sandwitch 04.04.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Przy okazji zapytam więc użytkowników płyt indukcyjnych - czy producenci już doszli do etapu, gdzie płyta grzeje na wszystkich poziomach ciągle, tylko z różną mocą? Do tej pory gotowałam na płytach, które tylko na najwyższym poziomie grzeją ciągle, z każdym poziomem niżej wydłużają po prostu przerwy między grzaniem. No niestety, za nic mnie taka technologia w kuchni nie urządza, więc jestem ciekawa, czy już to jakoś rozwiązano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 No niestety, za nic mnie taka technologia w kuchni nie urządza... A dlaczego? Przez osiem lat użytkowania nie zauważyłem wad tego rozwiązania, więc mnie oświeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.04.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Przy okazji zapytam więc użytkowników płyt indukcyjnych - czy producenci już doszli do etapu, gdzie płyta grzeje na wszystkich poziomach ciągle, tylko z różną mocą? Do tej pory gotowałam na płytach, które tylko na najwyższym poziomie grzeją ciągle, z każdym poziomem niżej wydłużają po prostu przerwy między grzaniem. No niestety, za nic mnie taka technologia w kuchni nie urządza, więc jestem ciekawa, czy już to jakoś rozwiązano. U mnie w samsungu tak to właśnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 04.04.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Ja po gotującej wodzie na Amice słyszę jak to grzanie jest jakby modulowane.... ale nie wiem od czego to zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 04.04.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 A dlaczego? Przez osiem lat użytkowania nie zauważyłem wad tego rozwiązania, więc mnie oświeć. Skoro tobie nie przeszkadza, to nie ma potrzeby cię oświecać. Mnie nie urządza, bo dla mnie takie sterowanie mocą to pomyłka. Kiedy smażę, nagrzewam patelnię a potem obniżam moc, żeby nie przypalać - płyta indukcyjna mi na to nie pozwala, bo wchodzi w tryb "przypal-przestań-przypal-przestań". Kiedy coś ma się stale gotować z jakąś intensywnością, to patrząc na garnek na indukcji widzę dokładnie, kiedy indukcja grzeje - płyn mi wrze - i przestaje - w garnku cisza i spokój. Nie tak widzę gotowanie na wolnym ogniu. A już trzymanie temperatury czegoś, co jest gęste i się przypala, to kompletny horror, bo właśnie zamiast niskiej temperatury mam "przypal - długo długo nic - przypal - długo długo nic - przypal". Ja po prostu lubię, kiedy sterowanie temperaturą na płycie jest precyzyjne i przewidywalne. Wtedy wiem, co się dzieje w moich garach, mogę panować nad procesem. Czasem to jest ważne, jak np. przy stekach. Wiem, że płyty ceramiczne też działają w taki sposób, ale tam akurat duża bezwładność rozmywa okresy grzania i niegrzania. W indukcji bezpośrednio odbijają się na temperaturze garnka. Dla mnie to źle. U mnie w samsungu tak to właśnie działa. "Tak", czyli z przerwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Skoro tobie nie przeszkadza, to nie ma potrzeby cię oświecać. Mnie nie urządza, bo dla mnie takie sterowanie mocą to pomyłka. Kiedy smażę, nagrzewam patelnię a potem obniżam moc, żeby nie przypalać - płyta indukcyjna mi na to nie pozwala, bo wchodzi w tryb "przypal-przestań-przypal-przestań". Kiedy coś ma się stale gotować z jakąś intensywnością, to patrząc na garnek na indukcji widzę dokładnie, kiedy indukcja grzeje - płyn mi wrze - i przestaje - w garnku cisza i spokój. Nie tak widzę gotowanie na wolnym ogniu. A już trzymanie temperatury czegoś, co jest gęste i się przypala, to kompletny horror, bo właśnie zamiast niskiej temperatury mam "przypal - długo długo nic - przypal - długo długo nic - przypal". Ja po prostu lubię, kiedy sterowanie temperaturą na płycie jest precyzyjne i przewidywalne. Wtedy wiem, co się dzieje w moich garach, mogę panować nad procesem. Czasem to jest ważne, jak np. przy stekach. Wiem, że płyty ceramiczne też działają w taki sposób, ale tam akurat duża bezwładność rozmywa okresy grzania i niegrzania. W indukcji bezpośrednio odbijają się na temperaturze garnka. Dla mnie to źle. Czy kiedykolwiek używałeś(aś) indukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 "Tak", czyli z przerwami? Nie wiem jak w innych płytach indukcyjnych, ale w moim Elektroluxie jedynie co to słychać te przerywanie. W żadnej zupie, wodzie, kotlecie tego nie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 04.04.