Mateusz.C 12.02.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) @J&D Jaki masz ten bufor duży ? czy w tym czasie konieczna była zmiana grzałek ?? jakie dokładnie miałeś koszty roczne tego ogrzewania w poszczególnych latach ? ( nie chodzi o KW tylko konkretne sumy ) Jak to masz podłączone dokładnie do rozdzielacza ? znalazło mi się nawet naczynie wzbiorcze z nierdzewki super ocieplone 160l Edytowane 12 Lutego 2021 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 @J&D Jaki masz ten bufor duży ? czy w tym czasie konieczna była zmiana grzałek ?? jakie dokładnie miałeś koszty roczne tego ogrzewania w poszczególnych latach ? ( nie chodzi o KW tylko konkretne sumy ) Jak to masz podłączone dokładnie do rozdzielacza ? znalazło mi się nawet naczynie wzbiorcze z nierdzewki super ocieplone 160l Po co zmieniac grzałki?, ja na ok 100 zamontowanych grzałek wymieniłem tylko jedną ze wzgledu na wadę fabryczną (przebicie izolacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.02.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 @asoltmyslałem że może sie przepalają czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 @asolt myslałem że może sie przepalają czy coś Owszem miałem taki jeden przypadek, gdy woda była nie uzdatnionia i było duzo kamienia. Zalewamy bufor zawsze wodą zdemineralizowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.02.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 na stronie cieplo wlasciwe uzyskałem takie coś:dla ogrzewania tylko parteru Średnia dobowa temperatura w domu przez cały sezon grzewczy to 22,0°C. 3,5kW – maksymalna potrzebna moc grzewczaW "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej -22°C. 1,6kW – przeciętna moc grzewczaTyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,8°C. 27W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na mocTę wartość znajdziesz w tabeli orientacyjnego doboru mocy kotła od jego producenta. Tyle, że tam zaczyna się od 100W/m2 wzwyż. Ciekawe, prawda? 6 613kWh = 24GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanieTyle ciepła potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Nie są tu uwzględnione żadne zyski energii.To jest wielkość netto – tyle, ile budynek przyjmie. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa. 52kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energięTę wartość znajdziesz na świadectwie energetycznym budynku (nowsze takie mają). Na tej podstawie twój dom zalicza się do klasy energetycznej B Podgrzewanie wody kranowej (CWU)Wymagania: dla 4 osób, Głównie prysznice, czasem wanna. 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 12.02.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 @J&D Jaki masz ten bufor duży ? czy w tym czasie konieczna była zmiana grzałek ?? jakie dokładnie miałeś koszty roczne tego ogrzewania w poszczególnych latach ? ( nie chodzi o KW tylko konkretne sumy ) Jak to masz podłączone dokładnie do rozdzielacza ? znalazło mi się nawet naczynie wzbiorcze z nierdzewki super ocieplone 160l Ja ma mały bufor bo tylko 500 litrów, zalany jak cała instalacja CO wodą zdemineralizowana, grzałki nie wymieniałem. Baniak to BIAWAR emaliowany, ocieplonym z 10cm, grzałki na oryginalnej flanszy, sterowanie pracy grzałek krajowym sterownikiem (3-fazowy). Mnie taki wystarcza w zupełności, ładuję go do 60*C, pozwala na pracę tylko w II taryfie Tauronu. A koszty masz w stopce, do grudnia 2020 II taryfa to było niecałe 25gr brutto, teraz mam 27 gr brutto. Jak chcesz coś więcej to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 6 613kWh = 24GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie To nieprawda, ze na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.02.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 może razem z CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2021 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 może razem z CWU ? Kliknąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 12.02.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Kliknąłeś? teraz dopiero na tel. nie widziałem odnośnika ... No dobra napisałem do jednego użytkownika o OZC zobaczymy co z tej współpracy wyjdzie Możecie doradzić coś na temat tych grzałek ?? 2 x 8 kW 3x4 kw ?? a może jeszcze jedno miejsce na środku zbiornika na ewentualny brak mocy ? na jakich wysokościach to zrobić ? bufor ma 170cm wysokości 100cm srednicy. Na mój rozum grzałki powinny być wyżej od wejścia powrotu . Tylko ile? Ocieplić myślę go 20cm styropianem 031 (zrobić taką skrzynie z styropianu ) zostawić przerwy po 5cm miedzy styro a buforem i zasypać to perliitem (zostało mi pare worków ) Miejsca mam mnóstwo tak że nic mnie nie ogranicza. Edytowane 14 Lutego 2021 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts