Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

czytam forum od pewnego czasu, ale nie uzyskałem informacji, która rozwiała moje wątpliwości w 100%.

Jestem na etapie wyboru projektu i w naszym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest dom parterowy z poddaszem do późniejszej adaptacji - na stanie małe dziecko, być może nie ostatnie.

Zakładamy, że wybieram projekt Z255. Plan jest taki: ocieplam, grzeję gazem, podłogówka bez grzejników.

Poddasze przez jakiś czas będzie nieużytkowe. Rozumiem, że muszę zrobić na górze też podłogówkę i ocieplić strop jak w użytkowym? Jak to ekonomicznie rozegrać?

Pozdrawiam

Wydaje mi się , że tak jak normalnie....doprowadzić do stanu deweloperskiego - czyli ściany, zabudowa stropodachu, wszystkie instalacje.....a wtedy bez gniazd baterii, po prostu białego montażu, wszystkie rury sanitariatów zamknięte korkami, bez malowania, kafelkowania i wyposażenia pomieszczeń. Można nawet nie robić wykończenia schodów na górę. Później gdy się mieszka można wykończyć - tworzyć adoptować na cele mieszkalne jest wtedy już bardzo, bardzo kłopotliwe.

Ja bym zostawił strop i położył na nim z 40 cm wełny i doprowadził tylko piony. Dopiero w czasie adaptacji przerzuciłbym wełnę na dach, położył styropian na posadzki, zrobił wylewkę z podłogówką i inne rzeczy.

Zwłaszcza, jak jest szansa, że nigdy nie będziecie potrzebować poddasza to IMO nie ma sensu go robić do stanu bardziej zaawansowanego niż to teraz niezbędne.

A tak na marginesie to przy tym projekcie chyba mało powierzchni o sensownej wysokości da się wygospodarować na poddaszu?

A tak na marginesie to przy tym projekcie chyba mało powierzchni o sensownej wysokości da się wygospodarować na poddaszu?

Dlatego nie wyobrażam sobie, aby rujnować coś co jest już zrobione czyli parter dla oszczędności wykończenia 40m2 ??

No właśnie tu jest dylemat. W obu przypadkach jest gimnastyka.

Propozycja CityMatic to większe koszty na start, kredyt, ale i mniejszy syf przy adaptacji.

Propozycja Kaizen jest ciekawa od strony ekonomicznej i w większym stopniu mi odpowiada.

Mało sensownej powierzchni na górze - potwierdzam, ale ja tam potrzebuję max 3 pomieszczenia. Może kolankowa do góry delikatnie. To jest jeden z kilku projektów, które biorę pod uwagę.

Zrobienie teraz stanu deweloperskiego oznacza również ogrzewanie tej powierzchni.

Przy tak małym domu ile miejsca da się wygospodarować na poddaszu? W projekcie napisali, że 40m2. Z czego sporo zje komunikacja i schody. Jakby zrezygnować ze schodów, to się okaże, że niewiele drogich m2 dostarczy adaptacja.