym urządzeniu pół grzewczych indukcyjnych oraz palników gazowych daje znacznie więcej możliwości, zarówno natury kulinarnej jak i wykorzystania różnych paliw. Jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku chwilowego braku jednego z mediów (gazu lub prądu), gdyż nie dezorganizuje naszej pracy. http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imce/site_manager/REDAKCJA/Rady_AGD/Plyty_modulowe/Vario_400_plyty_2.jpg Jest jeszcze opcja jak płyta modułowa , są wspaniałe nakładki na indukcje, np. takie proste,tanie. 10 lat mam płytę indukcyjną i co dalej z tym idzie czysta nietłusta kuchnia czyli ściany i meble , proszę i o tym nie zapominać jak ktoś jest bardzo intensywny w pracy z kuchnią gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.07.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia. Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1 Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.07.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia. [ATTACH=CONFIG]393638[/ATTACH] Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1 Co o tym myślicie? Czytałem opinie użytkowników - tragedia z dramatem. Cena za to kosmiczna. Na początku jak ją zobaczyłem to spodobała mi się, po przeczytaniu recenzji czar prysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia. [ATTACH=CONFIG]393638[/ATTACH] Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1 Co o tym myślicie? że taniej masz indukcje pozbawioną wad. To jest kombinowanie jak słoń pod górkę by gaz upodobnić do indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.07.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 że taniej masz indukcje pozbawioną wad. To jest kombinowanie jak słoń pod górkę by gaz upodobnić do indukcji. Co może mieć sens dla osób które nie mają odpowiedniej mocy prądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 w tej cenie chyba przemęczyłabym się ze szklana płytą i gazem odkrytym.Ta płyta solgazu tym różni się od zwykłej, że jeszcze trudniej ją umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.07.2017 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 U mnie będzie płyta ceramiczna. Po prostu przeglądałam gazetę wnętrzarską i natchnęłam się na artykuł o tym super patencie. Poszukałam opinii i rzeczywiście dziwna sprawa, że praktycznie są tylko te bardzo negatywne albo mega pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.07.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 kombinacja wad kuchenki gazowej z dołozonymi wadami płyty ceramicznej. Do tego gratis psujące się sterowanie. No spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 U mnie będzie płyta ceramiczna. Po prostu przeglądałam gazetę wnętrzarską i natchnęłam się na artykuł o tym super patencie. Poszukałam opinii i rzeczywiście dziwna sprawa, że praktycznie są tylko te bardzo negatywne albo mega pozytywne. Dlaczego ceramiczna a nie indukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 23.07.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Wiem, że teraz ceramicznych to jak na lekarstwo, a do tego potrzebujemy płytę o szerokości 70cm i z kurkami więc pewnie będzie ciężko. Ale nie spocznę póki na przeszukam całego internetu za takim ideałem.Długo miałam ceramiczną (jakiś zwykły bosch z kurkami), później korzystałam z ceramicznej i indukcyjnej jednocześnie, a teraz mam tylko indukcyjną z Gorenje. I niezmiennie gdybym mogła wybierać to wolę ceramiczną. Najbardziej w obecnej indukcyjnej denerwuje mnie to pulsacyjne grzanie, czyli ostre grzanie i przerwa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy gotuję sosy lub obiadki dla dzidziusia. Nawet na 3/9 w chwilach grzania wychlapuje mi się jedzonko. Makaron też nam prawie zawsze wykipi bo trudno jest ustawić właściwy bieg. Straszna lipa. No i nie lubię tego sterowania dotykowego. Tęsknię za kurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 zupełnie nie mam takiego zjawiska na swojej płycie. A makaron gotuję tak: zagotowuję wodę na maksymalnej mocy, wrzucam makaron, zmniejszam moc prawie do minimum (ok. 3) i po 10 minutach jest gotowy.Nie gotuję cały czas na pełnej mocy. W taki sposób to wykipi i na gazie i na ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.07.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Wiem, że teraz ceramicznych to jak na lekarstwo, a do tego potrzebujemy płytę o szerokości 70cm i z kurkami więc pewnie będzie ciężko. Ale nie spocznę póki na przeszukam całego internetu za takim ideałem. Długo miałam ceramiczną (jakiś zwykły bosch z kurkami), później korzystałam z ceramicznej i indukcyjnej jednocześnie, a teraz mam tylko indukcyjną z Gorenje. I niezmiennie gdybym mogła wybierać to wolę ceramiczną. Najbardziej w obecnej indukcyjnej denerwuje mnie to pulsacyjne grzanie, czyli ostre grzanie i przerwa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy gotuję sosy lub obiadki dla dzidziusia. Nawet na 3/9 w chwilach grzania wychlapuje mi się jedzonko. Makaron też nam prawie zawsze wykipi bo trudno jest ustawić właściwy bieg. Straszna lipa. No i nie lubię tego sterowania dotykowego. Tęsknię za kurkami. Mam indukcje Electroluxa 9 lat .Nic mi nie wychlapuje , jest inne np. smażenie ,przywykłem ale pozostałe nazwę to gotowania super. Ceramika to porażka.Dodatkowy grzejnik w kuchni.Istota gotowania na indukcji jest opanowanie pracy nad mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.07.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 zupełnie nie mam takiego zjawiska na swojej płycie. też nie mam tego u siebie 6-9 praca ciągła, 1-5 pulsacyjnie. Najczęściej na 5 gotuję i tylko sporadycznie coś się wychlapie - ale to wszystko zależy co i w jakim garnku...jak sos i makaron w małym garnku, to też zdarza się że na 2 robię (szczególnie jak nie pilnuje cały czas kuchni!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać? nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.07.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Na kuchence ceramicznej jak cos się wychlapie, to zmniejszamy moc i za... kilka minut przestaje chlapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.07.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać? nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence. Jej chodzi o to ,że jak na indukcji np. w garnku zagotujesz wodę i np. będziesz chciała ugotować jajo na miękko to nadmiar wody przy nastawie np. 6 , będzie jak gejzer wychlapywał ową wodę na zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.07.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać? nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence. Nie musi być na równo z krawędzią - czasami się zdarza...ale to nie wina indukcji - jak za duży "ogień" dasz, to tak samo wychlapie czy to na gazie, czy płycie ceramicznej....kwestia praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 26.07.2017 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 U mnie 1-8 jest pulsacyjnie, a 9 - praca ciągła. Gdy gotuję np. obiadek dla dzidziusia - mała porcja w małym garnku (wypełnione do połowy) i dość gęsta konsystencja, to nawet na 3 strasznie mi wychlapuje z garnka. Pewnie to kwestia źle dobranych parametrów, bo przez 2-3 sekundy grzeje bardzo ostro a potem dłuższa przerwa i znowu ostre grzanie i przerwa. A jak wiadomo dla dziecka ma być natychmiast i dlatego muszę warować przy tej durnej płycie i mieszać, żeby się nie przypaliło i nie chlapało. I gdzie tu jest ten luksus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.07.2017 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 U mnie 1-8 jest pulsacyjnie, a 9 - praca ciągła. ? Wynika z tego, że w nowych płytach (kupiona w tym roku) nie ma zjawiska pulsacji. Obiadek pyrka stabilnie tak jak na płomieniu gazowym na każdym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.