Busters 14.02.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 wy tam w Krakowie weglem i tak palicie. ja w Warszawieoho, brak argumentow jest typowy dla Ciebie. Nie wiem czym Cie w TV oglupili, ale musze Cie zdziwic w Krakowie weglem palilo sie nie wiecej niz w innych miastach, ale juz niedlugo (do ktoregos tam roku) ma byc calkowity zakaz. Niestety nie poprawi to powietrza, bo nie w weglu lezy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7296753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sancho80 14.02.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 nie rozumiem zbybtnio do czego pijesz z brakiem argumentow bo sam procz kilka slow wypocin nie wniosles nic konstruktywnego do tematu.aaaa... jeśli chodzi o telewizje to akurat zle trafiles, naleze raczej do tego gorszego sortu mniej podatnego na propagandę tvPIS. tak czy inaczej może opisz swoje przemyślenia co do tematu jeśli masz cos ciekawego do wniesienia w dyskusje - na razie zbytnio konkretów nie widać... widze ze twoja chalupa ma SSZ+ wiec jesteś akurat na czasie, pochwal się jak zrobiles swoje instalacje hydrauliczne - chętnie zobaczę na foto instalacje jak rozlozyles Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7296822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) no to może oswiec mnie jak się powinno ja czytac? masz 4 pozycje: abonament paliwo dystrybucja stala dystrybucja zmienna cena kwh masz w taryfie jak byk. nie kolego, ja patrze po prostu realnie. nie mam wydumanych wizji strat ciepla przez rurke z woda która jest oblozona izolacja i wielkich strat na ogrzewaniu wyniklych z tego tragicznego bledu wykonawczego ze się ja polozylo na chudziaku bezpośrednio. dla mnie to jest przerost formy nad trescia a twoja odpowiedz pt. problem, problem, problem tylko potwierdza ze ci hydraulicy co im wizje swoja opisales układania rur na pierwsza warstwę styropianu pewnie machnęli lapa i zrobil to finalnie ten co miał do wyboru albo zrobić po twojemu albo siedzieć w domu albo po prostu sobie policzyl za to odpowiednio. oczywiście nie bierz tego do siebie, każdy robi jak chce, ja wole upraszczać sobie prace, ty wolisz komplikować i lapac te kwh cenne. Po pierwsze: Dodaj sobie cenę cenę paliwa, opłatę przesyłową zmienną, VAT i powiedz,, jakim cudem dostałeś swoje 9gr ? Teraz dodaj do tego jeszcze koszt prądu, który w trakcie sezony zużył kocioł. To przeciez są podstawowe rzeczy... Co do instalacji na styro - nie zrobiłeś - Twój wybór, ale nie mów, że się nie da, że nie warto, bo to ponad siły i niemożliwe do poprawnego wykonania. Współczuję fachowców z takim podejściem. Ja nie jestem od tego, żeby im ułatwiać pracę. podlogowka nagrzewa ten beton na którym stoi kominek. swoja droga kominek to w sumie zamknieta konstrukcja która zabudowana jest kamieniem (u mnie) po bokach wiec nie do końca jestem pewny jak może tam cieplo uciekać jeśli a. nie ma tam dostępu bezposredniego b. beton tez ma swoje U przecież. c. temperatura pod posadzka o ile dobrze pamiętam nie jest jakas niska (gdzies wyczytałem ze mocno na plusie jest ale nie jestem tego pewny). Co odo braku styropianu pod kominkiem i podłogówki wokół - podłogówka nagrzewa beton, zwiększa się dT pomiędzy nim, a gruntem i zwiększa się przepływ energii. Ty nie musisz czuć "ciągnięcia" po nogach, podłogówka przecież jastrych ogrzeje. I kawaqłek gruntu poniżej To kilkanaście złotych na sezon, które można oszczędzić BEZ NAJMNIEJSZEGO nakładu. No, ale jak się liczy 1kWh z gazu po 9gr... Czy Ty już w ogóle zapłaciłeś jakąś fakturę za gaz ? Edytowane 14 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7296846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.02.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 ... no i mamy pewnie jeszcze rureczkę dopływu powietrza z zewnątrz do kominka. Co z nią ? otulamy, czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7296855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Przecież ona powinna być pod chudziakiem, więc i pod izolacją.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7296860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sancho80 15.02.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 "Dodaj sobie cenę cenę paliwa, opłatę przesyłową zmienną, VAT i powiedz,, jakim cudem dostałeś swoje 9gr ? Teraz dodaj do tego jeszcze koszt prądu, który w trakcie sezony zużył kocioł." ja podaje cene 1kwh gazu (paliwa gazowego) a ty mi wyjezdzasz z abonamentem i cena pradu.jak już jesteś taki dokładny to powinieneś doliczyć jeszcze amortyzacje pieca, grzejnikow i rekuperacji bo przecież masz maszyne co ci odzyskuje cieplo, psuje się i pochlania prad.jakbym cie zapytal ile płacisz za minute polaczenia w swoim abonamencie na komórce to podalbys iloraz wysokości rachunku jaki dostajesz z uwzględnieniem pradu ile wydales na ladowanie komórki i liczby minut które przegadales? nie dajmy się zwariować. Co do kominka ja te kilkanaście złotych które teoretycznie powinienem uzyskac (chociaż pewnie nie uwzgledniles w tej U zabudowy kominka bo przecież ona tez trochę blokuje odpływ ciepla - a jak robiles zabudowę to wiesz ze plyty ktorych się używa do budowy tez izolują cieplo) kosztem braku styro pod kominkiem poswiecilem - wolalem być pewny ze w razie pekniecia wylewki nie stanie się nic z kominkiem. kolego ŁUKASZ ŁADZIŃSKI idąc tropem kolegi powyżej lepiej nie rob kominka bo następne parenaście złotych stracisz na rocznym ogrzewaniu (chyba ze masz hermetyczny kominek z szybami potrojnymi). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 15.02.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 nie rozumiem zbybtnio do czego pijesz z brakiem argumentow bo sam procz kilka slow wypocin nie wniosles nic konstruktywnego do tematu. aaaa... jeśli chodzi o telewizje to akurat zle trafiles, naleze raczej do tego gorszego sortu mniej podatnego na propagandę tvPIS. tak czy inaczej może opisz swoje przemyślenia co do tematu jeśli masz cos ciekawego do wniesienia w dyskusje - na razie zbytnio konkretów nie widać... widze ze twoja chalupa ma SSZ+ wiec jesteś akurat na czasie, pochwal się jak zrobiles swoje instalacje hydrauliczne - chętnie zobaczę na foto instalacje jak rozlozyles Pije do tego, ze piszesz jakie durne rzeczy "w krakowie i tak weglem palicie" do czego to sie odnosi? tvPIS czy TVNPO to jedna klika wiec do ktorej bys nie nalezal i tak zle o Tobie swiadczy Tak bardzeij w temacie.. hydraulike bede mial dopiero za miesiac-dwa ale oczywiscie rury nie beda lezaly na chudziaku. U mnie na budowie to ja mowie wykonawcy jak ma byc cos zrobione, a nie na odwrot. Tobie odwalili fuszerke i nieudolnie probujesz tego bronic. Juz znam takich co nie przejmuja sie rachunkami za ogrzewanie tylko ze w domu maja po 18-19stopni kobieta siedzi w 3 bluzach, a innym na sile probuja wmowic ze tak lubia i tak zdrowo (no moze zdrowo tak, ale na pewno jedna polowka tego nie lubi) a jak w weekend odpala kominek to kobieta sra ze szczescia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 wy tutaj macie takie problemy, że lepiej kłaść się i umierać,ehh Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.02.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 "Dodaj sobie cenę cenę paliwa, opłatę przesyłową zmienną, VAT i powiedz,, jakim cudem dostałeś swoje 9gr ? Teraz dodaj do tego jeszcze koszt prądu, który w trakcie sezony zużył kocioł." ja podaje cene 1kwh gazu (paliwa gazowego) a ty mi wyjezdzasz z abonamentem i cena pradu. jak już jesteś taki dokładny to powinieneś doliczyć jeszcze amortyzacje pieca, grzejnikow i rekuperacji bo przecież masz maszyne co ci odzyskuje cieplo, psuje się i pochlania prad. jakbym cie zapytal ile płacisz za minute polaczenia w swoim abonamencie na komórce to podalbys iloraz wysokości rachunku jaki dostajesz z uwzględnieniem pradu ile wydales na ladowanie komórki i liczby minut które przegadales? nie dajmy się zwariować. Co do kominka ja te kilkanaście złotych które teoretycznie powinienem uzyskac (chociaż pewnie nie uwzgledniles w tej U zabudowy kominka bo przecież ona tez trochę blokuje odpływ ciepla - a jak robiles zabudowę to wiesz ze plyty ktorych się używa do budowy tez izolują cieplo) kosztem braku styro pod kominkiem poswiecilem - wolalem być pewny ze w razie pekniecia wylewki nie stanie się nic z kominkiem.). Wyobraź sobie, że za każdy 1KWh naliczają ci cenę PALIWA, jak i cenę PRZESYŁU. czyli jakies 13 plus 6 groszy. Z VAT To nie jest kwestia "nie dajmy sie zwariować" tylko elementarnej poprawnosci obliczen, ktore wykonujesz. Pozniej wychodza Ci kwiatki, typu 33-letni okres zwrotu 5 cm pod posadzką. Pod tak lekkim wkładem, jaki posiadasz wylewka na styropianie nie ma prawa pęknąć. To też kwestia obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sancho80 15.02.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) BUSTERS, tak samo ja jade do ciebie o wegiel jak ty do mnie o Bialorus...jakbys miał troche oglady to bys zrozumial aluzje ale widze ze ty umiesz czytac tylko w swoja strone. Co do mojej hydrauliki, ja mam w ten sposób zrobione i przytoczyłem dlaczego mam tak zrobione.blad wykonawczy w moim odczuciu to by był jakby rury nie były zaizolowane wogole no ale widze ze swiat idzie do przodu i teraz to już sie na styropian układa bo woda za szybko sie chlodzi w rurach w izolacji.no coz, kto zabroni, klient ma fanaberie i kase, klient ma rury w powietrzu.polozy, zrobi probe i pojdzie, potem to już se radz sam jak ci pare razy taczka pierdzielna albo ktoś sie potknie. Tylko koniecznie podziel sie zdjęciami jak rozlozona jest ta twoja hydraulika i jak następne etapy poszly, nie mogę sie doczekać.na razie widze ze fachowiec to ty jesteś ale teoretyczny - zrob, zalej to opowiesz jak ci poszlo i będziesz mogl dac dobra rade sprzedawac następnym. FOTOHOBBY, 0.0983 kwh+0.0289 przesyl netto.do tego masz abonament w zaleznosci jak sie rozliczasz, miesięcznie czy kwartalnie, czy rocznie i stawki sie roznia.stawke do wyliczen wrzuciłem za sam kwh w przybliżeniu, jak pewnie zauwazyles styropian ten nie policzyłem dokładnie tylko przyjalem około 200pln za m3 - nie pamiętam ile dokładnie kosztuje teraz.jak sumujesz wszystkie opłaty i dzielisz przez liczbe kwh to przecież masz duza roznice w cenie w lato i w zime - nie o to chodzilo mi Edytowane 15 Lutego 2017 przez sancho80 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.02.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) A Ty VATu nie płacisz ? Sam siebie tymi9 groszami oszukujesz.... Fajne "przybliżenie " - pięć miejsc po przecinku, ale za to bez VAT Jeszcze cenę kWh trzeba zwiększyć o 5-7% z uwagi na sprawność kotła. Prąd.... mozesz sie z tego śmiać, ale jak policzysz, to kolejne kilka złotych do każdej faktury.... Edytowane 15 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226499-za-nisko-stan-zero/page/4/#findComment-7297492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts