lukasz_88 09.02.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Potrzebuje porady. Mam w mieszkaniu zamontowany piec dwu-funkcyjny junkers ceraclass zw 14-2 dv ae 23 i instalacje C.O. składającej się z 1 grzejnika w łazience i ogrzewania podłogowego (7 pętli). W chwili obecnej na piecu ustawione 65 stopni na C.O. a na zaworze termostatycznym przy rozdzielaczu 30 stopni. Mam kilka pytań bo już nie wiem co robić. Dodam że na początku czujnik od zaworu termostatycznego był zamontowany na belce dolnej i a zawór ustawiony na 40 stopni. Za poradą znajomego hydraulika przeniosłem czujnik na belkę górną (zasilającą) i zmniejszyłem temperaturę do 30 stopni. 1. czy to normalne że termometr (ten na górze) w momencie kiedy piec pracuje dochodzi do prawie 40 stopni (skoro na zaworze jest ustawione 30) ? 2. czy na pewno czujnik od zaworu powinien być na górnej belce (belka zasilająca) ? 3. po zmniejszeniu temperatury na zaworze termostatycznym w momencie kiedy uruchamia się piec słychać jakby trzaski w zaworze termostatycznym - to normalne? Na załączniku - czerwona strzałka - zasilanie z pieca, niebieska - powrót, biała kierunek na pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 a pompkę już podłączyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_88 09.02.2017 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Tak. Pompa jest podlaczona na krótko - chodzi cały czas na max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.02.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Przenosząc czujnik zaworu na belkę zasilającą powinieneś zwiększyć temperaturę do 45*C a nie ją zmniejszyć.O ile dobrze widzę to zawór znajduje się na rurze zasilania więc i na zasilaniu pozostaw czujnik Po pierwsze to instalację składająca się w 95% z podłogówki powinieneś zasilać z obniżonej temperatury dochodzącej do 45*CTo Ci w zupełności wystarczy nawet dla jednego grzejnika drabinkowego w łazience.Ogrzewanie takim wysokim czynnikiem tylko i wyłącznie dla jednego grzejnika a dla pozostałych 95% instalacji obniżanie temperatury poprzez zmieszanie z powrotem jest zbyt kosztownym bezsensem. Po drugie to podłącz zasilanie do pompy w układzie mieszajacym tak aby pracowała ona razem z pompą kotła lub też zamontuj termostat który uruchomi pompę w momencie przekroczenia temperatury np. 35*C na zasilaniu. Po trzecie to wraz z obniżeniem temperatury zasilania na kotle zawór termostatyczny ustaw na temperaturę 45*C a czujnik umieść na zasilaniu. tak aby stanowił on tylko dodatkową ochronę podłogówki i nie służył do regulacji. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.02.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 I po czwarte rozdzielacz jest źle podłączony bo normalnie rotametry powinny być na zasilaniu niektóre rotametry pracują poprawnie przy przepływie tylko w jedną stronę i temperaturę na piecu ustaw na około 40 stopni i głowica wtedy nawet może być zdemontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.02.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 I po czwarte rozdzielacz jest źle podłączony bo normalnie rotametry powinny być na zasilaniu niektóre rotametry pracują poprawnie przy przepływie tylko w jedną stronę i temperaturę na piecu ustaw na około 40 stopni i głowica wtedy nawet może być zdemontowana. To jest rozdzielacz KAN i chyba właśnie w tej wersji rotametry są na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_88 10.02.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 @Mareks77 - dziękuje za wszystkie informacje. Zmniejszyłem temperaturę ponieważ zacząłem wygrzewanie według protokołu barlinka. Ale w przyszłym tygodniu pozmieniam wszystko według Twoich wskazówek i zobaczymy jak to będzie. Planuje w to wszystko wrzucić danfoss link także pompa i piec będą sterowane właśnie przez ten system. @romano78 - dokładnie tak jak @teres napisał - to rozdzielacz kan-therm który ma rotametry na powrocie. (też tak kiedyś myślałem że jest źle ale po przeczytaniu dziesiątek tematów o ogrzewaniu teraz jestem pewny że to jest dobrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.02.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ok.to jak jeszcze kolega termometry zamieni to wszystko będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_88 14.02.2017 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 @romano78 - słuszna uwaga bo robię to już od miesiąca Dziękuje wam za wszystkie wskazówki i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts