Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór oferty rekuperacji po wycenie

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Z racji, że temat rekuperacji jest dla mnie czarną magią prośba do Was drodzy użytkownicy i znawcy systemu rekuperacji o pomoc w wyborze njakorzystniejszej oferty.

Poprosiłem o wycenę 3 firmy z mojego regionu. Jedna z nich wyraźnie najdroższa została przeze mnie odrzucona. Zostały dwie, które przesłały mi ofertę w różnych wariantach. Która oferta jest Waszym zdaniem najkorzystniejsza. Czy Waszym zdaniem są to korzystne oferty?

W domu 2 osoby plus dziecko w niedługim czasie. Około 125m2 powierzchni ogrzewanej.

Dom ocieplony 20 cm z zewnątrz styro. Na podłodze 15 cm oraz 30 cm na dachu.

Zalezy mi na ofercie najbardziej korzystnie ekonomicznie nie tracąc przy tym najważniejszych parametrów.

Wszystkie ceny są cenami brutto.

Firma 1:

Opcja 1:

Aeris Next 350 VVTR: 9465 zł

Koszt kompletnej instalacji: 5759 zł

Robocizna: 4374 zł

Razem: 19598 zł

Dodatkowo sterownik:

Comfo Sense C: 648 zł

lub

Comfo Switch C: 324zł

Opcja 2:

Aeris Next 350 VV Standard TR: 8287 zł

Razem: 18421 zł

Dodatkowo sterownik:

Comfo Switch C: 324zł

Opcja 3:

Duplex Easy 400: 6321 zł

Nagrzewnica elektryczna wstępna: 918 zł

Sterownik CPA: 648 zł

Razem: 18020 zł

Opcja 4:

Komfovent Domekt Rego 450 VE EC: 8590 zł.

Sterownik C4 w cenie rekuperatora

Razem: 18723 zł

Dodatkowo sterownik:

C4.1: 291 zł

Opcja 5:

Brink Renovent Excellent 400: 6914 zł

Razem: 17047zł

Dodatkowo sterownik:

Flash SAI 1-3 V: 270 zł

lub

IB-Tron 3100 Fan 12V: 378 zł

Opcja 6:

THESSLA GREEN Air pack 400V z nagrzewnicą wstępną: 7480 zł

Razem: 17613 zł

Dodatkowo sterownik:

AirS: 236 zł

lub

Air++ : 923 zł

Firma 2:

Opcja 1:

Mistral 300 SMART: 6200 zł

Koszt kompletnej instalacji: 6900 zł

Robocizna: 3900 zł

Razem: 17000

Dodatkowo sterownik:

RM4: 765 zł

lub

RC6 mini: 994 zł

Opcja 2:

THESSLA GREEN Air pack 300 + sterownik AIRMobile: 8450

Razem: 19250 zł

Opcja 3:

THESSLA GREEN Air pack 300 + sterownik AIR++: 8200

Razem: 19000 zł

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kosmiczne są te wyceny - ale porównuje je do swojej instalacji.

Kanały, skrzynki kupisz za okolo 3 tysiące. Reku to już twoj wybór. Na twoim miejscu wybrałbym Airpacka 300 + air++ (7500-7700 zł) Zatem na maxa 11 tysi.

Teraz odpowiedz sobie czy 2 dni pracy "ze szwagrem" warte jest 7-9 tysięcy?

Jak to jest, że ceny które podajecie na forum mają się nijak z rzeczywistością? Naprawdę dopytuję i staram się znaleźć jak najtaniej instalacje i to nie tylko chodzi o reku ale np. hydraulikę i inne i o cenie, które podawane są na forum w dolnośląskim mogę pomarzyć.

To są "normalne ceny".

Kto chce oszczędzić połowe, bierze się za to sam.

Kto chce oszczędzić mniej, niż połowę, kupuje projekt, wynajmuje gościa, który potrafi połączyć rzecz A z rzeczą B płaci mu za dwa dni roboty i tyle....

jak duży nasz dom, ile ponieszczeń ?

To są "normalne ceny".

Kto chce oszczędzić połowe, bierze się za to sam.

Kto chce oszczędzić mniej, niż połowę, kupuje projekt, wynajmuje gościa, który potrafi połączyć rzecz A z rzeczą B płaci mu za dwa dni roboty i tyle....

jak duży nasz dom, ile ponieszczeń ?

Bardzo droga robocizna i wg mnie to nie są normalne stawki...

Jak to jest, że ceny które podajecie na forum mają się nijak z rzeczywistością? Naprawdę dopytuję i staram się znaleźć jak najtaniej instalacje i to nie tylko chodzi o reku ale np. hydraulikę i inne i o cenie, które podawane są na forum w dolnośląskim mogę pomarzyć.

No jak porównujesz Dolnośląskie z Podkarpackim, to można się zdziwić.

Koszty pracy w przypadku tego pierwszego możesz śmiało pomnożyć x2, a jak jeszcze firma z Podkarpacia zatrudnia pracowników ze wschodu to spokojnie x3.

Materiał raczej wszyscy kupują ten sam, podatki też płacą te same.

Bardzo droga robocizna i wg mnie to nie są normalne stawki...

Nie prawda.

Koszt robocizny jest raczej rynkowy.

A jak wydaje ci się inaczej to zatrudnij 2 ludzi, wyślij ich na 3 - 4 dni pracy i sprawdź, czy te 4 koła za montaż to za dużo?

Za duży jest tylko narzut na materiały. Ale większe firmy instalacyjne tak działają.

Szukaj monterów działających jednoosobowo, to te 3 - 4 tys urwiesz.

Ja tu ofert na rekuperacje z jednostką typu Brink, czy Airpack za 14-15 tyś niespecjalnie widziałem

Mała firma kupuje drogo centrale, ale ma małe koszty.

Duża firma kupuje tanio centrale, ale ma duże koszty.

Z której strony by nie podszedł, drogi sprzęt to droga cała instalacja.

Edytowane przez _John

20 tys zł za rekuperację w niewielkim domu :eek:, części kupisz tak jak pisał ktoś wcześniej dostępne na aukcjach razem w kompletach z przewodami, anemostatami, czerpniami, skrzynkami itd. Centrale można kupić o połowę tańszą, czy lepszą czy gorszą trudno powiedzieć. Dla mnie centrale kosztowo są o połowę za drogie, nie ma w nich nic co by tyle kosztowało, wymiennik, trochę elektroniki, obudowa, dwa wentylatory (chyba najdroższe elementy), sterowanie bypassem i nic poza tym. I za to ponad 7 tys trochę przesadzone. Robocizna czyli ułożenie tego wszystkiego to też cena z kosmosu. Za 4,5 tys zł masz ekipę na wylanie stropu, gdzie trzeba zaszalować, zrobić zbrojenie i zajmuje to ponad tydzień ciężkiej, brudnej i jakby nie patrzeć dokładnej roboty w kilka osób.

Czy jest ktoś z dolnoślaskiego kto wykonał instalację zleconą firmie za mniej niż 15 tys. zł na porządnym rekuperatorze?

Chcę, żeby robota była zrobiona dobrze i z gwarancją.

Cześć,

Ja jestem generalnie w WLKP, ale rekuperację będzie robić mi firma z Łodzi.

Ja mam u siebie pow. użytkową 190 m2. Dobrany został reku Thessla Green Airpack 500 (+ sterownik Air++) na systemie SPIRO. Koszt wykonania kompletnej instalacji wraz z pomiarami i montażem wyceniono mi na 17 000 brutto.

W tej cenie dodatkowo mam instalację centralnego odkurzacza (5 gniazd - 4 w ścianach + 1 standard wyrzutnia, materiał + robocizna) oraz przewiercenie otworów w stropie wiertnicą diamentową.

Pzdr

U MNie dom 145 m2 użytkoweji koszt reku 17 000 zł (aeris 350). Wszystkie oferty firm były podobne. Wychodzi około 8-9 tyś za reku ze sterownikiem, 5 instalacja i około 3 tyś instalacja. Instalacja podzielona na dwie cześci, najpierw kanały a dopiero po zabudowie poddasza instalacja reku.

Materiały na instalacje nie kosztują na pewno 3 tysiące...u MNie 200 m rury, (50 m 380 PLN) 14 skrzynek z przedłużkami pod anemostaty (około 70 zł sztuka) + skrzynki rozdzielacza....i już mamy grubo pond 3000 zł.

Reasumując, dobry reku + instalcja około 13-14 tyś. Robocizna w firmie 4000, robocizna instalatora bez fv może 1500-2000, robocizna Twoja ze szwagrem :p darmowa. Możesz więc zaoszczędzić 2-4 tyś i to max. Teraz odpowiedz SObie na pytanie czy masz czas i się znasz - jeśłi tak możesz zrobić sam. Teraz odpowiedz Sobie na pytanie czy masz gwarancje jak się zepsuje? Kto pokryje koszty? Ja mimo, że jak każdy szuka oszczędnosci wybrałem jedną firmę na komplet instalcaji (wod-kan, podłogówka, PC, reku, OC). Mam umowę, firma ma OC, 36 miesięcy gwarancji, usuwania usterek do 48 godzin. Dla MNie to było ważne. WIększość osób na forum to samoroby, którzy za główny cel mają pokazanie, że zrobili coś dużo taniej i większość jest beznadziejna, bo przepłąciła ... tyś. WIększość osób w rzeczywistosci buduje ekipami i nie zna się na budowlance i nie można mówić, że przepłaca bo pracuje w Swoim zawodzie na którym się zna i zarabia kasę. Własna robota to czas i zdrowie, o tym nike nie pisze. Takie moje zdanie :)

Edytowane przez Marcin34_Śl

Wszyatko zależy od podejścia....

Mnie na dom o 40m2 mniejszy koszt WM wyszedł 8000tyś,

Różnica na materialde to może być 1000zł.

Reszta to różnica na robociźnzie i jednostce. Przy czym mieszkaniec domu raczej nie zauważy, czy dmucha Aeris, czy Kinetic...

Instalacje wykonałem sam, przez dwa weekendy, wiec zarobki nie ucierpiały.

Do wszystkichi innych instalacji wziąłem ekipy, bo są trudniejsze do wykonania, a ewentualne awaria spowodowałoby większy problem...

Edytowane przez fotohobby

1. koszt kompletnej instalacji pomiędzy tymi firmami to 1100 pln, zastanowiłeś się co tyle daje różnicy? ja bym dopytał

2. airpack 400 bedzie przewymiarowany moim zdaniem, wersja 300 powinna być w sam raz ( i tutaj możesz dopytać firme 1 czemu wersję 400 a nie 300 proponują dla 125m2 i 3 osób )

3. AirMobile niepolecam, mam i nie działa już ponad 2 tygodnie z winy firmy obsługującej ten system ( no chyba że się uprzesz to dodatkowo sterownik montowany w reku brać)

edit

4. obie propozycje wyglądają dla mnie tak,że firmy zarabiają dodatkowo na reku i instalacji + dochodzi robocizna

Edytowane przez rk80

To, ze firma zarabiają na sprzetach i osprzęcie, jest niestety codziennością - jak robiłem wycenę systemu CO, to na kocioł gazowy dostałem wycenę o 400zł (10%) wyższą, w stosunku do szeregu sklepów, ktore pokazało mi ceneo.

A robocizna też była wyceniona suto...

Nke zmienili tej oferty, nawet, jak pokazalem im ten absurd...

Świeży przykład jak to można zaoszczędzić kupując na własną rękę :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335192-powr%C3%B3t-z-serwisu-reklamacji-pora%C5%BCka!-co-z-tym-zrobic&p=7411275#post7411275

Marcin34_Śl

Dzięki za podtrzymanie mnie na duchu. Niestety nie mam czasu i umiejętności na samodzielne majsterkowanie przy wentylacji, Pracuję do późna i na budowę mam dość daleko. Właśnie się zastanawiałem czy tylko ja decyduję sią na wynajęcie firmy i czy tylko ja trafiam na ceny z kosmosu. I tu nie tylko dotyczy rekuperacji, ale i hydraulików, elektryków, budowlańców. Co dostaję oferty to są zawsze wyższe od tych znalezionych na forum. Mało tego - biorę do wycen również osoby polecane na tym forum przez wielu użytkowników i tutaj ceny są jeszcze większe. To jak to jest, że wszyscy co udzielają się w tematach mają wszystko taniej, a Ci polecający wykonawców najdrożej. Czegoś tutaj nie rozumiem.