Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

korek klik klak przepuszcza wodę

Draxo

Recommended Posts

Posiadam w wannie zamontowany korek typu klik klak. Ostatnio zaczęła uciekać woda, wychodzi na to , że korek przepuszcza. Odkręciłem go i...uszczelka cała, bez osadu. Nie ma tam nic do regulacji . Nie mam pojęcia jakiej jest produkcji także nie wiem jakie ewentualnie uszczelki wymienić. Jak przywrócić go do sprawności ?

Tam jest tylko jedna uszczelka na sprężynie która ją dociska. Prawdopodobnie albo uszczelka po prostu stwardniała i straciła sprężystość i umiejętności dostosowania się do nierówności, bądź też winowajcą jest sprężyna.

Umyj całość w gorącej wodzie i sprawdź te dwa elementy. Może wystarczy uszczelkę nasmarować wazeliną.

Sprężyna takze nie jest szczęśliwym rozwiązaniem bo osadzający się kamień powoduje zacięcia a wszędobylska rdza niszczy takie części.

W takim wypadku ratunkiem jest tylko wymiana na nowy model.

U mnie ona nie wchodzi do środka. Zamontowana jest ona odwrotnie jak na obrazku. Szerszym kołnierzem idzie do spodu, zwęża się ku górze.

System zamykający wygląda podobnie do tego

http://images2.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/2865/th300/mcalpine-mechanizm-klik-klak-clickerswitchhb.jpg

EDIT///

Nie wiem czy to ten sam model ale wygląda tak samo:

https://www.lazienkiabc.pl//photo/productGallery/f300x300/Korek-odplywowy-klik-klak-do-zestawu-wannowego-i-brodzika-McAlpine-PLUGCBAUT-chromowany-54827-172276.jpg

Edytowane przez Draxo