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Czy kiedykolwiek używałeś(aś) indukcji? Tak, dwa lata. Czy potrafisz prowadzić rozmowę bez lekceważącego pobłażania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Tak, dwa lata. Czy potrafisz prowadzić rozmowę bez lekceważącego pobłażania? Nie, nie potrafię Musisz mnie zaakceptować takiego jaki jestem, albo... do ignorowanych Naprawdę nie wiem jak działała ta twoja indukcja, że widziałeś(aś) okresy między grzaniem a niegrzaniem, w mojej tego nie zobaczysz a jedynie usłyszysz. Przez osiem lat kompletnie nie miało to wpływu na gotowanie czy smażenie jakiejkolwiek potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 bo wchodzi w tryb "przypal-przestań-przypal-przestań". Kiedy coś ma się stale gotować z jakąś intensywnością, to patrząc na garnek na indukcji widzę dokładnie, kiedy indukcja grzeje - płyn mi wrze - i przestaje - w garnku cisza i spokój. U siebie nie widzę takiego efektu. Owszem płyta grzeje "pulsacyjnie" bo to słychać. Ale w garze czy patelni tego nie widać. Jak ma się rosół pyrkać przez 3 godziny to się równo pyrka. Garnki z Ikea więc nie jakieś hi-tec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie widzę efektu "przypalania" na małych mocach.Jak zmniejszę moc to taktuje, ale nie rozgrzewa na maksa-przerwa-maks-przerwa. Tylko zdecydowanie słabiej ogrzewa. O wiele częściej udawało mi się coś przypalić na gazie niż na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 04.04.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiałam się właśnie, na ile to charakterystyka technologii, a na ile przedpotopowość powoduje te nieszczęsne efekty. Ja gotowałam na dosyć starych płytach indukcyjnych i pewnie to dlatego. Może dla bezpieczeństwa podajcie producentów - wiem już, że Liwko ma Electroluxa (dzięki Liwko!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Bo gaz dużo trudniej wyregulować. Pamiętam jak nie raz się wkurzałem, że albo przykręciłem za mocno, albo za słabo. A ile razy zgasł mi gaz... Indukcja ma 10 zakresów i wystarczy nauczyć się ich mocy. Kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.04.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 siemens z 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 ja mam elextroluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.04.2017 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Mam Teka. Najtańszy sprzęt z całego naszego AGD, coś koło 1200 zł w 2011 r. Cały czas bez awarii, świetne rozwiązanie, zero brudu i klejących oparów jak z gazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.04.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Chyba nadepnąłem na odcisk moderatorowi. Nawet wiem któremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 04.04.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 A cóż to wnosi do dyskusji - czyżby uszczypliwość? Co do pulsacyjnego grzania - no fakt, że słychać jak płyta grzeje - ale mi to akurat na gotowanie czy smażenie nie wpływa - raczej wszystko idzie równomiernie. A na trzymanie temperatury jest funkcja oddzielna, najniższy stopień. Mam dwuletnią, najtańszą Amicę za 1100zł - najtańszą, bo wszyscy (którzy oczywiście nie mieli indukcji) straszyli, że na tym się nie da gotować, trzeba się uczyć od nowa, wszystko się przypala. I ta najtańsza na razie działa odpukać świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.04.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Też myślałam, że trzeba się "uczyć" gotowania na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.04.2017 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Przy okazji zapytam więc użytkowników płyt indukcyjnych - czy producenci już doszli do etapu, gdzie płyta grzeje na wszystkich poziomach ciągle, tylko z różną mocą? Do tej pory gotowałam na płytach, które tylko na najwyższym poziomie grzeją ciągle, z każdym poziomem niżej wydłużają po prostu przerwy między grzaniem. No niestety, za nic mnie taka technologia w kuchni nie urządza, więc jestem ciekawa, czy już to jakoś rozwiązano. u mnie 1-5 działa pulsacyjnie, 6-9 już praca ciągła (Candy z 2010r) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.