abes99 01.02.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Przy okazji tematu okapu/pochłaniacza kuchennego (to się czymś różni?) i wentylacji mechanicznej zapytam, czy warto podłączać okap kuchenny do WM z rekuperacją? Czy lepiej wyprowadzić okap bezpośrednio na zewnątrz (tylko wtedy trzeba by pamiętać o jego włączaniu). Spotkałem się z dwoma rozbieżnymi opiniami: 1) warto podpiąć okap do WM z rekuperacją, bo daje spory odzysk ciepła z gotowania 2) nie warto, bo łatwo i szybko można zasyfić wymiennik Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem, nie odczułem zmiany smaku po przejściu na indukcję. Ja również, a sam gotuję bardzo dużo. A indukcją wychodzi mi również taniej niż gazem. Wiem bo mam porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Przy okazji tematu okapu/pochłaniacza kuchennego (to się czymś różni?) i wentylacji mechanicznej zapytam, czy warto podłączać okap kuchenny do WM z rekuperacją? Czy lepiej wyprowadzić okap bezpośrednio na zewnątrz (tylko wtedy trzeba by pamiętać o jego włączaniu). Spotkałem się z dwoma rozbieżnymi opiniami: 1) warto podpiąć okap do WM z rekuperacją, bo daje spory odzysk ciepła z gotowania 2) nie warto, bo łatwo i szybko można zasyfić wymiennik Jakie jest Wasze zdanie? Nie jestem fanem spinania z reku. Najlepiej oddzielnie a okap obowiązkowo ze szczelnym zaworem zwrotnym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.02.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ja również, a sam gotuję bardzo dużo. A indukcją wychodzi mi również taniej niż gazem. Wiem bo mam porównanie. Wrzuć proszę to porownanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.02.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Mam indukcje na 2 mieszkaniu i jest tanio. tzn nie widzę , żadnego zwiększenia rachunków. Płacę na nowym mieszkaniu 200 zł co 2 miechy i w tej chwili po roku jestem 600 kW na plusie. W tej chwili szykuje sie do postawienia malutkiego domku(do 90m2) i bez względu czy bedę miał gaz (raczej nie - tania działka) żona mi zapowiedziała, żebym nie rezygnował z indukcji. Plusy zostały tu kilka razy powiedziane.Oczywiście także okap. Tani i bardzo cichy można kupić w Casto. Nie wyobrażam sobie piec placki czy rybę bez włączonego wywiewu. Będę miał tylko grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dlaczego w restauracjach markowych nie gotuje się na indukcji tylko na gazie i często na węglu drzewnym .Może to kwestia smaku potraw ? Lubię gotować. Najlepsze efekty smakowe są kiedy gotujemy na fajerce najzwyklejszej kuchni kaflowej, moi rodzice maja taką w letniaku. Ogólnie gotowanie na ogniu jest o wiele smaczniejsze niż na prądzie, o wszelkich auto klawach nie wspomnę. Kucharze wiedzą o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem, nie odczułem zmiany smaku po przejściu na indukcję. To spróbuj upichcić coś w dużym woku na indukcji. Życzę powodzenia. Jeśli nie widzisz różnicy po przejsciu na indukcję, dowodzi to temu, że nie jadłeś jeszcze np konkretnego bigosu albo blinów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2017 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Lubię gotować. Najlepsze efekty smakowe są kiedy gotujemy na fajerce najzwyklejszej kuchni kaflowej, moi rodzice maja taką w letniaku. Ogólnie gotowanie na ogniu jest o wiele smaczniejsze niż na prądzie, o wszelkich auto klawach nie wspomnę. Kucharze wiedzą o co biega. Zdecydowanie to 'inne' ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Zdecydowanie to 'inne' ciepło Jeśli chodzi o kulinaria masz rację, to zdecydowanie inne ciepło. Każdy dobry kucharz to potwierdzi. Do pełni szczęścia potrzebne są jeszcze garnki i patelnie żeliwne. Nie należą do tanich ale patelnię niebawem mam zamiar sobie sprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.02.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Kuchnia gazowa jest niezaprzeczlanie bardziej dynamiczna i sterowalna. Te odpowiedz uzyskalem od kolegi, szefa kuchni. W domu ma indukcje. Przede wszystkim oferuje większą moc chwilową, co pozwala przygotować produkty szybciej. To ma znaczenie w barkuchniach. I tam są wydajne wyciągi, poza tym nikt się tam nie przejmuje co się dzieje z zapachem czy gdzie leci tłuszcz, czy się przypala (szczególnie że często się "przypala" celowo). W domu jest to kompletnie zbyteczne, podobnie jak możliwość pichcenia w woku, czy posiadania pieca do pizzy opalanego drewnem. Się chce zjeść coś fajnego, choćby pizzę z pieca, to się idzie do restauracji, tak po prostu -- a nie wywala kupę kasy żeby raz w miesiącu (albo i rzadziej) zjeść potrawę, by potem się chwalić na forum swoim "wyrafinowanym podniebieniem", a w międzyczasie męczyć się z danym rozwiązaniem które na co dzień syfi na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.02.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jedyna przewaga gazu nad indukcją, to możliwość przyrządzania azjatyckich potraw w woku. Jeśli ktoś nie lubi gotować chińszczyzny, to lepsza będzie indukcja. Gotowałem na gazie , teraz gotuję na indukcji i nie chcę powrotu do gazu. A chińszczyznę od czasu do czasu zjem w restauracji, tyle przeżyję. Nie mam żadnego okapu i nie potrzebuję go. W kuchni wokół palników, nie mam żadnych tłustych osadów i zbrązowień. Trudno poznać po latach użytkowania, że tam się gotuje. I to dość często. W kuchni mam wywiew i czujnik jakości powietrza. Przy jakimś gotowaniu, smażeniu czujka włącza reku na najwyższe obroty, chroniąc dom przed zadymieniem. Nie muszą przed gotowaniem chodzić do reku/ sterownika przestawiać wydatku powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 To spróbuj upichcić coś w dużym woku na indukcji. Życzę powodzenia. Jeśli nie widzisz różnicy po przejsciu na indukcję, dowodzi to temu, że nie jadłeś jeszcze np konkretnego bigosu albo blinów. A Ty jadłeś bigos, czy bliny z indukcji ? I co stwierdziłeś ? Bo ja stwierdzam, że potrawy pichcone przez ta samą kucharkę nie zmieniły smaku po przejściu z gazu na indukcję. W przeciwieństwie do ciebie mam kilkunastoletnie doświadczenia związane z gazem i kilkuletnie z indukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 A Ty jadłeś bigos, czy bliny z indukcji ? I co stwierdziłeś ? Bo ja stwierdzam, że potrawy pichcone przez ta samą kucharkę nie zmieniły smaku po przejściu z gazu na indukcję. W przeciwieństwie do ciebie mam kilkunastoletnie doświadczenia związane z gazem i kilkuletnie z indukcją. Jadłem - smak do bani, w zasadzie brak smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.02.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 W kuchni mam wywiew i czujnik jakości powietrza. Przy jakimś gotowaniu, smażeniu czujka włącza reku na najwyższe obroty, chroniąc dom przed zadymieniem. Nie muszą przed gotowaniem chodzić do reku/ sterownika przestawiać wydatku powietrza. Gdzieś o tym patencie można poczytać? Jadłem - smak do bani, w zasadzie brak smaku. Podobnie jak ciepło z kominka (szczególnie to pompowane przez PW w podłogówkę) jest inne niż z innych źródeł. Litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.02.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Gdzieś o tym patencie można poczytać? Podobnie jak ciepło z kominka (szczególnie to pompowane przez PW w podłogówkę) jest inne niż z innych źródeł. Litości. Patent to trochę mocno powiedziane, proste urządzenie elektroniczne dla niektórych, dla mnie bardziej skomplikowane. Po prostu czujka jakości powietrza zamontowana w kuchni nad indukcją, jest połączona kablem ze sterownikiem reku. Jeśli czujka wychwyci dym czy większą ilość pary, przekazuje sygnał sterownikowi, a ten wrzuca reku na najwyższy wydatek. Proste, tanie i skuteczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Gdzieś o tym patencie można poczytać? Podobnie jak ciepło z kominka (szczególnie to pompowane przez PW w podłogówkę) jest inne niż z innych źródeł. Litości. Myjk, jeszcze niczego nie wybudowałeś a już jesteś fachowcem w każdej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Jadłem - smak do bani, w zasadzie brak smaku. Skończ sie ośmieszać.... To tak, jak ciepło w podłogówce od kominka jest inne od tego z PC, prawda ? Masz wyjątkowy talent, do pisania wierutnych bzdur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Skończ sie ośmieszać.... To tak, jak ciepło w podłogówce od kominka jest inne od tego z PC, prawda ? Masz wyjątkowy talent, do pisania wierutnych bzdur.... Jak Ty porównujesz ciepło w podłogówce do przygotowywania potraw na indukcji bądź na ogniu to w zasadzie nie mam o czym z Tobą rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 TO może mi powiesz, jakiż to składnik gazu nadaje potrawom pichconym na nim tak wyjątkowy smak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Podobnie jak ciepło z kominka (szczególnie to pompowane przez PW w podłogówkę) jest inne niż z innych źródeł. Litości. Jeszcze duzoy zalezy od drewna jakim palisz Musisz zapytac jakie jest najlepsze wg39070, bo on na pewno uzywa tego najlepszego! Myjk, jeszcze niczego nie wybudowałeś a już jesteś fachowcem w każdej dziedzinie. Typowy idiotyczny post jak juz nawet te durne argumenty sie skonczyly. Co post to lepszy Edytowane 2 Lutego 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.