Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczny pojemnościowy podgrzewacz wody jak wybrać ?

Przemek0601

Recommended Posts

Witam.

Chce wymienić mój stary bojler ponieważ został po poprzednim właścicielu mieszkania, jest stary 30 litrowy na 3 osobową rodzine i generuje strasznie rachunki.

Kompletnie nie znam się na tym a u mnie w miescie w dwóch sklepach niewiele mi poradzili proponują:

Kospel osv slim 80l

a ja sam wyszukałem w internecie

Ariston PRO ECO 100 V

budżet jaki mam to +\- 700 zł

Proszę powiedzieć czy któryś z tych powyżej jest dobrym wyborem czy ewentualnie z jakiej marki szukać.

Dziękuje bardzo za pomoc

pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam bojler Atlantic 80l od 3 lat działa bez problemów kupiłem z głupoty szedłem kupić grzałkę do zasobnika stojącego 200l i trafiłem na wyprzedaż i w Leroy Merlin gdzie za 150zł kupiłem ten bojler. Jedno co Ci mogę doradzić ze swojego doświadczenia to aby bojler nie pobierał dużo prądu ustaw na termostacie taką temperaturę aby woda pod prysznicem była odpowiednia do do kąpieli. Im niższa temperatura wody w bojlerze tym mniejsze straty energii przez izolację zasobnika, a tym samym mniejsze zużycie prądu. Gdy ustawisz termostat na max ciepła woda wystarczy na dłużnej ale gdy jej nie używasz twój zasobnik działa jak grzejnik.

Ja mam 50l wystarcza spokojnie dla 2 osób pod prysznic z temperaturą ustawioną bez mieszania z zimna woda. Jak powyżej poradził Bladyy78.

Nagrzewając do odpowiedniej temperatury wodę to pobiorą tyle samo prądu (oprócz PC- koszt zakupu nieuzasadniony). Różnica tylko w szybkości nagrzewania przez wyższą moc grzałki, ewentualnie czas wychładzania przez gorsza izolację zbiornika.

Dobierz tylko odpowiedni litraż czy to pod wannę ,czy pod prysznic. I utrzymuj temperatury kąpielowe

Edytowane przez Mario1969/1

Nagrzewając do odpowiedniej temperatury wodę to pobiorą tyle samo prądu (oprócz PC- koszt zakupu nieuzasadniony).

Wręcz przeciwnie. PC do CWU dosyć szybko się zwraca, przy trzyosobowej rodzinie. Zużycie prądu ze 3-4x mniejsze, a latem jeszcze schłodzić może. Tylko "troszeczkę" przekracza budżet i mogą być problemy techniczne z podłączeniem.

Wręcz przeciwnie. PC do CWU dosyć szybko się zwraca, przy trzyosobowej rodzinie. Zużycie prądu ze 3-4x mniejsze, a latem jeszcze schłodzić może. Tylko "troszeczkę" przekracza budżet i mogą być problemy techniczne z podłączeniem.

PC cwu praktycznie nigdy sie nie zwraca a przynajmniej dla taryfy g12w w Tauronie. Koszt przygotowania cwu dla 3 osób rocznie to ok 750 zł, koszt dobrej pompy to ok 7000-8000 zł. okres zwrotu ok 12-15 pod warunkiem braku drozszych napraw pogwarancyjnych w okresie uzytkowania, kazda taka naprawa oddala okres zwrotu do nieskonczonosci.

koszt dobrej pompy to ok 7000-8000 zł. okres zwrotu ok 12-15

Czyli taka za 3100zł zwraca się już po 5 latach. Albo i 2x szybciej, jak ktoś ma G11, bo funkcjonuje w dzień i wtedy ciągnie prąd jego żelazko, czajnik, pralka, zmywarka itd. albo ma droższy prąd?

Oczywiście jak ktoś ma prąd z fortum za darmo w tańszej strefie, to mu się nigdy nie zwróci.

Ok, jeżeli COP nie papierowy to faktycznie 4-5 lat zwrotu, o ile nie będzie awarii. Jak interesowałem się takimi pompami to ledwo osiągały COP 1,8 i kosztowały ok 5 tys.

Patrząc na to urządzenie gdyby wyprodukowano taką pompę o mocy 1,5kW-3kW to wystarczyłoby powiesić w domu i ogrzać nią mieszkania bez modułu zewnętrznego takie moje wydumane SF.

Prosiłem o pomoc przy wyborze ogrzewacza z dwóch powyższych pojemność juz wybrałem jest to 100l.

Chciałem dowiedzieć się jakiej marki podgrzewać najlepiej kupić zeby był w miare ekonomiczny, i trochę posłużył.

może ktoś powie mi coś o tym:

http://www.bridom.pl/biawar-ogrzewacz-elektryczny-zbiornikowy-hit-100l-ow-e-100-5

Jeśli ktoś może proszę mi doradzić a nie dyskutować o tym jak ustawić temperaturę :p

Jeśli bedze potrzebował pomocy na ten temat zapytam w innym temacie :)

Czyli taka za 3100zł zwraca się już po 5 latach. Albo i 2x szybciej, jak ktoś ma G11, bo funkcjonuje w dzień i wtedy ciągnie prąd jego żelazko, czajnik, pralka, zmywarka itd. albo ma droższy prąd?

Oczywiście jak ktoś ma prąd z fortum za darmo w tańszej strefie, to mu się nigdy nie zwróci.

1.2kW i 80l? Chyba chuchając szybciej wodę zagrzejesz. Albo zapałkami. Zafundować coś takiego 3-osobowej rodzinie to genialny pomysł.

Taka za 3100 to po 5 latach moze sie zepsuc tak ze naprawa będzie nieopłacalna, tanszy prąd nie musi byc z fortum, wystarczy ze G12w i nieco wiekszy bojler.

Prosiłem o pomoc przy wyborze ogrzewacza z dwóch powyższych pojemność juz wybrałem jest to 100l.

Chciałem dowiedzieć się jakiej marki podgrzewać najlepiej kupić zeby był w miare ekonomiczny, i trochę posłużył.

może ktoś powie mi coś o tym:

http://www.bridom.pl/biawar-ogrzewacz-elektryczny-zbiornikowy-hit-100l-ow-e-100-5

Jeśli ktoś może proszę mi doradzić a nie dyskutować o tym jak ustawić temperaturę :p

Jeśli bedze potrzebował pomocy na ten temat zapytam w innym temacie :)

Kup jaki Ci pasuje każdy będzie tak samo ekonomiczny . A ile posłuży zależy głównie od jakości wody. Ekonomia w bojlerach polega właśnie w umiejętnym jego używaniu oraz od jakości izolacji termicznej.

Taka za 3100 to po 5 latach moze sie zepsuc tak ze naprawa będzie nieopłacalna, tanszy prąd nie musi byc z fortum, wystarczy ze G12w i nieco wiekszy bojler.

Skoro w 5 lat się zwróci, to można tylko "wygrać" jak pociągnie dłużej i zaoszczędzić więcej.

Ale mi wychodzi, że przy G12 zwróci się już w cztery lata a przy G11 już po dwóch.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/oplacalnosc_pc_cwu_za3100zl.png

1.2kW i 80l? Chyba chuchając szybciej wodę zagrzejesz. Albo zapałkami. Zafundować coś takiego 3-osobowej rodzinie to genialny pomysł.

Też mi wielka różnica, jak zwykłe bojlery mają po 1,5-2kW (choćby linkowany wyżej Biawar)

1,2kW x 10 godzin na dobę (w tańszej strefie) to 12kWh. Czyli jest w stanie ogrzać 220l na dobę w tańszej strefie. To ze 2-3 x więcej, niż potrzebuje trzyosobowa rodzina. A zawsze może chodzić dłużej, jak zajdzie potrzeba. Więc po co więcej?

Czy że 80l to za mało? Tylko czemu za mało, jak dotąd wystarczało 30l?

oplacalnosc_pc_cwu_za3100zl.jpg

Edytowane przez Kaizen

Skoro w 5 lat się zwróci, to można tylko "wygrać" jak pociągnie dłużej i zaoszczędzić więcej.

Ale mi wychodzi, że przy G12 zwróci się już w cztery lata a przy G11 już po dwóch.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/oplacalnosc_pc_cwu_za3100zl.png

Papier wszystko przyjmie, podaj załozenia do obliczen opłacalnosci pc cwu (takiej ktorej koszt to ok 3100-3500), podaj lokalizacje, ilosc osób i taryfy.

Twoje obliczenia nie maja za grosz realnosci. To jest tylko mącenie w glowach potencjalnych uzytkowników takich pomp.

Papier wszystko przyjmie, podaj załozenia do obliczen opłacalnosci pc cwu (takiej ktorej koszt to ok 3100-3500), podaj lokalizacje, ilosc osób i taryfy.

Twoje obliczenia nie maja za grosz realnosci. To jest tylko mącenie w glowach potencjalnych uzytkowników takich pomp.

Masz wszystko na obrazku. Ilość osób nie m znaczenia - ważna ilość litrów i kWh.

Jakie znaczenie ma lokalizacja, skoro jest podany COP.

Jakie znaczenie ma taryfa - skoro są podane ceny w różnych strefach i % udział każdej z nich?

Co konkretnie w tym kalkulatorku jest nierealnego?

Jak Twoim zdaniem warto go poprawić?

Masz wszystko na obrazku. Ilość osób nie m znaczenia - ważna ilość litrów i kWh.

Jakie znaczenie ma lokalizacja, skoro jest podany COP.

Jakie znaczenie ma taryfa - skoro są podane ceny w różnych strefach i % udział każdej z nich?

Co konkretnie w tym kalkulatorku jest nierealnego?

Jak Twoim zdaniem warto go poprawić?

Obrazek to prawda najwyzsza i objawiona? jaki masz SCOP pc cwu w okresie którym ona moze dogrzewac ? dla ułatwienia podam ze pompy ciepła w zakresie cenowym (3000- 3500) grzeją nieco wiecej niz pół roku reszta roku to grzałka. Gdy podasz ten parametr to bedziemy dalej liczyc opłacalnosc. Mówisz ze taryfa nie ma znaczenia, ze lokalizacja nie nie ma znaczenia, otóz ma i to duze. Opłacalnosc zalezy od taryfy czyli od ceny energii, im ta cena nizsza tym opłacalnosc mniejsza. Cena energii zalezy od lokalizacji czyli od dystrybutora i sprzedawcy. Tyle tylko ze tych informacji nie ma na tym cudownym wykresiku, a przepraszam kalkulatorku. Liczenie opłacalnosci nie jest wcale takie proste jak sie wydaje, kazdy przypadek jest inny, a niektórzy traktują takie proste kalkulatorki jako szczyt wiedzy w tej dziedzinie. Ilosc osób nie ma znaczenia? czyzby? a od czego zalezy ilosc litrów jak nie od ilosci osób?.Jeszcze wiele nauki przed tobą jezeli chcesz dokładnie liczyc i doradzac. To tylko forum i kazdą bzdure mozna tu podac jako pewnik nie biorac za swoje slowa zadnej odpowiedzialnosci.

dla ułatwienia podam ze pompy ciepła w zakresie cenowym (3000- 3500) grzeją nieco wiecej niz pół roku reszta roku to grzałka.

Albo cały rok grzeją z COP ze 3,5 na powietrzu wewnętrznym.

Wiadomo, że to jakieś przybliżenie, ale jakieś COP trzeba przyjąć.

Mówisz ze taryfa nie ma znaczenia, ze lokalizacja nie nie ma znaczenia, otóz ma i to duze. Opłacalnosc zalezy od taryfy czyli od ceny energii, im ta cena nizsza tym opłacalnosc mniejsza.

No sam piszesz, że taryfa nie ma znaczenia - znaczenie ma cena prądu. I to podajesz w kalulatorku. Jak masz cenę w tańszej strefie za 10gr, a w droższej za darmo, bo masz solary - to taką cenę podstawiasz. Niezależnie od taryfy.

Cena energii zalezy od lokalizacji czyli od dystrybutora i sprzedawcy.

Znowu potwierdzasz, że wystarczy znać cenę - nie trzeba dystrybutora, sprzedawcy, regionu ani taryfy, jak podajesz cenę. Nie trzeba znać strefy klimatycznej, jak podajesz ilość kWh ani ilości osób, jak podajesz ilość litrów (najlepiej wg faktycznego zużycia).

Wszystkie istotne parametry ten kalkulatorek uwzględnia w ten czy inny sposób.