Krzysiek1719515160 08.02.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Przede wszystkim Witam wszystkich Forumowiczów Od roku planuję budowę, zbieram papiery, wiedzę, czytam forum itd bla bla:p Przechodząc do pytania: Jaka grubość styropianu na fundamenty? Pytam, ponieważ nie znajduję odpowiedzi w projekcie. Ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Ściany zewnętrzne z ceramiki 24cm + 20 cm styropian. W projekcie jedynie informacja: ocieplenie fundamentów styropian EPS fundamenty. Między ścianami powinien być uskok aby powstał cofnięty cokół. Ale jaka Waszym zdaniem jest optymalna różnica między styropianem na fundamencie, a tym na ścianie powyżej cokołu. Dodam, że osobiście nie przemawia do mnie wizja izolowania ścian fundamentowych nie wiadomo jak grubym styropianem. Z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.02.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Jak dasz mniej o 5 cm niż na ściany nadziemia to będziesz miał wynikowo zakładkę na cokole i woda ściekająca po ścianie będzie skapywała na grunt (chodnik, kostkę) wokół fundamentów a nie będzie płynęła po ścianie fundamentu. Ważne żeby była ciągłość izolacji czyli dojechać trzeba koniecznie izolacją fundamentu do listwy startowej ocieplenia ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1719515160 08.02.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź Też myślałem żeby dać 15 cm...właśnie ze względu na czynniki, które wymieniłeś. Tylko 15 cm styropianu w ściany fundamentowe...no nie przemawia to do mnie, ale raczej tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 08.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 To daj 20 na elewacje ale nie do wysokości pierwszego porotherma tylko do wysokości przedostatniego bloczka fundamentowego, tak zeby ocieplał warstwe wylewki z mixokreta. Na fundament 10cm eps niskonasiąkliwy a na fundament widoczny ponad ziemią przyklej do tego jeszcze 5cm eps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.02.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A jak poprowadzi listwę startową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A musi być listwa startowa? Ocieplasz 15 fundament i 20 oparte na tym ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Nie wiem czy musi, z listwą jest łatwiej wyprowadzić poziom i obciążenie przenoszone jest właśnie na nią a nie na ocieplenie fundamentu. Bez listwy całość opiera się aż na ławie. Niby wszystko przyklejone i zakołkowane więc nic się nie powinno dziać. No a listwa startowa aluminiowa to mostek termiczny liniowy, może nie duży ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.02.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Wg mnie bezsensowne koszty - listwa. Z ty oparciem to bym troszkę spierał bo beż przesady ale to jeden dzień się na ty opiera potem "wisi" na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 do wysokości przedostatniego bloczka fundamentowego, tak zeby ocieplał warstwe wylewki z mixokreta. A czemu wylewka ma być na wysokości bloczka fundamentowego? Na tej wysokości to powinien być chudziak. A EPS pod posadzką i wylewka powinny być już na wysokości ceramiki. Po co fundament ma się stykać praktycznie z wylewką? Żeby robić za radiator do gleby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek1719515160 08.02.2017 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Więc tak, od góry (cokół) dam 15 cm,a niżej 12cm albo 10cm, chyba że różnice w cenie będą nieznaczne to wtedy nie będę się bawił. A ostatni bloczek oczywiście na wysokości chudziaka, ceramika na wysokości wylewki. Bardziej przemawia do mnie zastosowanie bloczka izolującego na pierwszej warstwie i tak wyeliminować mostek. Jakieś rady, sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.02.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Wg mnie bezsensowne koszty - listwa. Z ty oparciem to bym troszkę spierał bo beż przesady ale to jeden dzień się na ty opiera potem "wisi" na ścianie. Z innych spraw jakie pełni listwa to przeszkoda dla szkodników np myszy ponoć lubią się zagnieździć w styropianie. Z oparciem to tylko na początku taka funkcja występuje, najważniejsze żeby poziom złapać odpowiedni, a później to faktycznie całe obciążenie przejmuje klej, kołki i ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.02.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Bardziej przemawia do mnie zastosowanie bloczka izolującego na pierwszej warstwie i tak wyeliminować mostek. Jakieś rady, sugestie? To zależy z czego budujesz, pierwsza warstwa musi być z czegoś dobrze izolującego np z betonu komórkowego, a ten jak wiadomo nie należy do wytrzymałych materiałów. Opierać się na nim musi reszta ścian i to on będzie najsłabszym ogniwem. Do mnie takie rozwiązanie nie przemawia, buduje z ciężkich silikatów więc wole już mostek cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.02.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 z tymi szkodnikami to też taka trochę bajka pod tym względem że i na tym cokole i na każdym innym miejscu ocieplenia jest taka warstwa czyli styropian, klej, siatka, klej, grunt, tynk. Dlaczego gryzoń miałby przegryzać klej czy tynk. A chyba nikt nie ociepla i nie zostawia choćby bez kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek10 28.02.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Witam, Czy może Ktoś ma jakieś opinie dot. produktu Austrotherm EPS 035 EXPERT ? Pytam gdyż jestem tuż przed termoizolacją fundamentów (ściana ok. 1 metr wysokości, 70 m długości). Po przyklejeniu płyt chciałbym zastosować folie kubełkową - bez drenażu wokół budynku. Warunki gruntowe (ok. 30 cm czarna ziema, potem glina z piaskiem - coś ala pospółka, żadnych badań gruntu nie robiłem, woda nie stoi, działka z niewielkim spadem - ok. 1m różnicy). Zastanawiam się również nad: XPS TOP 30 ale tu cena jest zbyt wysoka; oraz Aqua Yetico EPS 200 - cena powiedzmy "rozsądna". Może Ktoś mi coś doradzi. Czy w ogóle jest sens pchać się w Yetico ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts