asolt 09.02.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Albo cały rok grzeją z COP ze 3,5 na powietrzu wewnętrznym. Wiadomo, że to jakieś przybliżenie, ale jakieś COP trzeba przyjąć. [/b] Na powietrzu wewnętrznym, a to powietrze wewnetrzne w zimie czym grzejemy? to sie na nazywa kreatywna ksiegowosc, bierzemy ciepło z wewnątrz które wczesniej nagrzejemy innym zródłem ciepła i cieszymy sie COP=3,5 i oczywiscie bierzemy ten wysoki COP do dalszych obliczen, na dokładkę liczymy to w taryfie C11 i zwrot nam wychodzi po roku. Co chcemy udowodnic to udowodnimy byle tylko wyszło na nasze, a ze z rzeczywistoscią to nie ma nic wspólnego to calkiem inna sprawa. Kolejna czynnik nie uwzgledniany w kalkulatorku to niska jakosc/zywotnosc tych tanich pomp, przykład hewalexa swiadczy o tym dobitnie, wystarczy ze skonczy sie gwarancja a juz pojawiają sie usterki, czasem nie naprawialne. Podaj rzeczywisty SCOP lub faktyczny okres uzytkowania tej pompy w ciagu roku, pisanie o wykorzystaniu powietrza wewnętrznego to przekłamywanie bilansu cieplnego, w jakim celu nie wiadomo, na ogol jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o .....(konczyc nie muszę) kazdy i tak sobie to dopowie. Korzysc z tych pomp zawsze ma tylko producent i instalator, uzytkownik prawie nigdy. Edytowane 9 Lutego 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Na powietrzu wewnętrznym, a to powietrze wewnetrzne w zimie czym grzejemy? A co to ma za znaczenie, jak i tak idzie w wentylację i jest wyrzucane na zewnątrz bo jest śmierdzące, mokre i ma za dużo CO2 a za mało O? to sie na nazywa kreatywna ksiegowosc, bierzemy ciepło z wewnątrz które wczesniej nagrzejemy innym zródłem ciepła i cieszymy sie COP=3,5 Dlatego do obliczeń wziąłem 3.0. Do czego zmierzasz? Kolejna czynnik nie uwzgledniany w kalkulatorku to niska jakosc/zywotnosc tych tanich pomp, przykład hewalexa swiadczy o tym dobitnie, wystarczy ze skonczy sie gwarancja a juz pojawiają sie usterki, czasem nie naprawialne. Co jest nienaprawialne? Wymiana zasobnika? Fajnie, bo ma gwarancję 5 lat. Czyli rok na górkę już zarobił. Podaj rzeczywisty SCOP lub faktyczny okres uzytkowania tej pompy w ciagu roku, pisanie o wykorzystaniu powietrza wewnętrznego to przekłamywanie bilansu cieplnego, w jakim celu nie wiadomo, na ogol jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o .....(konczyc nie muszę) kazdy i tak sobie to dopowie. Korzysc z tych pomp zawsze ma tylko producent i instalator, uzytkownik prawie nigdy. Przeliczysz tę teorię na liczbach? Jakie parametry przyjąłeś, że wydanie 2,5K zł, żeby płacić 2-3x mniej za podgrzanie wody się nie opłaca? Który parametr konkretni Ci nie pasuje? COP? Przy 2,5 w piątym roku się zwróci. Że prąd za tani/za drogi? Pokaż na liczbach, kiedy Twoim zdaniem się zwróci. A można jeszcze inaczej popatrzeć - że latem to klima, która za darmo, grzeje CWU bo podstawowy cel to schłodzić mieszkanie. Więc jak popatrzymy że koszt nabycia klimy + elektrycznego bojlera mniej więcej równa się takie pompie ciepła do CWU, to ... no właśnie. Jak to by wyglądało w Twoim bilansie? Instalacja kosztuje tyle samo, za to roczne zużycie prądu na chłodzenie + produkcję CWU ze 4 x mniejsze? 5x? Opłaci się nawet wylewać gorącą wodę w upały do kanalizacji, żeby schładzać mieszkanie, gdyby za mały był rozbiór wody. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Proponuję najpierw to pobawić się trochę taką pseudo pompą ciepła a potem dyskutować o opłacalności...Jak dla mnie to zwykła grzałka i tania taryfa ma więcej zalet niż to cudo techniki w raz z zasobnikiem razem wzięte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak dla mnie to zwykła grzałka i tania taryfa ma więcej zalet niż to cudo techniki w raz z zasobnikiem razem wzięte... Przytłaczająca ilość i siła argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.02.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 A co to ma za znaczenie, jak i tak idzie w wentylację i jest wyrzucane na zewnątrz bo jest śmierdzące, mokre i ma za dużo CO2 a za mało O? Dlatego do obliczeń wziąłem 3.0. Podaj wymagany strumien powietrza dla normowej pracy pompy i porównaj czy jest taki sam jak strumien wyrzucany z budynku, jest na ogół duzo duzo nizszy szczegolnie w zimie. Wymagane wtedy uzupelnienie powietrzem zewnętrznym i temperatura powietrza zmieszanego spada i spada COP. 3 to stanowczo za duzo, co w przypadku budynku z wg? skąd wezmiemy to zuzyte powietrze? Reasumując Mało jest przypadków gdy mamy wm i "musimy" szukac oszczednosci kupując najtansze pompy cwu. Moze troche policz a nie korzystaj z kalkulatora.Nie zastanawia Ciebie ze tak mało osób korzysta z tych cudownie szybko zwracających sie pomp a jeszcze mniej sie chce tym szczesciem pochwalic? Jak by to było takie super to nie byłoby domu bez takiej pompy, moze poza posiadaczami całorocznych pomp ciepła do co i cwu. A najlepiej sam sobie zainstaluj to cudo i przekazuj na biezaco super osiągi. Nic nie przemawia lepiej do wyobrazni jak rzeczywisty przykład, a nie reklamowe slogany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Chce wymienić mój stary bojler ponieważ został po poprzednim właścicielu mieszkania, jest stary 30 litrowy na 3 osobową rodzine i generuje strasznie rachunki. Kompletnie nie znam się na tym a u mnie w miescie w dwóch sklepach niewiele mi poradzili proponują: Kospel osv slim 80l a ja sam wyszukałem w internecie Ariston PRO ECO 100 V budżet jaki mam to +\- 700 zł Proszę powiedzieć czy któryś z tych powyżej jest dobrym wyborem czy ewentualnie z jakiej marki szukać. Dziękuje bardzo za pomoc pozdrawiam Od 13 lat eksploatuję bojler atlantica i bardzo polecam. Jakość jest bardzo wysoka i niby nie ma filozofii w wykonaniu beczki zaizolowanej z grzałką a jednak jakość robi różnicę mnie trafił się model made France i coś w tym jest, Pochodną jakości jest bardzo dobra jakość ocieplenia a przez to małe gabaryty. Dotychczas wymieniałem anodę magnezowa tylko raz po 6 latach i wewnętrznie w bojlerze nie było żadnych śladów korozji tak że jakość materiałów jest na prawdę dobra. Polecam model poziomy można go np zamontować na suficie lub ścianie mój jest 100 litrowy 1,5 kw, ale bardzo zgrabny jest 150 litrowy o mocy 2,2 kw. Jeżeli w domu jest zmywarka i prysznic to na 3 osoby może starczyć 100 l ale polecałbym 150 bo nie jest zbyt duża a komfort nieporównywalny. Zakładam oczywiście eksploatację bojlera tylko na II strefie przy taryfie g12w bo tak na prawdę w wekendy jest największe zyzycie cuw i bojler działa non stop. W moim przypadku dobowe zużycie prądu w dni robocze przez bojler przy 2 osobach to ok 7kwh x 24 grosze =1,68 zł/dobę Edytowane 9 Lutego 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 10.02.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) NETYKIETA Edytowane 10 Lutego 2017 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 jakość warta ceny miałem biawar, zelmech i jakis inny bubel którego nie wspomne i po góra 2 latach na śmietnik , tak że warto zainwestować w hurtowni wyjdzie taniej lub z montażem i niższym watem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.02.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) ta pompa wskazywana przez Keizen za 3100zł:Średni pobór energii elek. przez pompę ciepła: 250 WCzyli zakłądając COP 3 - 750W mocy grzania cwu.Powodzenia;) I to sie zwróci w 5 lat;)Chyba jako podgrzawcza wody w akwarium dla rybek Noi trzeba pamietać że za ciepło wytworzone przez pompę ciepła do ogrzania wody - zapłacimy w sezonie grzewczym dwukrotnie. Raz za ogrzanie pomieszczenia w którym stoi ta pompa(i je wychłodzi), a drugi raz za prąd który zużyje do przepompowywania ciepła z pomieszczenia do wody. Urządzenie to jest całkowicie nieopłacalne oraz to raczej to oferta dla osób które nie bardzo ogarniają fizykę Edytowane 10 Lutego 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Średni pobór energii elek. przez pompę ciepła: 250 W Czyli zakłądając COP 3 - 750W mocy grzania cwu. [...] Urządzenie to jest całkowicie nieopłacalne oraz to raczej to oferta dla osób które nie bardzo ogarniają fizykę Wyżej kolega napisał: W moim przypadku dobowe zużycie prądu w dni robocze przez bojler przy 2 osobach to ok 7kwh x 24 grosze =1,68 zł/dobę Czyli taka PC pracowałaby u niego niecałe 10 godzin na dobę. Sporo zużywa, bo to jakieś 2m3 na osobę. I nawet pomimo tego, że ma zadziwiająco tani prąd (pewnie w jakiejś promocji) oszczędziłby ponad 400zł rocznie. Gdyby miał rynkową cenę w tańszej strefie rzędu 33gr, to by dzienny koszt spadł mu z 2,31zł do 0,77 zł czyli oszczędzałby ponad 560zł rocznie. A powiedz, ile kWh dziennie Ty zużywasz na CWU? Moje gospodarstwo domowe zużywa tyle, co ta PC wyprodukuje przez niespełna 6 godzin pracy na dobę. A ile Ty potrzebujesz mocy, żeby PC pracująca przez 10/24 była w stanie zaspokoić Twoje potrzeby? Podaj wymagany strumien powietrza dla normowej pracy pompy i porównaj czy jest taki sam jak strumien wyrzucany z budynku, jest na ogół duzo duzo nizszy szczegolnie w zimie. Masz w instrukcji (link w aukcji). 100-200m3. Szybciej za mało, niż za dużo. Przy grawitacyjnej w sam raz żeby ją zamienić w mechaniczną. Szkoda tylko, że ledwo przez 1/4-1/3 doby w lecie zasysając powietrze z zewnątrz i wdmuchując schłodzone, a w zimie odwrotnie.. Moze troche policz a nie korzystaj z kalkulatora. Co konkretnie źle liczy ten kalkulator? Używam tego kalkulatora, bo nie policzyłbym lepiej. Co Twoim zdaniem trzeba w nim zmienić (i nie jest to parametryzacja wpisywana do szarych pól)? Nie zastanawia Ciebie ze tak mało osób korzysta z tych cudownie szybko zwracających sie pomp Nie dysponuję takimi statystykami. Ty masz? Podzielisz się? A ile osób w ogóle rozważa zmianę utartych szlaków (patrz np. niniejszy wątek) z tradycyjnego bojlera elektrycznego na PC? Jak widać powyżej mało osób potrafi liczyć i oszacować, ile kWh potrzebują na CWU - nie byłoby śmieszków z mocy tej pompy. PC muszą być do luftu, skoro tak wiele osób ma ciągle śmieciuchy albo grzeje gazem... Ale to Twoja logika, nie moja. Ja nie idę za menu much. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.02.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) A powiedz, ile kWh dziennie Ty zużywasz na CWU? około 9kwh A ile Ty potrzebujesz mocy, żeby PC pracująca przez 10/24 była w stanie zaspokoić Twoje potrzeby? ja nie potrzebuję PC do grzania cwu bo mam to z gazu - taniej i szybciej i ciszej niż z PC. Ta pompa którą pokazywałeś to jest żart - bo wody nie wystarczy nawet na jedną kąpiel w wanne a następna kąpiel możliwa po 7 godzinach? Poza tym nie wiem na jakie oszczednosci się powołujesz skoro za całe ciepło które pompa wyprodukuje płacisz dwukrotnie Do moich potrzeb wystarcza grzanie CWU z mocą 6,5kW do temperatury 53C zasobnika 160L. To powoduje że mogę się kąpać kiedy chcę i mogę się kąpać w 2 wannach jednoczesnie Edytowane 10 Lutego 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 około 9kwh Czyli nawet bez odpalania grzałki PC pracowałaby 1/2 czasu. ja nie potrzebuję PC do grzania