pawelpiwowarczyk 10.02.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Cześć!Stoję przed wyborem pompy do cyrkulacji. Czy kupić "dorosłą" na przykład LFP PCOw 25/4 czy "dziecinną" typu LFP ERGA?Na zużyciu prądu specjalnie mi nie zależy. Czy pompa zużyje prądu za złotówkę, czy trzy razy więcej czyli za trzy złote - jeden pies.Pompa będzie załączana czujkami ruchu w łazienkach i kuchni. Szacuję że do przepchnięcia cyrkulacja będzie miała około 10 litrów. Z obliczeń teoretycznych wychodzi że przepchnięcie tej wody trwać będzie około pół minuty. Ale, w tym wypadku, nie ufam swoim obliczeniom : -( Zależy mi by nie okazało się że układ działa OK ale pompa nie zdążyła przetłoczyć ciepłej wody w okolicę baterii bo jest za słaba (czy tak będzie przy LFP ERGA?) i rano w poniedziałek będę wk...wiał się jeszcze bardziej niż zazwyczaj.Z drugiej strony zależy mi by wszystko działało bezgłośnie i nie zajmowało połowy miejsca w małej kotłowni (czy PCOw 25/4 nie będzie za mocna i za duża?)Z racji innej budowy tych pomp, nie będzie można bezinwazyjnie (bez przerobienia) zastąpić jedną pompę drugą pompą. Jakie Wy macie pompki od cyrkulacji i ile mniej więcej musi pracować by dostarczyć ciepłą wodę pod kran? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Ja mam 4.5 W pompkę firmy Willo. Cich i wydajna pompka. Czas oczekiwania jest zależny od izolacji rurek do cyrkulacji. U mnie leżą w otulinie na pierwszej warstwie izolacji. Czas oczekiwania mniej niżej 10 sek.Jak narazie cyrkulacje mam ustawiona jest czasowo. Więc woda jest dostępna dosyć szybko. Przy włączaniu cyrkulacji na czujkę sytuacja może wyglądać inaczej.W następnym tygodniu po przeróbce będę odpalał cyrkulację włącznikiem dzwonkowym w łazienkach i kuchni. Wtedy się okarze czy jest różnica Edytowane 10 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 10.02.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Kolega pytał o coś innego a odpowiedziałeś o czymś innym.Pytanie było ile czasu minie od uruchomienia pompy czujką do pojawienia się ciepłej wody w odbiorniku. Nie ma tu znaczenia izolacja rurek. Jak się woda wychłodzi to i tak sie na ciepło bedzie czekać tyle samo.Autor nie podał niestety odległości do odbiornika, ale zakładając że jest tam rzeczywiście okolo 10l to przy zbyt małej pompie i tak to może potrwać nawet z 2 minuty co dla mnie wypacza sens stosowania cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.02.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Zbiornik CWU mam usytuowany w piwnicy. Bez cyrkulacji, cieplej wody raczej w łazience na drugim piętrze nie doczekałbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Cześć! Stoję przed wyborem pompy do cyrkulacji. Czy kupić "dorosłą" na przykład LFP PCOw 25/4 czy "dziecinną" typu LFP ERGA? Na zużyciu prądu specjalnie mi nie zależy. Czy pompa zużyje prądu za złotówkę, czy trzy razy więcej czyli za trzy złote - jeden pies. Pompa będzie załączana czujkami ruchu w łazienkach i kuchni. Szacuję że do przepchnięcia cyrkulacja będzie miała około 10 litrów. Z obliczeń teoretycznych wychodzi że przepchnięcie tej wody trwać będzie około pół minuty. Ale, w tym wypadku, nie ufam swoim obliczeniom : -( Zależy mi by nie okazało się że układ działa OK ale pompa nie zdążyła przetłoczyć ciepłej wody w okolicę baterii bo jest za słaba (czy tak będzie przy LFP ERGA?) i rano w poniedziałek będę wk...wiał się jeszcze bardziej niż zazwyczaj. Z drugiej strony zależy mi by wszystko działało bezgłośnie i nie zajmowało połowy miejsca w małej kotłowni (czy PCOw 25/4 nie będzie za mocna i za duża?) Z racji innej budowy tych pomp, nie będzie można bezinwazyjnie (bez przerobienia) zastąpić jedną pompę drugą pompą. 25/4 będzie akurat, ja stosuję 25/6 ale czesto pracują na I lub II biegu. Kiedys mierzyłem czas przepchnięcia ciepłej wody przez cała pętle, w zaleznosci od długosci byo to od 1,5 min do 2,5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Dzięki asolt.Zamówiłem LFP PCOw 25/4.W sumie, od początku skłaniałem się za większą : -) Na marginesie.Dużo osób mocno niedoszacowuje dane dotyczące cyrkulacji, ponieważ obliczając ilość wody do przepchnięcia biorą pod uwagę wodę z najdłuższej gałęzi a tymczasem winno się obliczać ilość wody od zasobnika do najdalszego odbiornika po czym pomnożyć tę wartość przez liczbę odbiorników objętych cyrkulacją. Nadal jest to spore uproszczenie (tym razem przeszacowujące ilość wody) ale już bliższe rzeczywistości, przynajmniej dla układu z punktami poboru wody spiętymi w jedną pętlę cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 po czym pomnożyć tę wartość przez liczbę odbiorników objętych cyrkulacją. Jakie znaczenia ma ilość i czy w ogóle są odbiorniki po drodze? Ważne, żeby ciepła woda z zasobnika dotarła do najdalszego miejsca. Nawet jeżeli po drodze będzie jakiś odbiór, to on doda przepływ - przecież pompę cyrkulacji masz na powrocie, więc ona decyduje o przepływie za ostatnim punktem poboru w pętli. Albo innymi słowy - zadaniem cyrkulacji jest "wyssanie" zimnej wody z tej części instalacji, w której może nastąpić pobór. I do tego wyssanie tylko takiej pojemności, jaką ma układ do najdalszego punktu poboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jakie znaczenia ma ilość i czy w ogóle są odbiorniki po drodze? Ważne, żeby ciepła woda z zasobnika dotarła do najdalszego miejsca. Nawet jeżeli po drodze będzie jakiś odbiór, to on doda przepływ - przecież pompę cyrkulacji masz na powrocie, więc ona decyduje o przepływie za ostatnim punktem poboru w pętli. Tu pełna zgoda, pompa ma tylko przepchac ciepłą wodę do najdalszego punktu odbioru i nic wiecej, oczywiscie ma to zrobic w jak najkrotszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2017 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ile wody musi przetłoczyć pompa na pierwszym a ile ta na trzecim schemacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ile wody musi przetłoczyć pompa na pierwszym a ile ta na trzecim schemacie? [ATTACH=CONFIG]381508[/ATTACH] Na pierwszym i drugim to chyba proste? A w trzecim, to loteryjka - może i w ogóle nie da się przetłoczyć przy kilku punktach poboru, jak wszystko pójdzie przy tym o najmniejszych oporach. Dlatego taki układ jest bez sensu, gdzie woda płynie gdzie chce a nie masz pewności, że każdą drogą zechce. To trzecie ma też błędny opis - to są trzy pętle (podobnie jak na drugim schemacie) tyle, że napędzane jedną pompą. To obrazek z cyklu "podstawowe błędy instalatorów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2017 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Dlatego taki układ jest bez sensu, gdzie woda płynie gdzie chce a nie masz pewności, że każdą drogą zechce.To jest typowy układ cyrkulacji w domu jednorodzinnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 To jest typowy układ cyrkulacji w domu jednorodzinnym... To nie jest typowy układ cyrkulacji, w zasadzie ilosc petli zalezy od kondygnacji i wielkosci domu, jezeli parterowy to na ogół (99%) wystarcza 1 petla. jezeli pietrowy to zwykle jest to 2 petle chyba ze budynek duzy i kilka łazienek lub lokali to wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2017 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Kuchnia,łazienka na dole,łazienka na górze ogólna,łazienka na górze przy sypialni. Tak buduje większość moich znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Kuchnia, łazienka na dole, łazienka na górze ogólna, łazienka na górze przy sypialni. Tak buduje większość moich znajomych. To powinny wystarczyc 2 pętle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.02.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Sterowanie cyrkulacji zmienione z czasowego na włączane gniazdkiem dzwonkowym. Pierwsze obserwacje, woda w zbiorniku nie wychładza się tak szybko jak to było poprzednio. Czas oczekiwania na ciepłą wodę w najdalej oddalonej od zbiornika łazience wydłużył się do około minuty od uruchomienia pompki cyrkulacyjnej. Pracuje w cyklach przez niecałe 5 min od uruchomienia.Najważniejsze, że w ciągu doby zbiornik CWU dogrzewać dwa razy dziennie w taniej taryfie. Do zmiany trzeba się oczywiście przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
More86 26.02.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Tomaszs131 : znasz długość swojej pętli cyrkulacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.02.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Zabij mnie ale nie mam pojęcia. Raczej dosyć długa, z piwnicy na poddasze jest spora odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts