Myjk 20.09.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 trochę czasu minęło a temat dalej aktualny i coraz bardziej gorący - jesień za pasem:) Przyznam szczerze, że zużycie jak na taką powierzchnię jest bardzo niskie. Nie pomyliłeś się w ilości albo powierzchni? Zakładając wartość opałową na 29MJ/kg i 4T koksu wychodzi 32MWh. Sprawność załóżmy optymistycznie na 60%, czyli dom (z CWU) wciąga 20MWh. Jakie dom ma straty maksymalne (co definiuje moc) to ciężko określić bez OZC. Myślę, że mógłbyś się pokusić o jego wykonanie -- to nie są jakieś przeraźliwe koszty a dostaniesz wymierne wartości które będzie można zestawić z faktycznym zużyciem. Ale przy takim zużyciu mniej jak do 16kW nie ma co podchodzić. Ew. 12kW która powinna pociągnąć sezon przejściowy i część zimy, a na cięższe dni zostawić koks. Z tym że to rozwiązanie jest problematyczne, bo wpięcie PC w obieg z kotłem na paliwo stałe, jest kosztowne. Wiem, bo też tak chciałem zrobić i w końcu odpuściłem. Teraz, zakładając prąd 1T 0,76 brutto i 2T 0,35 brutto, grzanie 50/50 oraz że wykręci jakimś cudem na kalafiorach COP3, wychodzi 0,2zł/kWh tj. jakieś 3600 zł/rok. PC PW 16kW Panasonica (która ma COP A-7W35 na poziomie 2,57 -- a przypominam, że do kalafiorów potrzeba ze 45) widzę za ok. 30 tys. brutto. Jak rozumiem placu pod wymiennik poziomy nie posiadasz? Co do peleciaka się nie wypowiem. Nie jest to bowiem dla mnie żadna sensowna alternatywa do węgla/koksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.09.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Nie jest to bowiem dla mnie żadna sensowna alternatywa do węgla/koksu. A PM i trucie sąsiadów itp., zdecyduj się, jesteś eko czy tylko tak ściemniasz na kominkowym;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.09.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A PM i trucie sąsiadów itp., zdecyduj się, jesteś eko czy tylko tak ściemniasz na kominkowym;-) Czego znowu nie zrozumiałeś? Może tego, że spalanie pelletu również, pewnie w większym stopniu niż koksu, powoduje niską emisję i dlatego nie jest żadną sensowną alternatywą? Masz coś do dodania w temacie aby pomóc autorowi, czy kolejny wątek masz zamiar tylko zaśmiecać swoimi animozjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.09.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Czego znowu nie zrozumiałeś? Może tego, że spalanie pelletu również, pewnie w większym stopniu niż koksu, powoduje niską emisję i dlatego nie jest żadną sensowną alternatywą? Masz coś do dodania w temacie aby pomóc autorowi, czy kolejny wątek masz zamiar tylko zaśmiecać swoimi animozjami? Ależ rozumiem, rozumiem kim jesteś Reszta na kominkowym, by nie zaśmiecać, bo przecież wystarczy ten śmietnik (nie róbcie kominków) którego jesteś współautorem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.09.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Ależ rozumiem, rozumiem kim jesteś Jestem tym, który wielokrotnie wykazał ci brak logicznego myślenia i wpychanie ludzi na minę w myśl swoich ograniczonych drewnianych przekonań. Stąd te twoje prywatne wycieczki w moją stronę i snucie się za mną jak smród z komina, całkiem mi schlebia -- ale robienie po raz kolejny syfu w kolejnym wątku bez próby odniesienia się do tematu, bez próby pomocy autorowi, bez próby zrozumienia co napisałem i jakie skutki będzie miało inne rozwiązanie, już nie. A tu odnosiłem się do wymiany jednej trutki na drugą, tylko zautomatyzowaną, działającą na bardziej smoliste paliwo niż koks i działającą CAŁY rok, a nie tylko parę dni w sezonie zimowym jako wspomaganie PC gdy akurat jest najzimniej, a co za tym idzie kiedy najmniejsza jest szkoda dla ludzi z tytułu spalania i niskiej emisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekwroc 22.09.2017 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Nie, nie pomyliłem się w ilości ani powierzchni:) Co do PC temat już odpuściliśmy z racji kosztu inwestycji. Co do tego że kocioł na pellet syfi tak samo jak kopciuch na węgiel to mam nieco odmienne zdanie, tak czy inaczej pellet wchodzi w grę, bo czysto i niezła autonomia pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Nie, nie pomyliłem się w ilości ani powierzchni:) Dziwię się, bo wychodzi zużycie na CO jak w domu energooszczędnym... Ale to pozostaje się chyba tylko cieszyć. Co do PC temat już odpuściliśmy z racji kosztu inwestycji. Co do tego że kocioł na pellet syfi tak samo jak kopciuch na węgiel to mam nieco odmienne zdanie, tak czy inaczej pellet wchodzi w grę, bo czysto i niezła autonomia pieca. W takim razie proponuję dokładniej zapoznać się co wylatuje z komina przy spalaniu biomasy, szczególnie przy niskich mocach, w stosunku do tego co wylatuje, jak u Ciebie, z koksu (wiele informacji w dziale z kominkami). Zmienisz szybko zdanie. Jedyna różnica będzie właśnie w czystości w kotłowni (i ładnym zapachu) oraz w zdecydowanie rzadszych tam wizytach. Nie przekreślaj (jeszcze) PC. Skoro chcesz robić modernizację i masz ograniczone środki, możesz pokusić się choćby o używaną PC. Takie pompy oferuje jeden z użytkowników na forum (nie podaję ksywy, bo nie ma profilu płatnego, musisz poszukać w dziale PC). Oraz człowiek którego obserwuję na FB -- jest z Rybnika, wiec wnioskując po Twoim nicku stosunkowo niedaleko macie do siebie i mógłbyś zagadać. On sam zaczynał "zabawę" od zmiany źródła ciepła w swoim domu z węgla na używaną PC -- obserwuję go z grupy Czyste Spalanie na FB gdzie tym faktem się pochwalił jakieś 2 lata temu. Nie znam się z nimi osobiście -- tylko "klikałem" na temat modernizacji mojej kotłowni (niestety ostatecznie policzyłem, że moje kalafiory tego nie udźwigną przy mrozach). Pompę Mitsubishi ZUBADAN (utrzymywanie pełnej mocy nawet do skrajnych warunków) 14kW oferuje za 14 tys. zł z instalacją (bez zbiornika CWU). Nie ma jednak co ukrywać, że używana PC to jakieś ryzyko, dlatego nie namawiam a tylko pozostawiam pod rozważenie takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 04.10.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Nie, nie pomyliłem się w ilości ani powierzchni:) Co do PC temat już odpuściliśmy z racji kosztu inwestycji. Co do tego że kocioł na pellet syfi tak samo jak kopciuch na węgiel to mam nieco odmienne zdanie, tak czy inaczej pellet wchodzi w grę, bo czysto i niezła autonomia pieca. Witam, Wybór pelletu do ogrzewania budynku jest bardziej komfortowym rozwiązaniem w porównaniu do paliw węglowych. Pellet pakowany jest w foliowe worki, które są łatwe do transportu oraz zabezpieczają paliwo przed wilgocią. Spalanie pelletu wydziela znacznie mniej zanieczyszczeń w kotłowni oraz wytwarza bardzo niską ilość popiołu po spalaniu. Popiół z pelletu w odróżnieniu do paliw węglowych może być wykorzystany jako nawóz. Moderowano W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 4 Października 2017 przez Tomaszs131 Reklama niezgodna z regulaminem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.10.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Żużel z wegla mozna wykorzystac za to do naprawy drogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts