kolektor1 02.02.2017 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Wrzuć proszę to porownanie. Zapomnij!!! A tak na marginesie to Brzęczkowski pogodził by was wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.02.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Kuchnia gazowa jest niezaprzeczlanie bardziej dynamiczna i sterowalna. Te odpowiedz uzyskalem od kolegi, szefa kuchni. W domu ma indukcje. widzisz, ja to widzę inaczej. Jak coś gotuję, to na indukcji mogę nastawić, że ma się wyłączyć np. za 10/20/30 minut i mogę nawet wyjść z domu. Na gazie nie ma takiej opcji. To jeśli chodzi o sterowalność. Jeśli chodzi o dynamiczność, to też bym polemizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 02.02.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja tam zmiany smaku nie zauważyłam, różnic w "sterowalności" też nie, za to widać różnicę w czasie gotowania i czystości dookoła. Miałam gazową kuchenkę i jeśli życie mnie nie zmusi, to do niej nie wrócę. Wszystkie znane mi osoby, które zmieniły gaz na indukcję też są zadowolone. Ale może mamy zbyt mało wyrafinowane smaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.02.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Widac zaden z was nie jest szefem kuchni. Sterowalnosc to nie mozliwosc nastawienia wylaczenia, tylko plynnosc regulacji. W kuchence gazowej jest "analogowa". Banialuki kolegi WGxxxx nt.smaku dowodza tego ze jadl bliny od ch...wego "kucharza". Niuanse i owszem, ale "bez smaku".... Maszyna gwizda tylko operator pizda. Zreszta myjk ujal to bardzo dobrze. Przede wszystkim oferuje większą moc chwilową, co pozwala przygotować produkty szybciej. To ma znaczenie w barkuchniach. I tam są wydajne wyciągi, poza tym nikt się tam nie przejmuje co się dzieje z zapachem czy gdzie leci tłuszcz, czy się przypala (szczególnie że często się "przypala" celowo). W domu jest to kompletnie zbyteczne, podobnie jak możliwość pichcenia w woku, czy posiadania pieca do pizzy opalanego drewnem. Się chce zjeść coś fajnego, choćby pizzę z pieca, to się idzie do restauracji, tak po prostu -- a nie wywala kupę kasy żeby raz w miesiącu (albo i rzadziej) zjeść potrawę, by potem się chwalić na forum swoim "wyrafinowanym podniebieniem", a w międzyczasie męczyć się z danym rozwiązaniem które na co dzień syfi na potęgę. ps. Myjk, kolega poczul sie urazony okresleniem barkuchnia Zapragnal zgloscic do moderacji Mowi ze zaklada konto. Edytowane 2 Lutego 2017 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jadłem - smak do bani, w zasadzie brak smaku. Ty tak na poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 widzisz, ja to widzę inaczej. Jak coś gotuję, to na indukcji mogę nastawić, że ma się wyłączyć np. za 10/20/30 minut i mogę nawet wyjść z domu. Na gazie nie ma takiej opcji. To jeśli chodzi o sterowalność. Jeśli chodzi o dynamiczność, to też bym polemizował. To nie o to chodzi. Kucharz pracuje też palnikiem. Może nagle z maxa zrobić jak chce. Na indukcji nie ma tak precyzyjnego sterowania. Jak będziesz miał okazję, to zobacz pracę kucharza np. z wokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.02.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Banialuki kolegi WGxxxx nt.smaku dowodza tego ze jadl bliny od ch...wego "kucharza". Niuanse i owszem, ale "bez smaku".... Maszyna gwizda tylko operator pizda. Myjk, kolega poczul sie urazony okresleniem barkuchnia Zapragnal zgloscic do moderacji Mowi ze zaklada konto. Dobrze, że nie użyłem słowa GARkuchnia, tylko BARkuchnia (to dlatego, że jadłem w miniony weekend u BARmana wyśmienite dania) i raczej to nie miało być obraźliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.02.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Myjk, jeszcze niczego nie wybudowałeś a już jesteś fachowcem w każdej dziedzinie. Ja nie muszę walić łbem o ścianę aby dowiedzieć czym to się kończy. Wolę obserwować takich jak ty (oraz mądrzejszych od ciebie, potrafiących liczyć, którzy już się zrealizowali) i wyciągać wnioski. Tym się właśnie różnimy -- i całe moje w tym szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Jak raz w roku ktoś chce gotować na woku, może zaopatrzyć się w koherek z małą butlą gazową Jak ktoś codziennie gotuje we woku, to są płyty dostosowane do woków. http://i.wp.pl/a/f/jpeg/33164/miele-km6356-wok-plyta-indukcyjna-640.jpeg Przecież Chiny nie stoją technologicznie w miejscu i w ich luksusowych domach nie gotuje się na węglu. Bigos - nie bardzo wiem dlaczego gaz ma być potrzebny, skoro większość czasu gotuje się bigos na małej mocy (małym płomieniu) Edytowane 2 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam indukcje na 2 mieszkaniu i jest tanio. tzn nie widzę , żadnego zwiększenia rachunków. Płacę na nowym mieszkaniu 200 zł co 2 miechy i w tej chwili po roku jestem 600 kW na plusie. W tej chwili szykuje sie do postawienia malutkiego domku(do 90m2) i bez względu czy bedę miał gaz (raczej nie - tania działka) żona mi zapowiedziała, żebym nie rezygnował z indukcji. Plusy zostały tu kilka razy powiedziane. Oczywiście także okap. Tani i bardzo cichy można kupić w Casto. Nie wyobrażam sobie piec placki czy rybę bez włączonego wywiewu. Będę miał tylko grawitacyjną. Dlaczego taniej... bo wcześniej płacąc abonament i za prąd i za gaz latem po prostu wychodziło drogo. Moja koncepcja jest prosta, po co mam płacić 2 "złodziejom" za abonament jak można jednemu. Wszsytkim odradzam podłączanie gazu. Lepiej dobrze zaizolować dom i uszczelnić i przejść na ogrzewanie prądem. Rachunki są niskie a w perspektywie kiedyś albo i już można podłączyć PV czy wiatrak. Co do wentylacji to dom aby był szczelny musi posiadać wm. Okap robimy oddzielnie z zaworem zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Co do wentylacji to dom aby był szczelny musi posiadać wm. Okap robimy oddzielnie z zaworem zwrotnym. Co to za zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 02.02.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A jak posiadacze kuchenek indukcyjnych podpalają cebulę do rosołu? Apropos czystości to mój kumpel od lat jada na mieście żeby nie brudzić kuchni.Różni ludzie różne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A jak posiadacze kuchenek indukcyjnych podpalają cebulę do rosołu? Apropos czystości to mój kumpel od lat jada na mieście żeby nie brudzić kuchni.Różni ludzie różne rozwiązania. Zapalniczką... Musisz podszkolić się kulinarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Co to za zawór? Normalny zawór okrągły dajmy na to tyle że z uszczelką. Nie jakiś plastik od aventy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.02.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 A jak posiadacze kuchenek indukcyjnych podpalają cebulę do rosołu? Apropos czystości to mój kumpel od lat jada na mieście żeby nie brudzić kuchni.Różni ludzie różne rozwiązania. Mają cebule GMO indukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 02.02.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 TO może mi powiesz, jakiż to składnik gazu nadaje potrawom pichconym na nim tak wyjątkowy smak ? To nie składnik to syf, spalone opary tłuszczów w połączeniu z goniem spod gara powodują ten niebiański smak dla naszego nadwornego kucharza. Chyba, że pompuje ogień z kominka pod kuchenkę i nim opala gary gotując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Normalny zawór okrągły dajmy na to tyle że z uszczelką. Nie jakiś plastik od aventy. Jaki? Przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jaki? Przykład. zawór wentylacyjny zwrotny z klapą i uszczelką wpisz w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dlaczego taniej... bo wcześniej płacąc abonament i za prąd i za gaz latem po prostu wychodziło drogo. Moja koncepcja jest prosta, po co mam płacić 2 "złodziejom" za abonament jak można jednemu. Wszsytkim odradzam podłączanie gazu. Lepiej dobrze zaizolować dom i uszczelnić i przejść na ogrzewanie prądem. Rachunki są niskie a w perspektywie kiedyś albo i już można podłączyć PV czy wiatrak. Napisałeś wyraźnie ....... A indukcją wychodzi mi również taniej niż gazem. Wiem bo mam porównanie. Dwa abonamenty i koszty stale przy prądzie, czy gazie nie maja nic do rzeczy, a także większy udział opłat stałych latem /przy mniejszym zużyciu/. Koszty opłat stałych należy uwzględniać w skali całego roku. Cały czas ciekawi mnie deklarowane porównanie, że gotowanie na kuchence gazowej jest droższe, niż na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Napisałeś wyraźnie Dwa abonamenty i koszty stale przy prądzie, czy gazie nie maja nic do rzeczy, a także większy udział opłat stałych latem /przy mniejszym zużyciu/. Koszty opłat stałych należy uwzględniać w skali całego roku. Cały czas ciekawi mnie deklarowane porównanie, że gotowanie na kuchence gazowej jest droższe, niż na indukcji. Dla mnie zmarginalizowanie gazu przyniosło realne oszczędności. Przymierzam się do całkowitej likwidacji gazu przed kolejnym sezonem. Skąd wynika mi że taniej, a no stąd, że jak zmieniłem na indukcję to porównując do tego co płaciłem przy gazie a potem za prąd to wychodziło taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.