cwu bo mam to z gazu - taniej i szybciej i ciszej niż z PC. Co to za taryfa, że gaz kosztuje mniej, niż 11gr? Ta pompa którą pokazywałeś to jest żart - bo wody nie wystarczy nawet na jedną kąpiel w wanne a następna kąpiel możliwa po 7 godzinach? Fakt, nie używam wanny. No, może ze dwa razy w roku. Jaką masz wannę, że 80l wody o temperaturze 55* nie wystarczy do jej napełnienia? Poza tym nie wiem na jakie oszczednosci się powołujesz skoro za całe ciepło które pompa wyprodukuje płacisz dwukrotnie Czemu dwukrotnie? Bierzesz z zewnątrz, i jeszcze latem masz chłód gratis. Zimą robi za wentylację i wywala zużyte powietrze z łazienki. Do moich potrzeb wystarcza grzanie CWU z mocą 6,5kW do temperatury 53C zasobnika 160L. To powoduje że mogę się kąpać kiedy chcę i mogę się kąpać w 2 wannach jednoczesnie Brawo Ty. Tylko wziąłeś to pod uwagę, co używał założyciel wątku i jakoś nie skarżył się na jego pojemność? Ja tej PC pewnie też nie kupię. Bo nie da rady mi ogrzać domu. Gdybym teraz musiał kupować, to na prowadzeniu jest Immergas Immerwater 300 INOX V.3 Pod wężownicę zamierzam podpiąć podłogówkę i za niespełna 10K zł (PC z zasobnikiem 300l z nierdzewki + zestaw mieszający) cieszyć się ogrzewaniem tańszym, niż gazowe. A jak się rozsypie, to mam nadzieję sensowne już będą PC zintegrowane rekuperatorem pozwalające dowolnie "pompować" ciepło - co do domu, co do zasobnika, a co na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.02.2017 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Ja mam bojler atlanic a nie pompę ciepła do cuw przecież napisałem i zużywam pewno łącznie ze stratami około 100-150 litrów cuw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.02.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 ....[wiele pytań]... To ja przepraszam, nie będę zastępował pańskich nauczycieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 To ja przepraszam, nie będę zastępował pańskich nauczycieli. A chłopskich? Typowe zachowanie trolla - nie, bo nie. Ale przedstawić argumenty, to już za trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 A jak się rozsypie, to mam nadzieję sensowne już będą PC zintegrowane rekuperatorem pozwalające dowolnie "pompować" ciepło - co do domu, co do zasobnika, a co na zewnątrz. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić aby energią zawartą w powietrzu wentylacyjnym grzać chałupę wraz z CWU... Mam nawet graty na garażu aby zbudować taką mini pompę ale i tak nie widzę sensu walczenia z materią dla tak niewielkich ilości energii... Znacznie prościej wsadzić nagrzewnicę kanałową i fotowoltaikę na dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić aby energią zawartą w powietrzu wentylacyjnym grzać chałupę wraz z CWU... Przecież to się dzieje. Tyle, że różnymi urządzeniami. I w tym samym czasie, co CWU jest grzane przez PC PW wyrzucając zbędny chłód na zewnątrz to wewnątrz pracuje klimatyzacja, która wywala zbędne ciepło na zewnątrz. Czysta rozrzutność. A gdyby tak na wyrzutni "rekuperatoroPC" powietrze miało niższą temperaturę niż na czerpni? Czyli sprawność temperaturowa takiego urządzenia rzędu np. 130%? Do tego trzeba dorzucić prąd zużyty przez taką PC. Są już takie rozwiązania - ale (jeszcze?) nie grzeją CWU - np. MISTRAL MAX-S. Podobają mi się PC PW do CWU które umożliwiają minimalizację tego marnotrawstwa. Tylko jest problem z sensownym spięciem tego jeszcze z rekuperacją (ale są tacy, co już tak pospinali - również udzielają się na tym forum). Ciągle takie połączenia to nieszczelna amatorszczyzna, ale IMO kierunek jest dobry. Zważywszy, że PC w takim rozwiązaniu musiałoby i tak dostarczyć 1/3-1/4 ciepła, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby pozostałe 2/3-3/4 ciepła w dobrze ocieplonym domu chodziło w obiegu zamkniętym i było uzupełniane tylko ciepłem bytowym nawet w zimie. A gdyby jeszcze taki system sprawnie odzyskiwał ciepło ze ścieków, to byłbym tego (niemal) pewien. PC w rekuperatorze nie musi pobierać do grzania CWU 100% powietrza z wyrzutni rekuperacji (chociaż PC do CWU wspomniana w tym wątku mogłaby). Może brać 50% z wyrzutni (gdyby akurat taką część była w stanie zaspokoić wentylacja domu) a 50% z czerpni. I już ma znacznie większą sprawność, niż pracując na samym powietrzu zewnętrznym a do tego PC wyssałaby ciepło z powietrza (ciągle cieplejszego, niż zewnętrzne), które rekuperator chciał "zmarnować" wyrzucając na zewnątrz. Ale ważne, żeby dostarczać tylko persaldo różnicę, ale nie wyrzucać jednocześnie ciepło i chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Kaizen ja rozumiem kombinowanie z takimi wynalazkami kiedy nie mamy zkąd pozyskać energii i musimy kombinować z jakimiś układem zamkniętym...Ale na naszej planecie nie brakuje energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Masz w instrukcji (link w aukcji). 100-200m3. Szybciej za mało, niż za dużo. Przy grawitacyjnej w sam raz żeby ją zamienić w mechaniczną. Szkoda tylko, że ledwo przez 1/4-1/3 doby w lecie zasysając powietrze z zewnątrz i wdmuchując schłodzone, a w zimie odwrotnie.. Co konkretnie źle liczy ten kalkulator? Używam tego kalkulatora, bo nie policzyłbym lepiej. Co Twoim zdaniem trzeba w nim zmienić (i nie jest to parametryzacja wpisywana do szarych pól)? Nie dysponuję takimi statystykami. Ty masz? Podzielisz się? A ile osób w ogóle rozważa zmianę utartych szlaków (patrz np. niniejszy wątek) z tradycyjnego bojlera elektrycznego na PC? Jak widać powyżej mało osób potrafi liczyć i oszacować, ile kWh potrzebują na CWU - nie byłoby śmieszków z mocy tej pompy. PC muszą być do luftu, skoro tak wiele osób ma ciągle śmieciuchy albo grzeje gazem... Ale to Twoja logika, nie moja. Ja nie idę za menu much. Podaj dokładne charakterystyki mocy i wymaganego przepływu powietrza i COP przy przy okreslonym przepływie. Srednia moc to 850 W, jak zamierzasz sie miescic tylko w II taryfie przy wiekszym zuzyciu wody, dane podane w opisie mowią o pomiarach prz temp. wody zasilającej 15 oC w zimie ta temperatura to nierealna, a nizsza powoduje ze czas nagrzania będzie dłuzszy. Czy ten kalkulator to uwzględnia? zapewne nie. Czy wentylacja grawitacyjna ma byc zamieniona na mechaniczną tylko z powodu tej pompy? Znam lepsze i sensowniejsze powody do takiej zmiany, ten akurat zbyt mało przemawia do potencjalnych klientów. Co do statystyk to raczej nikt ich posiada a biorą pod uwagę wpisy szczesliwych(?) posiadaczy takich pomp jest ich faktycznie mało, a ci którzy je posiadają jakos nie piszą o super zyskach i kilkuletnich zwrotach. Jako audytor nie polecam rozwiazan od długim czasie zwrotu, nie zaleznie co Ty o tym sądzisz i jak to wyliczasz. Zainstaluj sobie taką pompę i podaj na forum wyniki pomiarów. Dobrze by było aby był ktos ktoa ma taką pompę wpiętą to wyrzutni wm i taki co ma wg i pompa pobiera ciepło z wewnątrz. Zobaczę wiarygodne wyniki pomiarów to uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.02.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Szanowni Państwo! Temat niniejszego wątku brzmi " Elektryczny pojemnościowy podgrzewacz wody jaki wybrać ?" Jaki sens ma bicie przez Was piany na temat pomp ciepła? Bo nie bardzo rozumiem. Są takie kąciki dyskusyjne gdzie onaniści osiągają zadowolenie rozmawiając na temat COP i wymienników gruntowych, proponuję tam się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts