hudy8 02.02.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dzień dobry. Stoję przed wyborem okien do domu. Mam dwie oferty polecanych na moim terenie firm. Jedna to "Oknoplast" a druga firma "Madoń" Obie firmy są bardzo polecane. Znam osobiście osoby które mają i jedne i drugie okna i złego słowa o nich nie powiedzą. Dużo natomiast mówi sie o przenikalności cieplnej okien. Okna z oknoplastu mają U=0,8 , 0,9 i zostały wycenione na 19,5tys. Okna tego samego rozmiaru w firmie Madoń mają U= 1,1 , 1,2 i zostały wycenione na 13tys.Czy jest sens dopłacać prawie 7 tys zł by mieć współczynnik U lepszy o 0,3 ? Jaka może być różnica w kosztach ogrzewania przy jednych i przy drugich oknach? Kolejna rzeczą która mnie trochę dziwi w tej ofercie jest przenikalność cieplna a rozmiar okna. Okno o rozmiarze 600x900 ma współczynnik U=1,2 a okno tarasowe, trzy skrzydłowe w rozmiarach 3m x 2,2m ma współczynnik U=1,0Zawsze myślałem że im większe okno tym U również większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Można też za zaoszczędzone pieniądze przy "gorszych" oknach wydać na rolety zewnętrzne, poprawią nieznacznie przenikalność cieplną całości (pod warunkiem że zostaną właściwie zamontowane) i dadzą komfort np w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Istotna jest "zawartość" szkła w danym oknie. Ono jako cieplejsze od profila rzutuje na Uw całości stąd...im większe okno tym Uw mniejsze czyli na odwrót niż Ci się wydawało Czy to się opłaca ? cena niewiele mówi o ilości i powierzchni okien jakie masz mieć 0,3 na jednym oknie to wbrew pozorom bardzo dużo ale musiałbyś sobie wyliczyć straty na wszystkich oknach w jednym i drugim wypadku. Przeliczyć przez sezon grzewczy i koszt 1kWh i mniej więcej będziesz wiedział czy to się "opłaca" czy nie. I oczywiście warto by było byś w swych obliczeniach obliczył czas po którym "ci się to zwróci" i warto by było też uwzględnić kilku procentowy wzrost cen nośników energii corocznie Reasumując.....już na pierwszy rzut oka widać że to się opłaca ale byś był świadom sam policz O takich rzeczach jak komforcie wewnątrz i ewentualnym zbyciu chałupy nie wspomnę bo to sprawy pomijalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 02.02.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak to prawda. Jestem jednak ciekaw czy można jakoś obliczyć straty energii przy tych różnych współczynnikach. Rozmawiałem kilka dni temu ze znajomym który zmieniał 15-20 letnie okna. Stwierdził że teraz spala średnio 500kg mniej ekogroszku który kupuje luzem za 530zł tona. Wychodzi na okrągło 300zł rocznie. Gdyby między jednymi oknami a drugimi wyszła podobna różnica to wyszedł bym na zero po 20 latach. Trochę długa perspektywa zwrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 02.02.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jareko a czy jest jakiś wzór by można było to obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tak to prawda. Jestem jednak ciekaw czy można jakoś obliczyć straty energii przy tych różnych współczynnikach. Rozmawiałem kilka dni temu ze znajomym który zmieniał 15-20 letnie okna. Stwierdził że teraz spala średnio 500kg mniej ekogroszku który kupuje luzem za 530zł tona. Wychodzi na okrągło 300zł rocznie. Gdyby między jednymi oknami a drugimi wyszła podobna różnica to wyszedł bym na zero po 20 latach. Trochę długa perspektywa zwrotu... weź pod uwagę jeden fakt.....zmiany przepisów i obawiam się że za kilka lat zostanie zakazane palenie ekogroszkiem węglem czy innymi smogo twórczymi mediami. A jak chcesz wzorów to poczytaj oknotest.pl tam je znajdziesz Ja na podstawie źródła stworzyłem sobie plik excela który mi to wszystko sam oblicza Wstawiam tylko wymiary okna jego Uw ilość i później...fiuuuuu i mam straty całości i zapotrzebowanie na kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 02.02.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 http://oknotest.pl/poradnik-okienny-2009/wspolczynnik_przenikania_ciepla_w_praktycetutaj masz wyliczenia i w sumie porownanie okien z roznica 0,3 tylko wez pod uwage ze to dla cen pradu i raczej juz nieaktualnych.Druga sprawa ze dochodzi jeszcze szczelnosc danych okien. To powinienes porownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ....Druga sprawa ze dochodzi jeszcze szczelnosc danych okien. To powinienes porownac. Powraca ciagle temat strat Ogólnych strat ciepła chałupy Szczelność okien ma wpływ na straty wywołane utrat a ciepła przez system wentylacji Uw okna zalicza się do strat ciepła przegrody Dopiero suma tych wartości daje ogólny bilans strat Oczywiście najcieplejsze będą te generujące mała infiltrację powietrza (straty związane z wymianą powietrza wewnątrz w skrócie wentylacją) oraz te mające przy okazji najniższe Uw I teraz zabawa godna pracy doktorskiej - jaka konfiguracja będzie dawała najniższe straty globalne ciepłe i nie do końca szczelne okno czy szczelne ale niezbyt ciepłe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Kolejna rzeczą która mnie trochę dziwi w tej ofercie jest przenikalność cieplna a rozmiar okna. Okno o rozmiarze 600x900 ma współczynnik U=1,2 a okno tarasowe, trzy skrzydłowe w rozmiarach 3m x 2,2m ma współczynnik U=1,0 Zawsze myślałem że im większe okno tym U również większe. Całkiem normalną cenę mają pakiety szybowe o U=0,5. To ramy psują. Więc im większy stosunek powierzchni szyb do ram, tym U lepsze. Dlatego tak super tanio i super energooszczędnie wypadają fixy szklone w ramie. Pobaw się kalkulatorkami: Energetycznym i n.Ergo - zobacz, ja się zmieni U przy szkleniu w ramie czy przy zwiększeniu powierzchni skrzydła. Tym sposobem doszedłem do wniosku, że zamontuję większość fixów - U nawet lepsze, niż drogie ramy za połowę ceny i cały projekt ma U=0,81. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Można też za zaoszczędzone pieniądze przy "gorszych" oknach wydać na rolety zewnętrzne, poprawią nieznacznie przenikalność cieplną całości (pod warunkiem że zostaną właściwie zamontowane) i dadzą komfort np w lecie. Chyba komfort siedzenia w piwnicy z lufcikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 I teraz zabawa godna pracy doktorskiej - jaka konfiguracja będzie dawała najniższe straty globalne ciepłe i nie do końca szczelne okno czy szczelne ale niezbyt ciepłe ? Nie przesadzaj, kilka wariantów w obliczeniach ozc i w miarę dokladnie mozna to okreslic. Jedna uwaga podawanie róznych wsp. n50 do symulacji moze dac wyniki nieco rózniące sie od rzeczywistych ale nie ma dobrych narzedzi do okreslania zaleznosci rodzaju okien o wsp n50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 To są sprawy nie istotne.. zupełnie pomijalne.. bo liczbowo nie da się uzasadnić różnicy w kosztach.. szczególnie kiedy jest jeszcze epoka trucia wunglem.. bo tani i do niego się odnosi "wyliczenie" trąci to wczesnymi latami 90.. gdzie wungiel był tani.. i nikt nie myślał o izolacji... teraz może przyjdzie smutny koniec, na smrodzenie..i będzie problem.. czy na 30m2 okien 1,2 vs 0,8 to duża różnica.. 36 W/K .. i 24 W/K.. i przeciętnie w Watach... 480 (24) i 720 (36) .. 240 Wat.. przy wunglu to jest 3,6 gr na godzinę .. i tu leży sekret .."nie opłacalności".. 86 gr dziennie.. to jest w zamian za truciznę. 22 lata to jest czas "zwrotu" tej inwestycji.. teraz komfort... okno w ścianie 0,23 W/m2K.. do 1,2 .. 6 razy.. a przy dość dużej wilgotności przy paździeżach 1,2.. grozi grzyb.. bo zapewne mają super ciepłą ramkę alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) T....szczególnie kiedy jest jeszcze epoka trucia wunglem.. bo tani i do niego się odnosi "wyliczenie" trąci to wczesnymi latami 90.. gdzie wungiel był tani.. i nikt nie myślał o izolacji... teraz może przyjdzie smutny koniec, na smrodzenie..i będzie problem.. .... I oby jak najszybciej zakazali tego wungla bo oddychać w miastach już nie można i chorób coraz więcej Dopiero wtedy może te wszystkie "kalkulacje" szlag trafi i ludzie zaczną myśleć ...czy na 30m2 okien 1,2 vs 0,8 to duża różnica.. 36 W/K .. i 24 W/K.. i przeciętnie w Watach... 480 (24) i 720 (36) .. 240 Wat.. przy wunglu to jest 3,6 gr na godzinę .. i tu leży sekret .."nie opłacalności".. 86 gr dziennie.. to jest w zamian za truciznę. 22 lata to jest czas "zwrotu" tej inwestycji.. I niestety ciagle tak liczą tą swoją "opłacalność" By być bliżej faktycznych kosztów już dziś trzebaby do rozważań przyjąć koszt 1 kWh energii elektrycznej a nie wungla Odejdzie klika węglowa bo wcześniej czy później musi odejść i dopiero będzie ból. Dopiero wtedy okaże się, że niektórzy nawiedzeni na FM mieli rację że warto jednak 3 czy 4 szyby, że warto montaż szczelny, że warto 20 a nie 10 cm ocieplenia itd itd Nie przesadzaj, kilka wariantów w obliczeniach ozc i w miarę dokladnie mozna to okreslic. ... Ależ oczywiście !!! Od wielu lat mówię tu że dopiero zrobienie bilansu CAŁEJ chałupy ma sens i pozwala "kalkulować" opłacalność wydatków. Tylko lenistwo powoduje że pojawiają się tu co chwila pytania o szczegóły realnie w oderwaniu od całości. Edytowane 3 Lutego 2017 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Ktoś mówił - wat do wata będzie ciepła chata .. wtórowałem i pisałem.. klucz do ciepłego domu - ciepłe okna.. Tylko że z oknami jest tak - ze od południa 2 szyby sezonowo zbilansują się na plus.. i można policzyć u ekwiwalentne okna.. w obliczu sezonu i podzielić .. to na miesiące.. z wyliczeniem U okna dla każdego miesiąca.. jako różnicy zysk strata.. A i tak mnie to nie przekonuje.. do jednego.. wystarczy taki styczeń jak ten.. jeden z surowszych.. z rekordem przez dzień nie było cieplej jak -18 st ostatni rekord.. -17,5 z Bożego Narodzenia 1996 roku pobity.. i wtedy na nic zdają się wyliczenia.. jak oknem ciepło wali na zewnątrz jak się patrzy.. mam porównanie okna 3komorowe (profil) 2 szyby vs stare skrzynkowec.. i o dziwo skrzynkowce wygrywają.. choć buńczuccznie pisze na szybie U 1,1 A skrzynkowce w nich jest pewien "sekret" czemu nie są tak zimne na jakie sugeruje przewodzenie ciepła .. nie ma tu jakiś "czarów" czy nie odkrytych praw.. ale to trzeba wybadać w aucie też .. nie ma problemu do czasu jak działa ogrzewanie .. i że szyba U 5,9 W/m2K ..to nic.. Edytowane 3 Lutego 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Wg powoływanego tu kalkulatora MS "oszczędność" jest rzędu od 100do400zł /rocznie. Ale bardziej zaawansowane obliczenia obejmują także przenikalność powietrza (czyli szczelność okna a to jest zupełnie co innego niż Uw) - i wniosek wychodzi jeden: na lepszej szczelności można "zyskać" więcej niż na lepszym Uw. Także - musiałbyś wejść głębiej w ten temat. Kolejna sprawa - zapewne ta firma tańsza może zrobić okno o lepszym Uw i wtedy różnica w cenie się zmniejszy i będziesz mógł ją przełożyć na szukanie w czym ona tkwi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Więcej Energi i to kilkukrotnie stracisz wypuszczając kota kilka razy za dnia, nie w chodźcie w paranoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Szczelność owszem, pod warunkiem, że jest WM.. jeśli jej nie ma.. to pozornie nieszczelność .. zła nie jest.. tyko się wydaje, bo jak już jest szczelne okno to można "przyoszczędzić" kosztem zdrowia i mieć w domu 80% wilgotnosći.. nauka radziecka zna takie przypadki. Okno jest wielowątkowym tematem .. przy WG szczelność okna nie jest parametrem koniecznym aż tak.. bo i tak każde okno teraz trzymamy w rozszczelnieniu, a jeśli nie rozszczelnienie to nawiewniki higrosterwowalne np .. itp.. od tego się nie da uciec.. przy WG. Dopiero dyskusja o oszczędnościach - można podjąć przy wentylacji mechanicznej w-n. Więcej Energi i to kilkukrotnie stracisz wypuszczając kota kilka razy za dnia, nie w chodźcie w paranoje pudło.. duże pudło.. powietrze w sobie nie jest dobrym nośnikiem energii.. 1m3 to raptem 1,25 kg powietrza.. nic.. całe nic..i jak wypuścisz parę kubików to.. zupełnie tego nie idzie zauważyć.. a tu mówimy o działaniu w czasie.. jak już przejdzie.. powietrza 200m3 i różnicy temp 20 st.. to już jest wartość. (200x1,25x1,005x20)/3600= 1,39 kW a po godzinie 1,39 kWh.. tyle trzeba energii na podgrzanie tego powietrza.. zresztą - przeciętny dom potrzebuje 10-12 kW mówię o powierzchni około 140m2.. to że w ktoś napisze .. że jest 9 kW.. i brakuje pewnych wyliczeń.. to nie zienia faktu.. że od ideau .. brakuej.. ideał - dom pasywny .. ma 1,4kW.. pytanie coś się dzieje że aż do 8,6 kW więcej potrzeba mocy - aby ogrzać.. tę samą powierzchnię.. ? może jak by komu włączyć silnik 7,5 kW ciągle.. i nie pozwolić wyłączyć.. dotarło by.. że energiia też ucieka.. a nie mróz wnika... bo już takie nie raz słyszałem baje.. a mróz nie przejdzie .. itp ręce opadają.. Edytowane 3 Lutego 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 03.02.2017 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Powraca ciagle temat strat I teraz zabawa godna pracy doktorskiej - jaka konfiguracja będzie dawała najniższe straty globalne ciepłe i nie do końca szczelne okno czy szczelne ale niezbyt ciepłe ? Ja wybieram jednak szczelne a troche chlodniejsze. I oby jak najszybciej zakazali tego wungla bo oddychać w miastach już nie można i chorób coraz więcej Dopiero wtedy może te wszystkie "kalkulacje" szlag trafi i ludzie zaczną myśleć Poczekaj za 20-25 lat osiagniemy poziom obecnych standardow w Europie zachodniej. W tej chwili nas poprostu nie stac na to. A z tymi chorobami... coz nie wiem czy sa na to dowody, ze to wina wegla ? czy to tak nagle sie to powietrze pogorszylo ? 30-40 lat temu to czym palili w domach ? Zauwaz ze przez ten czas jak wiele domow przeszlo na gaz, na ogrzewanie miejskie, czesc na prad.... Eh a kiedys mowili ze to nasze czarne zloto. Dlaczego tez taka nagonka na ten wegiel, czy chodzi o zamkniecie i sprzedaz kopaln wraz ze zlozami ? Bo przeciez zagraniczne koncerny zeby ostrza. Zreszta juz Polska cos sprzedala i teraz zagraniczna firma kopie sobie i pieniadze robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 No tak. Ten caly smog to od palenia papierosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 No tak. Ten caly smog to od palenia papierosów papierosom dajmy spokój bo budżet noszą ale samochodom bym nie wierzył , bo tych gadzin kiedyś było kilka szt a teraz każdy ma w rodzinie po 1 szt na głowę , u mnie też inaczej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts