Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze bufor ciepla czy piec elektryczny?

darek2009

Recommended Posts

Dom ma być ogrzewany gazem. W całym domu ogrzewanie podłogowe..
Pewnie chodzi o podłogowe elektryczne...

Kiedy założysz gaz to po prostu podłączysz kotłownię do tego układu odłączysz bojler i kocioł elektryczny i po problemie.

Kocioł elektryczny kupiony w sklepie kosztuje ze 3000pln, do tego 1000pln bojler. Potem to wyrzucić i wstawić gazowy. Masz rację - nie rozumiem.

W instalacji z buforem, jak nie ma prądu można uruchomić jedną z fanaberii - ten kociołek w salonie. Ciepło po domku rozniesie 10W'atowa pompka podpięta do UPS'a. A i bez tej baterii ów kociołek będzie grzał do kilku godzin. Ja oprócz tego posiadam kociołek w piwnicy - rozumiesz - dywersyfikacja.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy Ty kiedykolwiek ogrzewałeś CAŁOROCZNY dom mieszkalny za pomocą jakiegokolwiek kociołka (gazowego, węglowego, pompy ciepła x/woda)?

NO pewno , a czy zawsze zamierzasz używać dom może np będę miał niedługo drugi dom a obecny będzie ogrzewany elektrycznie, grzejniki są niezawodniejsze od wszelkich układów hydraulicznych i pc i nie wymagają żadnego serwisu nie rozumiem pytania

Edytowane przez gawel

NO pewno , a czy zawsze zamierzasz używać dom może np będę miał niedługo drugi dom w Chorwacji a obecny będzie ogrzewany elektrycznie, grzejniki są niezawodniejsze od wszelkich okładów hydraulicznych i pc i nie wymagają żadnego serwisu nie rozumiem pytania

1)Przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Masz tam przedstawiony konkretny problem.

2)Jak w całorocznym mieszkaniu może Ci zamarznąć woda? Jak nie rozumiesz całoroczny to znaczy, ze cały rok ktoś tam mieszka, a to oznacza, że stale jest utrzymywana jakaś mniej lub bardziej komfortowa temperatura, a nie spotkałem się z nikim dla kogo byłyby to okolice "0" lub niżej.

3)Gratuluje (tego domku w Chorwacji)

Ja pasuje...

"BTW"

Pracuje w mobilnej jednostce, w której jako ogrzewanie są stosowane konwektory elektryczne - mają dwie zalety są tanie i mobilne... Na pewno nie "niezawodne".

Edytowane przez mac_612

Czy Ty kiedykolwiek ogrzewałeś CAŁOROCZNY dom mieszkalny za pomocą jakiegokolwiek kociołka (gazowego, węglowego, pompy ciepła x/woda)?

Tak od 25 lat mam 2 domy i skalę porównawczą. jednak z gazu w 1 domu nie rezygnuję ze wzgledów inwestycyjnych

Dom ma być ogrzewany gazem. W całym domu ogrzewanie podłogowe. EK wyszło 40 kwh/m2. To dane z projektu, ale dam jeszcze komuś do przeliczenia. Problem jest taki, że gazownia podłączy nam gaz (kilku działkom) , ale dopiero za ok. 3 lata (tak nas poinformowali). A więc w rzeczywistości będzie to ok. 4-5 lat. Rozpoczynam budowę w tym roku. Skończę za 2-3 lata (oby!). Czyli będę 1-2 lata bez gazu. C w tym okresie z Co i CWU? Dużo czytam na forum o ogrzewaniu prądem i pomyślałem, że rok czy dwa mogę się przemęczyć z prądem.Oczywiście grzanie w taniej taryfie. Proszę o radę jaka instalacja lepsza z buforem ciepła czy w piecem elektrycznym? I co trzeba zrobić , żeby dom był ogrzewać tylko tanią taryfą?

To już teraz powinieneś myśleć jaki piec gazowy zastosujesz docelowo.

1. Dla zwykłego jednofunkcyjnego pieca gazowego.

Bufor 400-500 l z wężownicą dla CWU grzałką 8 kW plus sterowanie.

Grzejąc w czasie dużych mrozów będziesz zahaczał o pierwszą taryfę.

Możesz w przyszłości zasilić bufor solarami. (nieopłacalne dzisiaj)

Podłogówka, a właściwie jej rozdzielacz z grupą pompową i zaworem trójdrożnym, rotametrami, przystosowany

do montażu głowic sterujących pętlami OP.

Po podłączeniu do bufora zasilania ciepłem z pieca gazowego, bufor będzie sprzęgłem i zasobnikiem CWU.

2. Dla wypasionego pieca gazowego, dwu funkcyjnego, sterowanego pogodowo, z satelity itp.

Rozdzielacz podłogówki, zwykły z rotametrami, ewentualnie przystosowany do montażu głowic sterujących poszczególnymi

obwodami OP.

Grzałka elektryczna w rurze 5/4" 8 kW, pompa cyrkulacyjna, zawór bezpieczeństwa, naczynie wzbiorcze, sterowanie.

To wykona sprytny hydraulik wespół z elektrykiem za 1/3 ceny pieca Kospel. Lekko przegrzewasz podłogę w II taryfie.

Najtańszy bojler do grzania CWU.

Po zainstalowaniu pieca gazowego, powyższe elementy instalacji grzewczych sprzedajesz na giełdzie.

Oprócz rozdzielacza ma się rozumieć.

Pozdrawiam

Cezary

Proponuję to najpierw przeliczyć, a potem się zastanawiać. Może lepiej będzie z miejsca dołożyć do mniejszych strat (w zamian za inwestycję w gaz) i po prostu docelowo grzać prądem.

Zgadzam się.

Na Twoim miejscu nie brałabym pod uwagę gazu. Tylko od razu szła w ogrzewanie elektryczne. Z resztą jak przez te dwa lata będziesz korzystać z np z pieca akumulacyjnego w II taryfie to sam zobaczysz, ze nie taki diabeł straszny...:) A jednorazowy koszt takiego pieca np dimplex to koszt srednio 2k pln. Jeszcze jak dobrze ocieplisz dom to już w ogóle rachunki będą śmiesznie niskie. Z resztą - podłogówkę bedziesz miał i tak elektryczną z tego co doczytałam...?

• 2 months później...

A tymi konwektorami to jaką powierzchnie ogrzewasz? Używałem już kiedyś połączenia kozy Jotula z konwektorami elektrycznymi i nie straszyło mnie przy rachunkach.

Konwektory miałem niestety proste bez termostatu cyfrowego i zrezygnowałem. Ale teraz znowu myślę o o powrocie do tego sposobu ogrzewania ale tym razem z lepszymi grzejnikami. Chcę obliczyć ( o ile to możliwe) w miarę wiarygodne planowane zużycie energii elektrycznej ale nie znalazłem jakiegoś kalkulatora i chyba będę szukał jakiegoś specjalisty od takich obliczeń.

• 1 month później...
  • 3 years później...

Panowie odgrzebie kotleta.

Planujemy podłączenie do sieci gazowej domu z podłogówką ,niestety też po 2 latach od wprowadzki puki co nie ma.

Myślałem kupić kocioł butla nieopłacalna... butle 33kg uciążliwe (nic za bardzo się nie kalkuluje)

Mam bufor 1300l z wężownicą do cwu , mam zawór mieszający jakiś prosty trójdrożny, mam pompkę . Instalacja kosztowała by mnie tyle co grzałki znalazłem np. https://egrzalki.pl/pl/p/GRZALKA-8kW-3x2%2C67kW-W-KORKU-1-14-54-L430mm/426?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5f8MB0fUlQLbvhdldyiEfK2dap5BmAiG7cx2trXOdLhVhTC_ULB7xkaAshXEALw_wcB

koszt 2 takich niecałe 400zł (tyle kosztuje butla 33kg)

Może odezwą się Panowie z wątku jak sobie z tym problemem poradzili czy może zostali przy takim układzie ?

te 1300 l nie za dużo jak na prąd ? może jest ktoś kto podzieli się kosztami takiego ogrzewania ?

do ogrzania było by 135m2

Edytowane przez Mateusz.C

Panowie odgrzebie kotleta.

Planujemy podłączenie do sieci gazowej domu z podłogówką ,niestety też po 2 latach od wprowadzki puki co nie ma.

Myślałem kupić kocioł butla nieopłacalna... butle 33kg uciążliwe (nic za bardzo się nie kalkuluje)

Mam bufor 1300l z wężownicą do cwu , mam zawór mieszający jakiś prosty trójdrożny, mam pompkę . Instalacja kosztowała by mnie tyle co grzałki znalazłem np. https://egrzalki.pl/pl/p/GRZALKA-8kW-3x2%2C67kW-W-KORKU-1-14-54-L430mm/426?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5f8MB0fUlQLbvhdldyiEfK2dap5BmAiG7cx2trXOdLhVhTC_ULB7xkaAshXEALw_wcB

koszt 2 takich niecałe 400zł (tyle kosztuje butla 33kg)

Może odezwą się Panowie z wątku jak sobie z tym problemem poradzili czy może zostali przy takim układzie ?

te 1300 l nie za dużo jak na prąd ? może jest ktoś kto podzieli się kosztami takiego ogrzewania ?

