MiruK 09.02.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Będę niedługo zabudowywał kominek i mam pytanie do fachowców czy zakładać przepustnicę odcinającą całkowicie dopływ powietrza z zewnątrz ?Wkład to Hajduk Volcano 2PT, boję się że w zimie (gdy nie będzie palone) będzie mi ciągnął do komina powietrze i wychładzał salon. Czy ten wkład ma może na tyle szczelne odcięcie że nie trzeba przepustnicy ? W instrukcji piszą że powietrze pod ruszt odcina całkowicie, ale przy całkowitym zamknięciu zostaje 10% nawiewu na szybę i tego się boję :/ Jak radzicie ? Edytowane 9 Lutego 2017 przez MiruK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.02.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Będę niedługo zabudowywał kominek i mam pytanie do fachowców czy zakładać przepustnicę odcinającą całkowicie dopływ powietrza z zewnątrz ? Wkład to Hajduk Volcano 2PT, boję się że w zimie (gdy nie będzie palone) będzie mi ciągnął do komina powietrze i wychładzał salon. Czy ten wkład ma może na tyle szczelne odcięcie że nie trzeba przepustnicy ? W instrukcji piszą że powietrze pod ruszt odcina całkowicie, ale przy całkowitym zamknięciu zostaje 10% nawiewu na szybę i tego się boję :/ Jak radzicie ? Moim zdaniem możesz założyć, ale ja nie jestem gwarantem na Twój wkład. Spytaj producenta co o tym sądzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.02.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ja mam kominek Unico Dragon 4, dostosowany przed producenta do rekuperacji (czytaj szczelny, nie powinien zaciągać z wewnątrz) i na pewno szyber nie domyka w 100% dolotu powietrza z zewnątrz. W związku z tym dochodzi do wychładzania wkładu jak i komina nad nim. Ponadto, szczeliną przy szyberku zaciąga zimne powietrze z dworu do wnętrza.Na szczęście założyłem przepustnice, więc problem eliminuję. Problem się ujawnia w szczególności przy dużych mrozach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 10.02.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 ja mam kominek kratki i przepustnica jest uszczelniona gumą i jest całkowicie szczelna. Przy moim kominku instalowanie dodatkowej przepsutnicy jest bezcelowe a nawet szkodliwe (niepotrzebne opory dla powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.02.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 ja mam kominek kratki i przepustnica jest uszczelniona gumą i jest całkowicie szczelna. Przy moim kominku instalowanie dodatkowej przepsutnicy jest bezcelowe a nawet szkodliwe (niepotrzebne opory dla powietrza)Uszczelka gumowa montowana bezpośrednio w korpusie wkładu to kiepski pomysł. Szczególnie po szczelnym zamknięciu w fazie żaru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 11.02.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 kupiłem dziś przepustnice i widzę że klapka zamykająca nie jest idealnie spasowana z rurą i mimo zamknięcia trochę przez nią ciągnie, czy wasze przepustnice są idealnie szczelne? zastanawiam się czy nie opasać klapki jakąś gumą żeby ją uszczelnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Uszczelka gumowa montowana bezpośrednio w korpusie wkładu to kiepski pomysł. Szczególnie po szczelnym zamknięciu w fazie żaru.... Dla nieświadomego użytkownika - jest tak jak piszesz. Z tego co słyszałem moze wybuchnać gdy odetniemy tlen. W moim przypadku nieraz udało mi się zadusić ogień zbyt mocnym przymnnięciem przepustnicy. Natomiast raczej nei roobiłem nigdy tak aby zamykac nagle w pełni rozpalony kominek Dla mnie akurat szczelna przepustnice to był atut i wczoraj właśnie zdemontowałem dodatkową przepustnicę na rurze. Obydwie były idealnie szczelne więc nie widziałem powodu aby funkcjonowały dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dla nieświadomego użytkownika - jest tak jak piszesz. Z tego co słyszałem moze wybuchnać gdy odetniemy tlen. W moim przypadku nieraz udało mi się zadusić ogień zbyt mocnym przymnnięciem przepustnicy. Natomiast raczej nei roobiłem nigdy tak aby zamykac nagle w pełni rozpalony kominek Dla mnie akurat szczelna przepustnice to był atut i wczoraj właśnie zdemontowałem dodatkową przepustnicę na rurze. Obydwie były idealnie szczelne więc nie widziałem powodu aby funkcjonowały dwieJa nie o tym...Nie neguję szczelnych przepustnic. Tym bardziej, o czym pisałem, zamykanych w fazie żaru...Błędem jest to, że nawet w tej fazie (czyli po spaleniu drewna) uszczelka może się po prostu stopić. Ustaje ruch zimnego powietrza (chłodzenie). W dobrych, przemyślanych wkładach szczelność uzyskuje się na zasadzie zasuw z metalu, lub umieszczając przepustnicę w pewnym oddaleniu od korpusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Z tego co słyszałem moze wybuchnać gdy odetniemy tlen. No ciekawostka ten wybuch bez tlenu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 12.02.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 W moim kominku przepustnica jest pod podłogą kominka.Nawet po kilku godzinach palenia - ma temperaturę nie wiecej niż 30-40 stopni.Coła podłoga kominka od dołu - nawet w środku palenia mocnego mogę dotknąć ręką i rękę utrzymać. Ogólnie - jest to w mojej ocenie nieźle zrobione... Sterowanie "ciągiem" na kominku reguluje u mnie dwie rzeczy - po pierwsze przepustnicę główną a po drugię stalową klapę puszczającą powietrze na szybę (to chyba powietrze wtórne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts