Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje ciepło, czyli porównanie kosztów grzania różnymi paliwami

NC_PC

Recommended Posts

Poniżej wklejam koszt wytworzenia 1kWh ciepła, z różnych paliwa.

Cena ta nie zawiera kosztów robocizny jaką trzeba ponieść ogrzewając np. peletem czy węglem.

http://grafika.sklepcnc.pl/kosztyogrzewania.jpg

kalkulator do pobrania

http://grafika.sklepcnc.pl/Kalkulator_energii_CNC_MAREK_JANKOWSKI.xls

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Dwie uwagi:

1. Skąd kaloryczność gazu 7.78kWh/m3? Z tego co czytałem na forum PGNiG gazownictwo podaje ~11kWh/m3

2. Podawanie cen kWh Duonu itp. nie ma sensu, bo to są ceny promocyjne na 2 lub 3 lata.

Bo to jest kreatywna ksiegowosc, tak podac dane aby wyszło na moje, a rzeczywiste koszty są nieistotne.

Propan ok. 1,30 zł/litr /średnia z 2016 r/, czyli dwa razy taniej!!!

PS. nawet dane podane w tabelce błędnie policzone.

1 litr propanu = 6,93 kWh w cenie 2,66 zł.

Powinno być 2,66 ; 6,97 = 0,38 zł/kWh.

Jest 0,43 zł/1 kWh

Edytowane przez Greengaz
PS

Dwie uwagi:

1. Skąd kaloryczność gazu 7.78kWh/m3? Z tego co czytałem na forum PGNiG gazownictwo podaje ~11kWh/m3

2. Podawanie cen kWh Duonu itp. nie ma sensu, bo to są ceny promocyjne na 2 lub 3 lata.

Gaz w sezonie grzewczym jest napowietrzany azotem dla utrzymania ciśnienia, nigdy nam nie płynie 100% gazu w gazie :-) a już w sezonie grzewczym najmniej.

Co do cen prądu to mogę być różne w zależności od dostawcy, tutaj nie ma jednej średniej na cały kraj, więc stawione są dane które są udostępnione przez jednego z dostawców.

Kalkulator udostępniam poniżej każdy może wprowadzić swoje dane i przeliczyć wg. własnych danych.

http://grafika.sklepcnc.pl/Kalkulator_energii_CNC_MAREK_JANKOWSKI.xls

Propan ok. 1,30 zł/litr /średnia z 2016 r/, czyli dwa razy taniej!!!

PS. nawet dane podane w tabelce błędnie policzone.

1 litr propanu = 6,93 kWh w cenie 2,66 zł.

Powinno być 2,66 ; 6,97 = 0,38 zł/kWh.

Jest 0,43 zł/1 kWh

Jest 0,43zł ponieważ sprawność spalania to 90%

Widzisz Ty masz po 1,3zł a na stacjach jakoś 1,8zł czy więcej?

Ostatnio przejrzałem ceny gazu klientów którzy mieli zbiorniki

AmeriGAZ średnia cena z opłatami 3zł

BałtykGAZ średnia cena z opłatami 2,9zł

więc podając faktyczną cenę 2,66zł itak było to dość łaskawie.

Jest 0,43zł ponieważ sprawność spalania to 90%

Widzisz Ty masz po 1,3zł a na stacjach jakoś 1,8zł czy więcej?

Ostatnio przejrzałem ceny gazu klientów którzy mieli zbiorniki

AmeriGAZ średnia cena z opłatami 3zł

BałtykGAZ średnia cena z opłatami 2,9zł

Proszę o dane producentów dot. 90% sprawności kotła kondensacyjnego.

Co ma wspólnego mieszanka propan-butan sprzedawana na stacjach paliwowych /obłożona akcyzą!!!/ z propanem technicznym do zasilania kotłów gazowych???

Spotykałem takich co płacą za propan ponad 4 zł/litr. Proponuje wstawić taką cenę, będziesz bardziej "wiarygodny".

Nic nie jest łaskawe. Dobierasz liczby do z góry założonej tezy.

Cena ta nie zawiera kosztów robocizny jaką trzeba ponieść ogrzewając np. peletem czy węglem.

Czyli ten dom ma zapotrzebowanie na m2 138,23kWh.

Od 2014 r nie można na taki uzyskać pozwolenia na budowę przy grzaniu pompą ciepła, gazem, prądem ani węglem.

Więc jakiś taki słaby ten przykład marketingowy. Chyba, że to ma być zachęta do rezygnacji z ocieplania starego domu i wywalenia kasy na PC.

No i skąd ta oszczercza dla PGNiG kaloryczność gazu? Jakieś 50% więcej kWh/m3 podają na fakturach. Masz na to jakieś pomiary? Wielu chętnie wyciągnie nadpłatę, jak masz na to dowody.

Ciekawe też przejście z maksymalnego zapotrzebowania na ilość kWh. I nic się nie klei z profesjonalnymi obliczeniami.

Jak podstawię swoje dane do Twojego kalkulatorka, to wychodzi:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381438

A zawodowcy wyliczyli mi :

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381439

Kto się pomylił 3x na CO (za to dużo zaniżone na CWU)? Czy faktycznie Twoi klienci przy takich parametrach potrzebują tyle kWh?

Uzależnienie kWh na CWU od CO (25% * CO) to fantastyczny pomysł. Im lepiej ocieplony dom, tym mniej ciepła na CWU trzeba :) Chciałbym tak

CNC.jpg

LenaEkoZapotrzebowanieCO.png

EUcoEp.jpg

To mnie zaskoczyłeś. Tak sobie patrzę na ceny LPG na stacjach benzynowych, to są poniżej 2,10 zł/l. Kiedyś były afery (teraz pewnie też) że ludzie tankowali z butli 11 kg czy ze swoich zbiorników gaz, bo był dużo tańszy przez brak akcyzy, niż ten lany na stacjach benzynowych do samochodów.

A tu proszę - ponad 20% drożej do ogrzewania, niż do samochodu... To się opłaca przelewać w drugą stronę - duża butla na dostawczaka, i podpiąć do tego potem kocioł. Nie chuda oszczędność wyjdzie.