Załóz grzalkę 3x4 kW tego samego producenta. 1300 l nie za duzo, wez taryfę G13 i grzej bufor wyłącznie w III strefie.

Koszt ogrzewania uzalezniony od zapotrzebowania budynku na ciepło. Nikt sie nie podzieli informacja o kosztach bo kazdy dom jest inny. Grzanie w G13 jest drozsze o ok 30-45% od grzania gazem.

Bierz taryfę G12as. Przy podłogówce i takim buforze 100% zużycia prawdopodobnie (zależy jakie straty ma dom) możesz mieć w taniej strefie.

16kW grzałek będzie prawdopodobnie wystarczające (ale zależy od zapotrzebowania - przy G12as raczej więcej, niż mniej byłoby potrzebne, żeby grzać wyłącznie w taniej strefie).

Jak nie podasz OZC to koszty będą strzelanie zupełnie na ślepo - ale będą podobne jak gazem.

@Kaizen

pytasz ktorys raz o straty. buduje praktycznie identyczny dom tyle że garaż jest w piwnicy i jest wiekszy w środku

https://www.extradom.pl/projekt-domu-simon-iv-g2-energo-WRC2745?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fpKCG9Vg2KHyhR95l-IsfPYS9RbKqbBlGMc0BRpvo7XsQwEOHn_BcaAlMXEALw_wcB&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fpKCG9Vg2KHyhR95l-IsfPYS9RbKqbBlGMc0BRpvo7XsQwEOHn_BcaAlMXEALw_wcB

w informacjach szczególowych jest coś

będzie pewnie bardzo zbliżone

62,06 kWh/(m²rok)

icon

Energia pierwotna określa ilość energii nieodnawialnej potrzebnej w ciągu roku do ogrzewania czy też ogrzania wody użytkowej z uwzględnieniem kosztów produkcji i transportu surowców energetycznych.

co do cen obszar bielski

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych

Edytowane przez Mateusz.C

@Kaizen

pytasz ktorys raz o straty. buduje praktycznie identyczny dom tyle że garaż jest w piwnicy i jest wiekszy w środku

https://www.extradom.pl/projekt-domu-simon-iv-g2-energo-WRC2745?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=b&adposition=&campaignid=1409221180&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fpKCG9Vg2KHyhR95l-IsfPYS9RbKqbBlGMc0BRpvo7XsQwEOHn_BcaAlMXEALw_wcB&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fpKCG9Vg2KHyhR95l-IsfPYS9RbKqbBlGMc0BRpvo7XsQwEOHn_BcaAlMXEALw_wcB

w informacjach szczególowych jest coś

będzie pewnie bardzo zbliżone

62,06 kWh/(m²rok)

icon

Energia pierwotna określa ilość energii nieodnawialnej potrzebnej w ciągu roku do ogrzewania czy też ogrzania wody użytkowej z uwzględnieniem kosztów produkcji i transportu surowców energetycznych.

co do cen obszar bielski

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych

Kaizen pyta dlatego ze na danych projektowych nie mozna sie opierac. Pomijam fakt ze sa liczone dla innej lokalizacji, usytuowania wzgledem ston swiata, ze nie jest to identyczny projekt. Dziwnym trafem wszystkie gotowe projekty spełniają Ep, tyle tylko ze praktycznie nie ma projektów ktore spelniaja Ep przy grzaniu czystym prądem

62,06 kWh/(m²rok)

EP nic nie mówi o kWh ciepła, jakie dom zużyje (klik w sygnaturce).

Opieranie decyzji na takiej podstawie jest ryzykowne - chociaż jak to tylko kwestia dokupienia grzałek, to można sezon zaryzykować. Pamiętaj, że przejście g12as ma sens tylko przed rozpoczęciem grzania prądem, bo niską cenę ma prąd spełniający łącznie dwa warunki:

1. Pociągnięty w godzinach 22:00-6:00

2. Jest nadwyżką poboru względem roku poprzedzającego przejście na g12as.

I jeszcze pytanie, na jakiej wysokości możesz zamontować grzałki? Czy będzie pracował cały bufor?

Jest ktoś na forum kto policzy mi to OZC w rozsądnych pieniądzach ?

Jeśli chodzi o montaż grzałek to będą tam gdzie trzeba , poprostu wypale dziure wspawie odpowiedni gwint i tyle ... tutaj w przeróbkach spawalniczych itd nic mnie nie ogranicza

Asolt ci policzy.

A pomysł masz dobry, trzecią zimę lecę na takim układzie i jestem mega zadowolony