kamil2k3 05.02.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Witam, mam w projekcie gotowy schemat instalacji elektrycznej, ale mam co do jego słuszności pewne wątpliwości.Mianowicie większość domu jest obłożone na dwóch różnicówkach 3-fazowych przy zadziałaniu jednej z nich zanik napięcia pojawia się w połowie domu np salon sypialnie i sień, nie wiem czy to takie dobre rozwiązanie wolał bym chyba rozdzielić i na każdą z faz dać po 1 różnicówce 1-fazowej plus dodatkowa na pralkę i lodówkę.Do tego te 3-fazowe do odbiorników 3-fazowych. Wyjdzie drożej, ale czy nie będzie to lepsze rozwiązanie ? Czy lepiej trzymać się projektu ? http://s1.fotowrzut.pl/FTG6BQ48ZD/1.jpg http://s1.fotowrzut.pl/FTG6BQ48ZD/1_medium.jpg Edytowane 5 Lutego 2017 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.02.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Od razu widać, że pan projektant nie zna Polskich Norm i wymogów stosowania RCD.Po drugie, jest to nagminne, by pakować RCD zawsze i wszędzie, i to 4-polowe do obwodów 1-fazowychPo trzecie - ochrona uzupełniająca zachowana, ale nie ma to nic wspólnego z funkcjonalnością instalacji.Po czwarte, zmiany w zastosowaniu takich czy innych aparatów nie wnoszą istotnych zmian w projekcie, tak więc wymogi PB nie są naruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 05.02.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Wyjdzie drożej, ale czy nie będzie to lepsze rozwiązanie ? Czy lepiej trzymać się projektu ? Będzie lepsze. Projekt dla celów uzyskania PnB nie jest tożsamy z projektem wykonawczym, więc możesz wprowadzić zmiany. To są tak zwane zmiany nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 05.02.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 W myśl obowiązujących przepisów instalacje wewnętrzne nie podlegają zgłoszeniu bądź uzyskaniu pozwolenia na budowę, więc części elektrycznej mogłoby w projekcie w ogóle nie być. Ale kupując kompletny projekt gotowy, Inwestor oczekuje, że taki projekt będzie i go otrzymuje. A że jest to zwykle projekt uniwersalny, nadający się po niewielkiej przeróbce do większość oferowanych domów, to zwykle wymaga dalej idącej adaptacji pod konkretnego Inwestora, a nie "po taniości" pracowni ten projekt sprzedającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 05.02.2017 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dzięki panowie za utwierdzenie mnie w przekonaniu.Tak wiem, że to zmiany nieistotne i mogę zmienić projekt chciałem się tylko upewnić czy moje podejrzenia są słuszne bo coś mi ten projekt nie pasował.Więc zrobię jak pisałem podzielę na fazy a te RCD 4P dam na odbiorniki 3F. A przy okazji wstawiacie RCD na obwody oświetlenia czy nie (nie mówię o łazience a ogólnie w domu) są różne opinie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 05.02.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A przy okazji wstawiacie RCD na obwody oświetlenia czy nie (nie mówię o łazience a ogólnie w domu) są różne opinie na ten temat. Opinie mają mieć podstawę prawną. A prawnie nie są wymagane, oprócz łazienki (jeśli oświetlenie jest na 230V). I szczerze mowiąc, są zbędne w normalnych warunkach. Ja stosuję jeszcze dla obwodów w jakimś garazu z posadzką, lamp ogrodowych, dla lamp w w zakamarkach, gdzie są ograniczone mozliwości ruchowe i nie więcej. Po co pozbawiać się światła w razie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.02.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 ...a jak myslisz ile razy na 10 lat bedzie ci wyrzucac różnicówka ?3 różnicówki - jednofazowa na łazienki na tzw pomieszczenia mokre, - jednofazowa na wszystko co jest na zewnątrz- trzyfazowa na reszte Poza różnicówką - alarm, lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 06.02.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Grend zgadzam się, że nie będzie jakoś często wywalać masz rację, ale dopiero będę kładł instalację więc jeśli mogę to jakoś poprawić to czemu nie skorzystać z tej opcji. Alarm oczywiście poza RDC, ale lodówka mimo ryzyka rozmrożenia wolę dać na RDC. Wstyd się przyznać, ale zaufałem projektowi i najpierw zamówiłem moduły dopiero potem analizowałem schemat więc i tak już mam te RDC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 ...a jak myslisz ile razy na 10 lat bedzie ci wyrzucac różnicówka ? 3 różnicówki - jednofazowa na łazienki na tzw pomieszczenia mokre, - jednofazowa na wszystko co jest na zewnątrz - trzyfazowa na reszte Poza różnicówką - alarm, lodówkaTo w jaki sposób będzie podłączona ta lodówka ? Na stałe, czy jak ? ale lodówka mimo ryzyka rozmrożenia wolę dać na RDC. No proszę - pytający mądrzejszy od "doradcy' Tak trzymać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.02.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Grend zgadzam się, że nie będzie jakoś często wywalać masz rację, ale dopiero będę kładł instalację więc jeśli mogę to jakoś poprawić to czemu nie skorzystać z tej opcji. Alarm oczywiście poza RDC, ale lodówka mimo ryzyka rozmrożenia wolę dać na RDC. Wstyd się przyznać, ale zaufałem projektowi i najpierw zamówiłem moduły dopiero potem analizowałem schemat więc i tak już mam te RDC Ja w elektryce nie jestem "nowoczesny" i to tez polecam innym. Jak ktos lubi błyskotki za gruba kasę to polecam lepiej te pieniądze wydac na jakiś szczytny cel... Różnicówka dla lodówki to według mnie bezsensowny wydatek - chyba ze masz ją metalową .