Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grzejnika na ogrzewanie podłogowe łazienka?

dryblasy

Recommended Posts

Witam,

12 late temu budując dom popełniłem błąd i nie założyłem podłogówki wodnej, mimo że piec jest przystosowany do takiego systemu Junkers Cerapur ZSBR 7-28.

teraz przy okazji remontu łazienki chcemy naprawić błąd i położyć podłogówkę.

Obecnie w wszystkich pomieszczeniach mamy zwykłe grzejniki, do łazienki 11 m2, gdzie trwa remont doprowadzona jest z rozdzielacza przy piecu jedna nitka zasilania i powrotu.

Instalator twierdzi że można wpiąć się bez problemu pod nią (nie wprowadza mnie w błąd?) tylko trzeba zamontować dodatkowy zawór.

Chcielibyśmy też pozostawić w pomieszczeniu grzejnik drabinkę, głownie do suszenia ręczników, czy musze pociągnąć dodatkowa linie zasilania z pieca czy obecną mogę rozdzielić na 2 elementy podłogówkę i drabinką

Z góry dziękuje za info i rady.

Puść zasilanie bezpośrednio na grzejnik drabinkowy natomiast z wyjścia grzejnika zasil pętlę podłogówki.

Koniec pętli podłogówki podłacz z powrotem instalacji.

Kocioł może i jest przystosowany do podłogówki ale instalacja niestety nie ponieważ brakuje w niej mieszacza który obniża temperaturę zasilania.

Połączenie według powyższego wzoru spowoduje iż na podłogówkę pójdzie już chłodniejsza woda wystudzona przez grzejnik drabinkowy, natomiast jego zawór termostatyczny będzie regulował temperaturę w całej łazience.

A mieszacz montujemy w piecu, rozdzielaczu czy jakimś innym miejscu?

Przy kolejnych remontach w miarę możliwości chciałbym podłączyć inne pomieszczenia (kuchnie z salonem) i 2 sypialnie na parterze.

Mieszacz montujemy przy piecu w kotłowni.

Stosujemy go wówczas gdy instalacja jest mieszana tzn. grzejniki i podłogówka.

Grzejniki są podłączone do układu przed mieszaczen natomiast podłogówka jest zasilana po mieszaczu.

Jeśli w przyszłości zamierzacz przekształcić pozostałe pomieszczenia na podłogówkę tak aby 100% ogrzewania było w podłogówce to nie stosuj mieszacza ale zasilaj obwody bezpośrednio z kotła.

W kotle ustawisz mniejszą temperaturę zasilania.

Natomiast na teraz w łazience drabinkę połącz szeregowo z pętlą podłogówki

• 2 weeks później...