Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy powiększenie tarasu jest dobrym pomysłem?

Recommended Posts

Witam, projekt mojego domu uwzględnia taras 2x5m i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś w stylu 5x5m. Jak myślicie czy to dobry pomysł taka przeróbka? oraz czy mogę to zrobić czy może być później problem z zamieszkaniem bo jakiś cymbał może mieć jakieś ale co do takiej zmiany? wrzucam zdjęcie dla zobrazowania.(przedłużenie tarasu zaznaczone na brązowo) Proszę o podpowiedzi czy fajnie jest mieć takiej wielkości taras czy to raczej nietrafiony pomysł?taras].JPG

rozumiem, jednak nie uważasz że to bezsensowne że nie można? przecież wystarczy to zrobić zgodnie z projektem, dostać zgode na zamieszkanie a następnie sobie przerobić:) dlatego nie kierujmy się samowolą bo to jest akurat do obejścia, chodzi mi raczej o funkcjonalność, myślałem aby taki powiększony taras wykorzystać w sposób np. stolik, 3 krzesełka a obok 2 leżaki co by się powygrzewać w słonku jak zawita lato:)

pomysł fajny i nie będziesz żałował(pomijam koszty jego wykonania), kwestia, czy masz juz pozwolenie na budowę, czy nie. jeśli nie to od razu architekt niech go przeprojektuje, a jeśli tak, to złożyć projekt zastępczy. Samemu nie zwiekszaj, bo ktos kiedyś może sie dopatrzeć i będzie samowola9na pewno geodeta to zobaczy podczas inwentaryzacji powykonawczej.

Witam, projekt mojego domu uwzględnia taras 2x5m i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś w stylu 5x5m. Jak myślicie czy to dobry pomysł taka przeróbka? oraz czy mogę to zrobić czy może być później problem z zamieszkaniem bo jakiś cymbał może mieć jakieś ale co do takiej zmiany? wrzucam zdjęcie dla zobrazowania.(przedłużenie tarasu zaznaczone na brązowo) Proszę o podpowiedzi czy fajnie jest mieć takiej wielkości taras czy to raczej nietrafiony pomysł?[ATTACH=CONFIG]381136[/ATTACH]

- to wszystko zależy, do czego ten taras służy ?

jeśli np. do ustawienia wygodnego stołu dla np. 6-u osób ( + krzesła, obejście wokół stołu , elementy dodatkowe ) to powiększenie jest zasadne, tym bardziej, że głębokość 2m to głębokość "troszeczkę" nieużytkowa

niestety dom jest już postawiony. Także chyba pozostaje mi zrobienie tarasu jak w projekcie ale bez nakładania płytek ( w końcu wcale nie muszą być już położone płytki na tarasie aby dostać zgodę na mieszkanie, po inwentaryzacji i wszystkich papierkologiach powiększam taras do pożądanej wielkości i wtedy nakładam gres:) szanse na przypał zerowe. Po pierwsze tuje dookoła działki na 2 metry a po drugie nawet jak na ogrodzie znajdzie się "zdrajca" hehe to i tak nie będzie wiedział że tak nie ma w projekcie:) Koszt rzecz jasna wzrośnie ale myślę że nie będą to jakieś wygórowane koszty. Po komentarzach uznaje to za dobry pomysł. Pozostaje mi kwestia dokłądnej wielkości a żeby zgrabnie wstawić w taras stół kilka krzeseł no i 2 leżaczki:) Dzięki za wypowiedzi:)

Taras z kostki brukowej również wymaga pozwolenia. Przed wejściem do domu zamiast kilku schodków zrobiłem sobie duży taras z kostki brukowej i krawężników, bez jakiegokolwiek fundamentu. Przy inwentaryzacji geodezyjnej geodeta się do tego doczepił i nie nakreślił go na mapie, gdyby to zrobił miałbym problemy przy odbiorze. Nigdy bym się nie spodziewał że na taką konstrukcje potrzeba zgody.

Ale ja mówię o tym, bo to zrobić PO budowie a nie w trakcie.

Przecież jak ludzie robią sobie ogrody, to często zmieniają układ chodników, tarasów, dodają nowe chodniki w ogrodzie, placyki - nikt tego nie zgłasza i nie znam przypadku, by urząd kiedykolwiek miał jakieś uwagi.

Ja sobie tarasy wykreśliłam z projektu i mogę sobie teraz robić jakie chcę i gdzie chcę.

Popieram z tym tarasem, też się na niego paliłem ale teraz uważam że lepszy będzie ziemny z kostki. Po pierwsze będzie taniej, po drugie będzie trwalej, po trzecie wygodniej dla wszelakich mebli, grilla. Utwardzić można taki kawałek jak w projekcie, zrobić łagodne przejście na resztę działki i masz luz, pies biega bez obaw, dzieci też, nie boisz się że płytka odpadnie, że się nabrudzi, nie trzeba nic odnawiać, malować, parasol wkopać można, dowolnie przestawić, poszerzyć, zamieść szczotą albo spłukać wodą.

to naprawdę niezwykłe zjawisko, chcesz sobie zrobić większy taras- nie możesz, masz odbiór- robisz co chcesz. Jak będzie taka możliwość to w ogóle nie zrobie tego tarasu na ogród a po odbiorze zrobie od razu tak duży jak będę chciał. Zastanawiałem się jeszcze nad markizą ogrodową elektryczną zamontowaną w desce na której przymocowana jest rynna, ale jako że słońce świeci bardziej od boku taka markiza nie będzie spełniała swojego zadania bo pod markizą nadal będzie słońce a cień kilka metrów dalej dlatego postawie na altane ogrodową 6ciokątną kilkanaście metrów od tarasu:)

Co do tarasu z kostki to tylko z kostki granitowej- fakt ładnie wygląda wszystko co z kostki granitowej (z łupiarki). Jednak ja taki taras raczej bym widział w gresie- czarnym połysku

jak się nagrzeje to będzie się śmigać bez kapci natomiast gdy nagrzeje się zbyt mocno to w kapciach się pochodzi:)

rzeczywiście drewno też jest bardzo ładne ale już dużo go mam na budynku (podbitka drewniana, także nad tarasami oraz pomiędzy oknami na elewacji troche dam (zostało troche paneli po podbitkach)), choć z drugiej strony być może ładnie by to wszystko się komponowało- tak w drewnie

Swojego czasu bardzo mnie wykańczała impregnacja (ponad 160m2 pędzelkiem 3calowym;D)

• 9 months później...
Witam, projekt mojego domu uwzględnia taras 2x5m i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś w stylu 5x5m. Jak myślicie czy to dobry pomysł taka przeróbka? oraz czy mogę to zrobić czy może być później problem z zamieszkaniem bo jakiś cymbał może mieć jakieś ale co do takiej zmiany? wrzucam zdjęcie dla zobrazowania.(przedłużenie tarasu zaznaczone na brązowo) Proszę o podpowiedzi czy fajnie jest mieć takiej wielkości taras czy to raczej nietrafiony pomysł?[ATTACH=CONFIG]381136[/ATTACH]

Oczywiście, że dobry pomysł, nie widze przeciwskazan.