Kalic 08.02.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) Mam pytanie do użytkowników lepiej zorientowanych w temacie pomp ciepła - jeśli już był post który porusza tematykę mojego pytania to proszę o link (szukałem ale nie znalazłem). Planuję budowę domu parterowego z poddaszem użytkowym, pow. bez garażu ok. 104m2. Pompę ciepła chcę wykorzystać do ogrzewania domu zimą oraz do całorocznego podgrzewania ciepłej wody. Usytuowanie domu jak na rysunku poniżej (z naniesioną przybliżoną drogą słońca w ciągu dnia). Moje pytanie w tej sytuacji gdzie ustawić pompę ciepła aby działała ekonomicznie (krzyżyk na rysunku do miejsce gdzie zapewne wkrótce powstanie sąsiedni dom). No i jakiego typu pompę polecalibyście zastosować w tym domu? Rodzina 2+1 Edytowane 8 Lutego 2017 przez Kalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 08.02.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Jednostka zewn. powinna być w miarę blisko kotłowni, nie będziesz przecież ciągnąć przewodów przez cały dom. Nie zbyt dobrze widzę ale kotłownia chyba przylega do garażu tak?. Więc ja bym dał ją na północnej stronie budynku. Ja tak mam u siebie. Sterowanie tylko pogodówką więc od słońca w zimie nie będzie przekłamywać Ci temp zewnętrznej. Poza tym pompa ma też maksymalną temp zewn. w której pracuje i wystawienie czujnika pogodówki w lato na działanie słońca może sprawiać problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.02.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Usytuowanie domu jak na rysunku poniżej (z naniesioną przybliżoną drogą słońca w ciągu dnia). Moje pytanie w tej sytuacji gdzie ustawić pompę ciepła aby działała ekonomicznie (krzyżyk na rysunku do miejsce gdzie zapewne wkrótce powstanie sąsiedni dom). No i jakiego typu pompę polecalibyście zastosować w tym domu? Rodzina 2+1 Witam ! Pompa ciepła jest urządzeniem, które pracuje z pewną głośnością, dlatego odradzał bym stawianie jest przy oknach sąsiada lub we wnękach, które mogą potęgować moc akustyczną urządzenia. Zgodzę się z przedmówcą, że najlepsze usytuowanie w Twoim przypadku jednostki zewnętrznej jest od strony północnej. Czy masz jakieś dodatkowe informację na temat obliczeniowego zapotrzebowania budynku na ciepło (OZC) lub możesz w jakiś sposób ogólny opisać izolację swojego budynku? Bez takich danych ciężko mówić o doborze urządzenia, jednak jeśli byłbyś zainteresowany to posiadamy w swojej ofercie zarówno pompy ciepła powietrze typu split jak i monobloki, o których więcej informacji w linkach. Pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.02.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Kalic, Przy montażu parownika pompy ciepła należy pamiętać o poniższych zasadach. Usytuowanie parownika pompy ciepła na zewnątrz budynku nie powinno być w odległości większej, niż 30 metrów od skraplacza. Ponadto należy zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Natomiast usytuowanie parownika według kierunku światła nie jest istotne dla pracy pompy ciepła. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.02.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam ! Pompa ciepła jest urządzeniem, które pracuje z pewną głośnością, dlatego odradzał bym stawianie jest przy oknach sąsiada lub we wnękach, które mogą potęgować moc akustyczną urządzenia. Jak głośne są pompy Visssman ? a jakie są przepisy odnośnie hałasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.02.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jak głośne są pompy Visssman ? a jakie są przepisy odnośnie hałasu ? Co do dopuszczalnych poziomów hałasu to obowiązuje nas to rozporządzanie. W skrócie: Tutaj dla przykładu parametry dla Vitocal 350-A z naszego poradnika projektanta pomp ciepła. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Co do dopuszczalnych poziomów hałasu to obowiązuje nas to rozporządzanie. W skrócie: [ATTACH=CONFIG]381951[/ATTACH] Tutaj dla przykładu parametry dla Vitocal 350-A z naszego poradnika projektanta pomp ciepła. [ATTACH=CONFIG]381952[/ATTACH] Pozdrawiam ! To w terenie mieszkaniowym i nocy poradza sobie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.02.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 To w terenie mieszkaniowym i nocy poradza sobie ? Witam ponownie ! Dla pracy wentylatora 3, wartość w pewnym momencie może przekroczyć wartości progowe w nocy, jednak aby temu przeciwdziałać stosuje się określenie minimalnej odległości od pomieszczenia wymagającego ochrony przed hałasem. W tym celu opracowano współczynniki kierunkowe oraz minimalne odległości ustalające poziomu ciśnienia dźwięku na podstawie poziomu mocy dźwięku przy urządzeniu (czyli wartości, które wcześniej podałem dla pracy poszczególnych wentylatorów) Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts