JTKirk 02.02.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Cały czas ciekawi mnie deklarowane porównanie, że gotowanie na kuchence gazowej jest droższe, niż na indukcji. nie wiem jak to dokładnie wychodzi, bo nie jestem w stanie tego dokładnie policzyć. Mam taryfę G12w, najwięcej gotuję w weekendy, cena prądu w taniej taryfie u mnie to około 0,19zł. Ale szczerze mówiąc, nie ma to wielkiego znaczenia - bo pewnie w skali miesiąca te różnice w tą lub tamtą stronę będą niewielkie (przeliczając to na zł) Nie zmienia to też w niczym mojego postrzegania tematu: kuchenka gazowa vs indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dla mnie zmarginalizowanie gazu przyniosło realne oszczędności. Przymierzam się do całkowitej likwidacji gazu przed kolejnym sezonem. Skąd wynika mi że taniej, a no stąd, że jak zmieniłem na indukcję to porównując do tego co płaciłem przy gazie a potem za prąd to wychodziło taniej. Czyli tak sobie napisałeś bez analizy, na podstawie obserwacji. Bez badań, bez liczników przy kuchence gazowej i indukcyjnej, porównania ilości gotowanych potraw itd., itp. I o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Nie zmienia to też w niczym mojego postrzegania tematu: kuchenka gazowa vs indukcja Też mam indukcję i w życiu nie zmieniłbym na gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 zawór wentylacyjny zwrotny z klapą i uszczelką wpisz w google Nie potrafisz wkleić zdjęcia albo linka? Dobra, już wiem o jaki ci chodzi. Mam identyczny przy doprowadzeniu powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.02.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Czyli tak sobie napisałeś bez analizy, na podstawie obserwacji. Bez badań, bez liczników przy kuchence gazowej i indukcyjnej, porównania ilości gotowanych potraw itd., itp. I o to mi chodziło.No tak skomplikowanej rzeczy jak porównanie ile poszło gazu a ile prądu na zagotowanie garnka wody od oszczędnego nie wymagaj to pewnie przekracza jego możliwości. Też nie mam gazu a indukcję choć już dwa razy na przestrzeni 6 lat pękła mi szyba. Od czego są ubezpieczyciele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 @kolektor1 Po prostu zadziwia mnie wyciąganie wniosków z porównań rzeczy nieporównywalnych, stwierdzenia rzucane ot tak sobie, bez oparcia w faktach, wyliczeniach, obiektywnych badaniach, a to wszystko ma służyć jako dowody do z góry założonej tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.02.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 @kolektor1 Po prostu zadziwia mnie wyciąganie wniosków z porównań rzeczy nieporównywalnych, stwierdzenia rzucane ot tak sobie, bez oparcia w faktach, wyliczeniach, obiektywnych badaniach, a to wszystko ma służyć jako dowody do z góry założonej tezy. Wiele osób zarzucało Grzegorzowi rzucanie tezy bez poparcia jakichkolwiek liczb, ten typ tak ma. Jak przechodzę bardziej szczegółowo to Pan Grzegorz milka i nie ma już takiej siły by uściślił wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 @kolektor1 Po prostu zadziwia mnie wyciąganie wniosków z porównań rzeczy nieporównywalnych, stwierdzenia rzucane ot tak sobie, bez oparcia w faktach, wyliczeniach, obiektywnych badaniach, a to wszystko ma służyć jako dowody do z góry założonej tezy. Dla mnie wyznacznikiem są rachunki. I całość, bezsensem jest posiadanie gazy tylko i wyłącznie do gotowania albo tylko do ogrzewania. Koszty podłączenia, abonamentów czy eksploatacji. Ale przecież to bez sensu. Kolega Greengaz będzie gazu bronił a ja nie. A porównania indukcji z gazową wystarczy wygooglować a i tak nie wszyscy się z tymi porównaniami zgadzają. I tak można się bawić w kółko. Inni powiedzą że najlepiej na kaflaku gotować i też będą swoje racje mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) A jak posiadacze kuchenek indukcyjnych podpalają cebulę do rosołu? Apropos czystości to mój kumpel od lat jada na mieście żeby nie brudzić kuchni.Różni ludzie różne rozwiązania. Nigdy nie podpalałam cebuli do rosołu. Nawet jak miałam gazówkę. U nas w domu się tak nie robiło rosołu. Ale jak ktoś dużo kucharzy to pewnie ma palnik do creme brulee i wówczas opali sobie cebulę... Co do rachunków za prąd - właśnie to jest dziwne, że nie wzrosły jakoś znacząco. Wzrosły, ale proporcjonalnie do wielkości domu i większej liczby sprzętów na prąd (więcej punktów świetlnych, większa lodówka, pompy obiegowe, WM, elektryczny piekarnik) i jest to kwota ok. 50 zł (nie uwzględniając podwyżek prądu, bo w skali czasu rzecz jasna jest kilka zł więcej). Edytowane 2 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dla mnie wyznacznikiem są rachunki. I całość, bezsensem jest posiadanie gazy tylko i wyłącznie do gotowania albo tylko do ogrzewania.[Koszty podłączenia, abonamentów czy eksploatacji. Ale przecież to bez sensu. Kolega Greengaz będzie gazu bronił a ja nie. A porównania indukcji z gazową wystarczy wygooglować a i tak nie wszyscy się z tymi porównaniami zgadzają. I tak można się bawić w kółko. Inni powiedzą że najlepiej na kaflaku gotować i też będą swoje racje mieli. Gdybyś napisał tak jak wytłuściłem nie odezwałbym się. Niestety napisałeś zupełnie inaczej. Podtrzymuję #86, zwłaszcza, że dalej brniesz w rzeczy których nie potrafisz racjonalnie udowodnić. Już kilka razy polemizowaliśmy nt. sensu podawanych przez Ciebie argumentów. Powtarzamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Kurka, żeby przenieść mój post dotyczący zwrotu z inwestycji i odpowiadający pytającemu o sposób ogrzewania domu i zatytułować wątek 'Indukcja vs tradycyjna kuchenka', to trzeba mieć wyobraźnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.02.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Kurka, żeby przenieść mój post dotyczący zwrotu z inwestycji i odpowiadający pytającemu o sposób ogrzewania domu i zatytułować wątek 'Indukcja vs tradycyjna kuchenka', to trzeba mieć wyobraźnię... Widzisz, że wyobraźnia to nie zgłębiona dziedzina sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.02.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Powracając do obróbki cebuli do rosołku, czy pomidorówki na indukcji to moja małzowinka robi to tak:Bierze patelnię nastawia indukcje na 9 i na tej patelni smaży tą cebulę, wychodzi opalona tak jak trzeba do rosołku i pomidorówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.02.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ale zakładać gazówkę tylko po to żeby opalić cebulę do rosołu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 08.02.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Też mam indukcję i w życiu nie zmieniłbym na gazową. Panowie Rożnie na ten temat wypowiadają się użytkownicy. Czy koszty użytkowania płyty indukcyjnej (koszt prądu) będą wyższe od płyty gazowej podłączonej do gazu płynnego z własnego zbiornika? Jeśli będą wyższe? To czy będzie to spora różnica czy bardzo niewielka? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Myślę że nie będziesz w stanie zauważyć różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.02.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 To czy będzie taniej ewentualnie drożnej musiała by Ci napisać osoba która zamieniła butle gazową na indukcje wtedy by miała porównanie w rachunku za prąd.. Indukcja jest naprawdę super sprawa choć na początku trzeba nauczyć się na niej gotować.Starsze osoby które długo gotowały na gazie mają na początku problemy aby się przestawić z gazu na indukcję, ale później jak się do niej przekonają na gaz nie chcą patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 08.02.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 To czy będzie taniej ewentualnie drożnej musiała by Ci napisać osoba która zamieniła butle gazową na indukcje wtedy by miała porównanie w rachunku za prąd.. . Znalazłem na innych forach pojedyncze komentarze o wzroście rachunku za prąd - który był większy niż wcześniejsze koszty za gaz z butli. Może jeszcze ktoś słyszał o takim porównaniu kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.02.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Mało kto porównuje takie koszty dlatego że jak miał w starym domu gaz to miał kuchenkę gazową. Indukcje przewianie montują ludzie którzy przeprowadzają sie do nowego domu Wiec ciężko porównać koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ja miałam gaz z sieci w starym mieszkaniu a teraz w nowym domu mam indukcję.Rachunki wzrosły gdzieś koło 50 zł (nie uwzględniając rzecz jasna podwyżek cen prądu co roku), ale zwiększyła mi się ilość urządzeń korzystających z prądu (piekarnik, pompki obiegowe, rekuperacja, więcej lamp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts