Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

W domu nie będę miał gazu ziemnego. Butli nie biorę pod uwagę (niewygodne i miejsce zajmuje). Zostają płyty elektryczne do wyboru.

 

Całe życie gotowałem na gazowej. W bloku miałem ceramiczną elektryczną (indukcje wtedy kosztowały majątek). Powiedziałem wtedy nigdy więcej ceramicznej - w domu będę miał gazową. Kupiłem działkę bez gazu. Pomyślałem że w takim razie pod zlewem będzie stała butla. Indukcje potaniały ale miałem skojarzenia z płytą ceramiczną i jej nie chciałem. Znajomy który kupował dla nas sprzęty namówił na indukcję. Kompletnie inna jakość gotowanie w porównaniu do gazowej która od biedy jest dla mnie akceptowalna choć niechętnie. Jest uciazliwa i kiepsko sterowalna. O płycie ceramicznej - nigdy - wolałbym gotować na butli turystycznej.

 

Płyta tania indukcyjna (taka jednopolowa) - mam w firmie i rzeczywiście jest tam problem z modulacją mocy. W płycie normalnej (mam boscha) tego kłopotu nie mam. Tyle z moich skromnych doświadczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma o co kopi kruszyć .Można to zawsze pogodzić.

http://www.kuchenny.com.pl/obrazki3/wybor_plyty_grzewczej_gazowo_indukcyjna_teka_060217.jpg

  • Płyta gazowo-indukcyjna

Rozwiązaniem dla niezdecydowanych może być płyta łącząca różne żródła ciepła. Zestawienie w jednym urządzeniu pół grzewczych indukcyjnych oraz palników gazowych daje znacznie więcej możliwości, zarówno natury kulinarnej jak i wykorzystania różnych paliw. Jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku chwilowego braku jednego z mediów (gazu lub prądu), gdyż nie dezorganizuje naszej pracy.

 

http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imce/site_manager/REDAKCJA/Rady_AGD/Plyty_modulowe/Vario_400_plyty_2.jpg

Jest jeszcze opcja jak płyta modułowa , są wspaniałe nakładki na indukcje, np. takie proste,tanie.

10 lat mam płytę indukcyjną i co dalej z tym idzie czysta nietłusta kuchnia czyli ściany i meble , proszę i o tym nie zapominać jak ktoś jest bardzo intensywny w pracy z kuchnią gazową.

d084ea26470d98afe8705694808a

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia.

g41.jpg

Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1

Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia.

[ATTACH=CONFIG]393638[/ATTACH]

Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1

Co o tym myślicie?

 

Czytałem opinie użytkowników - tragedia z dramatem. Cena za to kosmiczna. Na początku jak ją zobaczyłem to spodobała mi się, po przeczytaniu recenzji czar prysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja znalazłam takie coś: Płyta gazowa ceramiczna, czyli chyba połączyli kuchenkę gazową i ceramiczną i stworzyli płytę gazową bez płomienia.

[ATTACH=CONFIG]393638[/ATTACH]

Czy to rzeczywiście jest możliwe? Nie wiem jak to działa, dla tych co bardziej technicznych opis jest tu: http://solgaz.eu/plyty-gazowe-bez-plomieni/?plyta=4+1

Co o tym myślicie?

 

że taniej masz indukcje pozbawioną wad.

To jest kombinowanie jak słoń pod górkę by gaz upodobnić do indukcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie będzie płyta ceramiczna. Po prostu przeglądałam gazetę wnętrzarską i natchnęłam się na artykuł o tym super patencie.

Poszukałam opinii i rzeczywiście dziwna sprawa, że praktycznie są tylko te bardzo negatywne albo mega pozytywne.

 

Dlaczego ceramiczna a nie indukcja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że teraz ceramicznych to jak na lekarstwo, a do tego potrzebujemy płytę o szerokości 70cm i z kurkami więc pewnie będzie ciężko. Ale nie spocznę póki na przeszukam całego internetu za takim ideałem.

Długo miałam ceramiczną (jakiś zwykły bosch z kurkami), później korzystałam z ceramicznej i indukcyjnej jednocześnie, a teraz mam tylko indukcyjną z Gorenje. I niezmiennie gdybym mogła wybierać to wolę ceramiczną. Najbardziej w obecnej indukcyjnej denerwuje mnie to pulsacyjne grzanie, czyli ostre grzanie i przerwa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy gotuję sosy lub obiadki dla dzidziusia. Nawet na 3/9 w chwilach grzania wychlapuje mi się jedzonko. Makaron też nam prawie zawsze wykipi bo trudno jest ustawić właściwy bieg. Straszna lipa. No i nie lubię tego sterowania dotykowego. Tęsknię za kurkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zupełnie nie mam takiego zjawiska na swojej płycie.

 

A makaron gotuję tak: zagotowuję wodę na maksymalnej mocy, wrzucam makaron, zmniejszam moc prawie do minimum (ok. 3) i po 10 minutach jest gotowy.

Nie gotuję cały czas na pełnej mocy. W taki sposób to wykipi i na gazie i na ceramicznej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że teraz ceramicznych to jak na lekarstwo, a do tego potrzebujemy płytę o szerokości 70cm i z kurkami więc pewnie będzie ciężko. Ale nie spocznę póki na przeszukam całego internetu za takim ideałem.

Długo miałam ceramiczną (jakiś zwykły bosch z kurkami), później korzystałam z ceramicznej i indukcyjnej jednocześnie, a teraz mam tylko indukcyjną z Gorenje. I niezmiennie gdybym mogła wybierać to wolę ceramiczną. Najbardziej w obecnej indukcyjnej denerwuje mnie to pulsacyjne grzanie, czyli ostre grzanie i przerwa. Jest to szczególnie uciążliwe gdy gotuję sosy lub obiadki dla dzidziusia. Nawet na 3/9 w chwilach grzania wychlapuje mi się jedzonko. Makaron też nam prawie zawsze wykipi bo trudno jest ustawić właściwy bieg. Straszna lipa. No i nie lubię tego sterowania dotykowego. Tęsknię za kurkami.

 

Mam indukcje Electroluxa 9 lat .Nic mi nie wychlapuje , jest inne np. smażenie ,przywykłem ale pozostałe nazwę to gotowania super. Ceramika to porażka.Dodatkowy grzejnik w kuchni.Istota gotowania na indukcji jest opanowanie pracy nad mocą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zupełnie nie mam takiego zjawiska na swojej płycie.

 

też nie mam tego u siebie

6-9 praca ciągła, 1-5 pulsacyjnie. Najczęściej na 5 gotuję i tylko sporadycznie coś się wychlapie - ale to wszystko zależy co i w jakim garnku...jak sos i makaron w małym garnku, to też zdarza się że na 2 robię (szczególnie jak nie pilnuje cały czas kuchni!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać?

nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać?

nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence.

 

Jej chodzi o to ,że jak na indukcji np. w garnku zagotujesz wodę i np. będziesz chciała ugotować jajo na miękko to nadmiar wody przy nastawie np. 6 , będzie jak gejzer wychlapywał ową wodę na zewn.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale ja naprawdę nie wiem jak może coś wychlapać podczas gotowania na indukcji? Wykipieć - owszem, ale wychlapać?

nuxe - nalewasz sosu czy zupki równo z krawędzią garnka? Przecież to wychlapie się na każdej kuchence.

 

Nie musi być na równo z krawędzią - czasami się zdarza...ale to nie wina indukcji - jak za duży "ogień" dasz, to tak samo wychlapie czy to na gazie, czy płycie ceramicznej....kwestia praktyki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie 1-8 jest pulsacyjnie, a 9 - praca ciągła. Gdy gotuję np. obiadek dla dzidziusia - mała porcja w małym garnku (wypełnione do połowy) i dość gęsta konsystencja, to nawet na 3 strasznie mi wychlapuje z garnka. Pewnie to kwestia źle dobranych parametrów, bo przez 2-3 sekundy grzeje bardzo ostro a potem dłuższa przerwa i znowu ostre grzanie i przerwa. A jak wiadomo dla dziecka ma być natychmiast i dlatego muszę warować przy tej durnej płycie i mieszać, żeby się nie przypaliło i nie chlapało. I gdzie tu jest ten luksus?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...