Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się przygotować na badanie kamerą termowizyjną?

Lew2

Recommended Posts

Jutro rano przychodzi do mnie człowiek wykonać badanie kamerą termowizyjną. Na co zwrócić uwagę jak będzie robił zdjęcia domu w podczerwieni?

Czy przez noc lepiej rozpalić piec CO na maksa, czy lepiej troszkę wychłodzić dom, aby zdjęcia w podczerwieni wyszły dobrze?

Edytowane przez Lew2

Kamera ma taką fajną funkcję która pokazuje miejsca gdzie temperatura jest bliska punktowi rosy, tzn miejsca gdzie może kondensować się wilgoć. Trzeba objechać cały dom od wewnątrz i od zewnątrz. Czasem jest to dziwne że sprawdza się coś co wcale nie jest uznawane za mostek termiczny a jednak ciepło tamtędy ucieka. Tak więc cały dom, dach, okna, drzwi, piwnice, fundamenty, każde miejsce. No i oczywiście zdjęcia żeby były tych miejsc gdzie coś się uda znaleźć (w podczerwieni i normalnie). Jak masz podłogówkę to można też rozkład temperatur sprawdzić. Jak masz kocioł to można również komin sprawdzić czy nie ma nieszczelności.

Dzięki. Cenne uwagi.

Jak masz podłogówkę to można też rozkład temperatur sprawdzić. Jak masz kocioł to można również komin sprawdzić czy nie ma nieszczelności.
Nie mam podłogówki. Dom budowany w 1976 r. Pustak ceramiczny "max" + tynk. 2 lata temu ocieplona styropianem zachodnia ściana. Kocioł węglowy, pozaklasowy. Zwykłe kaloryfery pod oknami.

Ja się przymierzam kupić własną kamerę termowizyjną, już parę razy miałem ją w ręce i parę razy mierzyłem (niestety nie dom no i była to wersja dość droga ponad 15 tys zł) i jeśli dobrze liczę koszty to na jednym badaniu się nie zakończy. Chciałem prześwietlić budynek przed zrobieniem izolacji tzn ocieplenia, dać zdjęcia wykonawcy żeby szczególną uwagę zwrócił na te miejsca ze zdjęć, później chciałbym prześwietlić dom po wykonaniu ocieplenia żeby wychwycić mostki, nieciągłośći itd. Tym samym wykonawca przyłożyć będzie się musiał ;). Dodatkowo chciałbym sobie podłogówkę prześwietlić, sprawdzając równomierność grzania. Dopytując się o koszty badania to jednorazowo jest to minimum 500 - 600 zł, licząc dwie albo trzy wizyty to koszt ok 1500 zł. Za tą kasę można kupić niewielką kamerę, nową, może nie tak dokładną jak ta za 15 tys zł, ale na użytek domowy wystarczy. Sam zrobię to dokładnie, wielokrotnie i w każdej chwili.