Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna szklana/skalna ?

Recommended Posts

Dużo w internecie można przeczytać że jest rakotwórcza, społeczności takie jak miwo.pl i inne , również różne osoby mają podzielone zdanie, ale mnie interesuje fakt, czy produkt tutaj właśnie wełna czy jest rakotwórcza czy nie ?

Pomijając naturalne pochodzenie materiału. Nie przyszło ci do głowy, że gdyby było w najmniejszym stopniu szkodliwe, pazerni prawnicy zjedliby producenta na odszkodowaniach na śniadanie?

Dlatego materiały dopuszczane na rynek przechodzą badania.

Piszą tak : Wełny mineralne zostały szeroko przebadane i nie są klasyfikowane jako substancje niebezpieczne. Badania były prowadzone w wielu krajach od lat 70-tych XX wieku i żadne nie potwierdziło faktu, że wełna ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Nie dysponuje żadnym badaniem w j. polskim. Wiem, że są załączone linki do badań na stronie stowarzyszenia Eurima.

Zachęcam do wejścia na stronę MIWO

http://miwo.pl/wiecej-o-welnie-mineralnej/najlepsza-izolacja/

ELFIR: zaraz zaraz piszesz tak: Nie przyszło ci do głowy, że gdyby było w najmniejszym stopniu szkodliwe.

No właśnie piszemy o szkodliwości o pyłkach również.

Gość Konto usunięte_1*
No jest szkodliwa na płuca w czasie jej układania ,przerzucania trzepania:D ale od tego są maski, potem daje się folie ,płyty kartonowe ,gipsuje, i gdzie ona się ma ulatniać? a sam materiał to piasek lub skała , w góry nie jedziesz bo rak czyha , na piasku plaży też nie leżysz bo rak czyha ? to jakaś paranoja czy co ? ludzie dajcie na luz , 200lat nikt nie będzie żył

Wklejasz tekst:

Badania były prowadzone w wielu krajach od lat 70-tych XX wieku i żadne nie potwierdziło faktu, że wełna ma niekorzystny wpływ na zdrowie..

A potem piszesz, że przeczytałeś, ze jest niebezpieczna. Albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo trollujesz.

Jesteś klonem serwkompa?

Nie jest szkodliwa, ale u mnie ekipa za ocieplenie wełną szklaną, zażyczyła sobie +5zł. dopłaty za m2.

I ja się im nie dziwię, bo jak sobie pomyślę, że miałyby mi się do skóry jakieś mikrowłókna przyklejać, to na samą myśl mnie zaczyna wszystko swędzić! Ja bym tego za 20zł. więcej nie chciała kłaść na poddaszu, szczególnie w upalne dni - BRRRR.... :bash:

Ze względu na wysoką biodegradowalność włókna wykorzystywane w izolacji ROCKWOOL ze skalnej wełny mineralnej nie są podejrzewane o działanie rakotwórcze zgodnie z dyrektywą UE 97/69/WE (uwaga Q). Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała izolacje z wełny skalnej (mineralnej) do Grupy 3 (nieklasyfikowane ze względu na rakotwórczość), tzn. niewywołującej raka u ludzi. Więcej na stronie http://www.euceb.org

W Niemczech włókna skalnej wełny są również uznawane za zgodne z klasyfikacją TRGS 905, sekcja 2.3.

Proszę o kontakt na priv w celu przesłania certyfikatu potwierdzającego powyższe uregulowania.