Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzeczywiste koszty ogrzewania domu z drewna.

ee0090

Recommended Posts

Witam,

Proszę właścicieli domów drewnianych (zbudowanych w różnych technologiach) o informację o rzeczywistych kosztach ogrzewania oraz konstrukcji domu.

Buduję dom z 12 cm płazów świerkowych i ciągle stoję przed wyborem ogrzewania. Mnogość różnych, czasem sprzecznych ze sobą opinii trochę zaczyna mnie przytłaczać, a w ciągu kilku następnych tygodni muszę podjąć jakąś decyzję. Nie mam w domu komina i nie chciałbym go stawiać, więc jeśli paliwo stałe to tylko w oddzielnym budynku (który i tak będzie). Najchętniej grzałbym prądem, ale tu właśnie chętnie przeczytałbym jakie koszty ponoszą właściciele domów z drewna korzystających z energii elektrycznej do grzania. Konwektory, bufor z grzałkami + podłogówka, PC...? Jaki jest złoty środek między kosztami inwestycji a eksploatacji?

Dom 100m2 bal ( płaz świerk 24 cm mszony ) bez dodatkowego ocieplenia . Poddasze ocieplone wełną 25cm . Grzanie głowne kominek . Zużycie drewna około 6mp czyli 1200 zł . Dogrzewanie prąd 2ga taryfa (dół maty pod terakotą , góra grzejniki olejowe ) koszt w 6 zimowych miesięcy średnio 70 zł za miesiąc .Podsumowując 1500-1800 zł w zależności od zimy . W tych kosztach podgrzewana jest też woda użytkowa w lecie z przepływówki elektrycznej zimą z nasady wodnej na kominku . Koszt całej instalacji grzewczej (kominek ,nasada wodna ,maty,grzejniki itp itd ) około 30 tyś .Samym prądem było by na pewno drożej ,ale koszty inwestycji mniejsze . Najważniejsze to solidne ocieplenie ! Tu szukaj obniżenia kosztów ogrzewania .Pozdrawiam Edytowane przez butynski

ee0090 Wątpię by takie porównanie cokolwiek Ci pomogło, domy różne konstrukcyjnie będą sie różniły znacznie miedzy sobą i pewnie będziesz miał taki sam mętlik jak teraz;-) U mnie dom 100m2 (bal średnicy min. 32cm w technologii w pełni odrysowanego bala) bez ocieplenia dół góra podobnie jak butyński, dom na izolowanej płycie fundamentowej. Ogrzewane wyłącznie pieco kominek z akumulacją zużycie drewna do 6mp, drewno kupuję po 180zł więc wychodzi 1080zł za sezon. Na początku testowałem ogrzewanie prądem, konwektor z nadmuchem i przy -10 moc 2kW dość szybko podnosi temp. w całym domu więc pewnie i tak się da. Co do oszczędności to dodał bym do uwagi butyńskiego, zadbać o szczelność domu przede wszystkim.

Dom 130m2 kanadyjczyk parterowy z poddaszem. Ogrzewanie konwektory elektryczne 6kw 5 sztuk moc od 0.5 do 2 kw (atlantic 18f - wazne bo mają bardzo precyzyjne sterowanie) mata grzejna 380 wat w łazience , cuw (2 osoby) 100 l bojler.

Zużycie prądu całkowite w 2016 ok. 8000 kWh z tego 25% cuw, 50% ogrzewanie i 25% gotowanie i gospodarstwo domowe czyli normalne zużycie. Koszt ok 3800 zł. Dostawca prądu FORTUM, OSD PGE Warszawa teren Trayfa G12 w (wekendowa)

Uwagi : W jakim regionie budujesz? Bo u mnie koszty OSD są 3 krotnie wyższe niż np na Śląsku (a pomimo to i tak mi sie opłaca)

Zeszła zima była łagodna , ale w tym roku bzdzie trzeba dorzucić 400 -500 zł tak wychodziło w mroźne zimy.

Jeżeli dom będzie wykorzystywany cały czas tzn ktoś jest zawsze obecny to skłoniłbym się w kierunku podłogówki akumulacyjnej elektrycznej przewody grzejne, jezeli natomiast dom stoi pusty 10h dziennie (jak u mnie) to konwektory.

Coś takie porównanie da, może ktoś ma podobny dom do mojego, np gawel:), mam zamiar dać 20 cm ocieplenia w ścianę + 3 cm deska od środka, 35 cm w dach, powierzchnia użytkowa 130 m2. Buduję na wschodzie, w lubelskim, działka pod lasem osłonięta od wiatru ze wszystkich stron.

Gawel - jak długo mieszkasz w tym domu?

Edytowane przez ee0090

. Co do oszczędności to dodał bym do uwagi butyńskiego, zadbać o szczelność domu przede wszystkim
dokładnie tak..

dokładnie to potrafi nie jeden dom "energoooszczędny" zrobić nie energooszczędnym.

Ale krzepią Wasze wyniki .. i tylko dodają większego smaku i chęci przy gaceniu.. w końcu ..blisko hektar krzaków.. to miał bym za free

ogrzewanie i autonomię ;) Czysty prąd z paleli PV.. i ogólnie polecam każdemu grzebać w standardzie pasywnym...i czerpać z tych rozwiązań.

W moim DB jest piecyk rakietowy... jeszcze go peletem zasilić.. i ogrzewanie w dobrze gaconym domu.. wyszło by z rozporowadzeniem powietrza..

śmieszą kasę ..w tej cenie można jeszcze mieć peleciarkę.. ;)