Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łał, nie wiedziałam, że są białe lub szare płyty :) Jeszcze pewnie się będziemy z mężem doktoryzować w trakcie podejmowania decyzji, ale dzięki za wskazanie kierunku :) Ta którą użytkujemy jest Amica i też ma grzanie pulsacyjne chyba jeszcze na 7. Im mniejszy stopień tym więcej jest przerwy w grzaniu, a mniej samego grzania, ale nie zauważyłam bulgotania czy rozchlapywania zawartości z garnków. Na 5-6 (zależy jak duże pole) potrawy stabilnie się gotują i nie kipią, nawet pod przykryciem.

 

@Bracianka: Tak, jesteśmy w trakcie remontu, w zasadzie na końcówce, więc może będzie lepiej.

 

@Elfir: już kombinujemy, żeby ewentualnie zrobić 4+2 lub 4+4 ale to musimy przegadać z elektrykiem jak będziemy na tym etapie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
rok męczarni z płytą i człowiek z radością wraca do starej sprawdzonej kuchenki gazowej. i jeżeli chodzi o syf, to dla mnie właśnie płyta jest dużo gorsza. a jeszcze jak masz dzieci w domu i któremuś olej się przy smażeniu poleje, to życzę powodzenia.

 

Parę cm od garnka można dłoń położyć, to co się dzieje z olejem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może chodziło o wylanie się oleju na małe dzieci? Jak tak, to napiszę, że żeliwne ruszty nad palnikiem gazowym są o wiele mniej stabilne niż płaska powierzchnia płyty indukcyjnej. Kurcze, jak kiedyś mieliśmy wątpliwości co do montażu indukcji, tak teraz za nic w świecie byśmy nie wrócili do gazu !
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja po ok. miesiącu używania indukcji stwierdzam, że dobrze się na niej gotuje(sic!), ale już np. niekoniecznie dobrze smaży. Mimo że pole mam na całą patelnię to nie wiedzieć czemu mam niedogrzane obrzeża i kotlety od strony centrum patelni są już zarumienione, a na obrzeżach blade. Natomiast gotowanie i czy duszenie jest ok. Może trochę bardziej płynna regulacja by się przydała, bo skokowa to jednak skokowa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy z Doli. porządną patelnię BergHOFFa: http://berghoff.pl/naczynia-do-gotowania/1693-patelnia-scala-ind-32-cm-3-6l.html?search_query=patelnia+28&results=180

http://berghoff.pl/16677-thickbox_default/patelnia-scala-ind-32-cm-3-6l.jpg

Prędzej biorę pod uwagę niedomaganie tej konkretnej indukcji którą mamy tu w użytku, niż patelni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy z Doli. porządną patelnię BergHOFFa: http://berghoff.pl/naczynia-do-gotowania/1693-patelnia-scala-ind-32-cm-3-6l.html?search_query=patelnia+28&results=180

http://berghoff.pl/16677-thickbox_default/patelnia-scala-ind-32-cm-3-6l.jpg

Prędzej biorę pod uwagę niedomaganie tej konkretnej indukcji którą mamy tu w użytku, niż patelni.

 

Z całym szacunkiem ale to nie jest nawet średniej klasy patelnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie patelnie są dobrej klasy?

 

Fiskars, Amway, Fissler, Ronic. Dwie patelnie różnych firm mogą być podobnej wagi ale nie oznacza to takiego samego grzania. Posiadam grillową kwadratową Fissler. Do steków - rewelacyjna. Dość droga ale na szczęście dostałem w prezencie. Tak czy siak nosiłem się z zamiarem jej kupna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mów co z płytą indukcyjną jest nie tak bo tez o niej myślę .

 

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

Gdybyśmy wszyscy byli takimi poważnymi kucharzami, to Geslerowa nie miałaby się czym chwalić w TV ;). Njgdy więcej gazu, z jego smrodem, osadzaniem się wokół tłuszczem, obowiązkowymi odkrytymi rurami i resztą zamieszania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

co za wymysly:rolleyes: to z teorii czy praktyk?i a moze jestes po prostu w tym kiepski ;)

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

 

bzdury klepiesz, nie mam problemu by steka usmazyc jakiego tylko sobie zechcemy, wystarczy dobra patelnia. kaczki nie pieke, bo smaku nie lubimy. reszta argumetow z czapy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...