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To w jaki sposób będzie podłączona ta lodówka ? Na stałe, czy jak ? ! Normalnie - tak zeby działała. Już tobie kilka razy pisałem co sadzę o normach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) To po co dajesz różnicówki do innych obwodów ?Przecież bez nich też będzie ... działało. W układzie sieciowym zasilania TT też będziesz miał w nosie RCD ?A jak ci nie wyjdzie pomiar SWZ - co wtedy ? Niestety, nigdy nie zostaniesz elektrykiem z takim podejściem. Edytowane 6 Lutego 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.02.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To po co dajesz różnicówki do innych obwodów ? Przecież bez nich też będzie ... działało. W układzie sieciowym zasilania TT też będziesz miał w nosie RCD ? A jak ci nie wyjdzie pomiar SWZ - co wtedy ? Niestety, nigdy nie zostaniesz elektrykiem z takim podejściem. a po co dajesz różnicówke ? Czym się różni grunt przy szafce z gruntem przy budynku ? Czy jak robisz pomiar to w tym momencie masz inne wartosci ? Czy drut fi 10 jest wystarczajacy do uziomu ? Czy może w nastepnej normie będzie fi 12 ? Czy kiedykolwiek widziałeś szafke na budowie gdzie budowlańcy podłaczaja sie przedłużaczami ? Czy widziałes kiedyś spalony przewód 1,5 przy zabezpieczeniu 16A ? Czy kiedykolwiek miałes w ręku projekty elektryczne budynków mieszkaniowych z przekrojami przewodów "według norm" gdzie nawet producent urządzeń nie przewiduje takich przekrojów i trzeba wstawiać dodatkowe Zugi itp ? Czy kiedykolwiek zainteresowałes sie normami w innych krajach ? Czy prąd w innych krajach jest inny - ostatni cytat - "gorszej jakosci " ? Czy gleba, uziemienie w innych krajach jest inna ? PO CO ROBISZ POMIARY, przecież jak zrobisz według norm to wszystko będzie działać ? Nawet nie musisz odpowiadać bo i tak wiecej nie bedę wchodzić w polemike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Chłop nie rozróżnia zwarcia metalicznego od zwarcia poprzez impedancję, to co się dziwić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.02.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 ... wiesz że gdzies za Uralem, chyba u Czukczów, wpadł piorun kulisty do wnetrza budynku i poraził mieszkańca ? A wszystko miał zgodnie z normami i to POLSKIM ,bo to trzeba podkreslic bo normy np Niemieckie sa inne ale pewnie dlatego ze maja gorszej jakości prąd. PODOBNO teraz od 2018 roku, w zwiazku z tym wydarzeniem, bedzie nowa POLSKA norma i kazdy mieszkaniec bedzie musiał byc podłączony linką fi 12 (fi 10 to było w przedniej normie a trzeba iść za nowoczesnoscią) do siatki faradaya którą musisz miec jako ubranie. Będzie uziemiona niezależnie od odgromu i GWc, CGW CW czy jakoś tak - (chodzi o tą listwe z żółto zielonymi) w odleglosci od 2 do 2,5metra od fundamentu budynku. Oczywiscie jeżeli będzie uziemiona w odległości 2,6 metra to już nie jest to uziemienie bo nie spełnia normy. Do tego musi być złacze pomiarowe gdzie licencjonowany mierniczy znajacy wszystkie normy bedzie wymerzał OMY OHMY OMEGI czy jakos tak. Absurd - no jasne ze absurd i bzdura. Tylko ze jest jeden wielki problem takich absurdów w normach jest trochę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.02.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 grend daj sobie spokój, jak pamietam to w kominkach też wyważałeś otwarte drzwi;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.02.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) grend, zapomniałeś jeszcze o normach murarskich, z Cechu Rzemiosł Partackich : Jaka jest dopuszczalna krzywizna ściany i ile palców może wejść, by było dobrze ? PS. Dzieło "firmy" z Krakowa, robili obiekt w Katowicach, ale długo nie "bawili" na obiekcie Puszki też chcieli ... płytami poprzykrywać - podobno w celu prostowania ścian. A po zerwaniu mamy kwiatki : Mam więcej zdjęć, jakby co Edytowane 10 Lutego 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 10.02.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 niedługo* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.02.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Śmiesznie i straszno - a miało być coś na temat i polemika Co nie zmienia faktu że tak sa tworzone tzw normy i nie ma w tym ani żdźbła przesady - niestety... Dobrze że te fachury nie ingerują w zycie codzienne bo byśmy używali plastikowych sztućcy by zlikwidowali samochody i wszystko by było zaokraglone - kamienice, krawężniki ... By był świat absurdów jak w normach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.02.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Tak na marginesie, świat absurdów jest w twojej głowie, nie Polskich Normach elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts