Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu pod wynajem

Buschido

Recommended Posts

Witam

W ubiegłym roku zakupiliśmy dom, który zamierzamy przeznaczyć na wynajem. Jest to dom parterowy z poddaszem użytkowym symbol W-026 wybudowany w latach 80-ch ubiegłego wieku.Bardzo podobny do tego projektu: http://pracownia-projekty.dom.pl/wb_w-026_ce.htm z drobnymi przeróbkami.

Chcemy dobudować zewnętrzną klatkę schodową w ten sposób aby z niej można było wejść do piwnicy, na parter, poddasze użytkowe i strych. W miejscu wewnętrznej klatki chcemy zaaranżować wejście jakby do dwóch osobnych mieszkań.

Parter chcemy przebudować tak, aby mógł być wykorzystany uniwersalnie: albo jako mieszkanie albo pomieszczenie pod firmę.

Z poddaszem użytkowym niewiele da się już zrobić - jest to już samodzielnie małe mieszkanie.

Wiem, że na forum jest kilka osób mających super pomysły. Podpowiedzcie proszę jak można zrealizować te nasze zamierzenia.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/894d8786fb5d6541

http://www.fotosik.pl/zdjecie/9c23c2d6e50d7bf2/2407243/2/prev

https://images82.fotosik.pl/342/bb09e520bc2b9cb1gen.jpg?t=1486400195 fasada południowa

0e50ab75413583e6gen.jpg?t=1486400256 fasada od strony drogi, gdzie ma być dobudowana klatka schodowa.

Przepraszam ale nie daję rady wkleić w post rzutu parteru i poddasza. Może mógłby to ktoś za mnie zrobić... Dziękuję

Edytowane przez Buschido
Nie wkleił się rzut parteru i poddasza

chcesz zabudować wnękę wejściową - a co z oryginalną ścianą nośną?

Nie wiem czy kuchnię nie przerobić na pokój a w małym pokoiku przy wc aneks kuchenny.

b8c31c349cab7d6e.jpg

Oczywiście potrzebne sa dokładnie wymiary by się meble zmieściły - np. w sypialni za drzwiami musi być te 65 na szafę.

Moim zdaniem potrzebujesz architekta, chociażby dlatego, że ktoś musi zaprojektować te schody

Edytowane przez Elfir

Dziękuję

Ta wnęka jest tylko na parterze.Piwnica oraz ściana poddasza jest już zlicowana. Na czerwono zaznaczyłem ścianę wyrównującą fasadę na parterze.

Oczywiście do projektu zatrudniony zostanie architekt - ale zanim zlecę prace chciałbym zebrać Wasze uwagi i sugestie i przygotować się już do rozmowy.

@Elfir

Czy możesz jeszcze wkleić projekt poddasza. Dziękuję.

O schodach myślałem raczej w kontekście równoległej zabudowy do fasady...z wejściem od południa.

Edytowane przez Buschido

Nie będzie, ponieważ sąsiedzi mieszkają ok. 20 metrów od tego domu. Przy ulicy zabudowa w tym miejscu nie jest taka ścisła. Jedynie 3 metry od wysuniętej ściany jest granica z sąsiadem (stąd ściana bez okien), a dalej ogród.

Jak już wyżej napisałem projekt został przez poprzednich właścicieli przerobiony. Na fotosiku zamieściłem wizualizację tego przerobionego poddasza. Wysokość poddasza w obecnej chwili wynosi 2,70 - cholernie wysokie. Dawne stryszki zostały zaadoptowane. natomiast tam gdzie "salon" dach został przerobiony i wyszło większe pomieszczenie - patrz fasada południowa w pierwszym poście

Edytowane przez Buschido

Nie wiem - tylko "głośno" myślę. Inna sprawa, że nie chciałbym bardzo dużo inwestować na razie w przebudowę. Twoja propozycja jest ciekawa, ale dużo przenoszenia instalacji i sypialnie od strony ruchliwej drogi to niezbyt komfortowo. Wolałbym tam kuchnię i ew. WC. Łamię się nad schodami zewnętrznymi jak mają wyglądać: czy jak budka dla szpaków dostawiona do domu czy bardziej interesująco (nowocześniej). Osobiście wolałbym tą drugą ewentualność. Patrzę po necie ale nie trafiłem jeszcze na nic godnego uwagi. Może masz jakąś koncepcję albo widziałaś coś interesującego?

Niestety tania ta inwestycja nie będzie.

Jeszcze zastanawiałem się nad rozbudową domu, ale trzeba byłoby zburzyć dach i całe poddasze...Na to narazie mnie nie stać.

Z drugiej strony czy parter mniej więcej w takim stanie będzie nadawał się na wynajem dla firmy, czy należy dokonać jakichś koniecznych zmian wewnętrznych?

na wynajem dla firmy trzeba umeblować "pod klucz" w zasadzie.

Firma nie potrzebuje salonu dla pracowników, tylko sypialni. Może salon (lub dodatkowa sypialnię) zrób w tej dużej sypialni (skoro jest od ulicy), a salon pomniejsz kosztem małego pokoiku i zrób dwa pokoje podobnej wielkości.