NC_PC 12.02.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Poniżej wklejam koszt wytworzenia 1kWh ciepła, z różnych paliwa. Cena ta nie zawiera kosztów robocizny jaką trzeba ponieść ogrzewając np. peletem czy węglem.http://grafika.sklepcnc.pl/kosztyogrzewania.jpg kalkulator do pobraniahttp://grafika.sklepcnc.pl/Kalkulator_energii_CNC_MAREK_JANKOWSKI.xls Edytowane 12 Lutego 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.02.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dwie uwagi: 1. Skąd kaloryczność gazu 7.78kWh/m3? Z tego co czytałem na forum PGNiG gazownictwo podaje ~11kWh/m32. Podawanie cen kWh Duonu itp. nie ma sensu, bo to są ceny promocyjne na 2 lub 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dwie uwagi: 1. Skąd kaloryczność gazu 7.78kWh/m3? Z tego co czytałem na forum PGNiG gazownictwo podaje ~11kWh/m3 2. Podawanie cen kWh Duonu itp. nie ma sensu, bo to są ceny promocyjne na 2 lub 3 lata. Bo to jest kreatywna ksiegowosc, tak podac dane aby wyszło na moje, a rzeczywiste koszty są nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.02.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 To są jakieś jaja. Ogrzewanie czystym prądem zwykłego, źle ocieplone go domu kostka to koszt około 7 tyś, akumulacyjne połowę taniej, a dobrze ocieplony dom zejdzie do 1500zl bez pompy i odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dlaczego dla pompy powietrze-woda przyjmuje sie taki sam średni COP, niezależnie od taryfy i sposobu grzania ?W tym sezonie było wiele dni, kiedy w trakcie dnia było -5C, a w nocy -15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Propan ok. 1,30 zł/litr /średnia z 2016 r/, czyli dwa razy taniej!!! PS. nawet dane podane w tabelce błędnie policzone.1 litr propanu = 6,93 kWh w cenie 2,66 zł.Powinno być 2,66 ; 6,97 = 0,38 zł/kWh.Jest 0,43 zł/1 kWh Edytowane 12 Lutego 2017 przez Greengaz PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.02.2017 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dwie uwagi: 1. Skąd kaloryczność gazu 7.78kWh/m3? Z tego co czytałem na forum PGNiG gazownictwo podaje ~11kWh/m3 2. Podawanie cen kWh Duonu itp. nie ma sensu, bo to są ceny promocyjne na 2 lub 3 lata. Gaz w sezonie grzewczym jest napowietrzany azotem dla utrzymania ciśnienia, nigdy nam nie płynie 100% gazu w gazie a już w sezonie grzewczym najmniej. Co do cen prądu to mogę być różne w zależności od dostawcy, tutaj nie ma jednej średniej na cały kraj, więc stawione są dane które są udostępnione przez jednego z dostawców. Kalkulator udostępniam poniżej każdy może wprowadzić swoje dane i przeliczyć wg. własnych danych. http://grafika.sklepcnc.pl/Kalkulator_energii_CNC_MAREK_JANKOWSKI.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.02.2017 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Propan ok. 1,30 zł/litr /średnia z 2016 r/, czyli dwa razy taniej!!! PS. nawet dane podane w tabelce błędnie policzone. 1 litr propanu = 6,93 kWh w cenie 2,66 zł. Powinno być 2,66 ; 6,97 = 0,38 zł/kWh. Jest 0,43 zł/1 kWh Jest 0,43zł ponieważ sprawność spalania to 90% Widzisz Ty masz po 1,3zł a na stacjach jakoś 1,8zł czy więcej? Ostatnio przejrzałem ceny gazu klientów którzy mieli zbiorniki AmeriGAZ średnia cena z opłatami 3zł BałtykGAZ średnia cena z opłatami 2,9zł więc podając faktyczną cenę 2,66zł itak było to dość łaskawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 12.02.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Jeżeli Ci to chłopie humor poprawiło to świetnie. Jeśli nie to poeksperymentuj jeszcze z kominami koniecznymi do paliw kopalnych w cenie 10 do 20 tysi za komin. Może wtedy się w końcu dowartościujesz:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Jest 0,43zł ponieważ sprawność spalania to 90% Widzisz Ty masz po 1,3zł a na stacjach jakoś 1,8zł czy więcej? Ostatnio przejrzałem ceny gazu klientów którzy mieli zbiorniki AmeriGAZ średnia cena z opłatami 3zł BałtykGAZ średnia cena z opłatami 2,9zł więc podając faktyczną cenę 2,66zł itak było to dość łaskawie. Proszę o dane producentów dot. 90% sprawności kotła kondensacyjnego. Co ma wspólnego mieszanka propan-butan sprzedawana na stacjach paliwowych /obłożona akcyzą!!!/ z propanem technicznym do zasilania kotłów gazowych??? Spotykałem takich co płacą za propan ponad 4 zł/litr. Proponuje wstawić taką cenę, będziesz bardziej "wiarygodny". Nic nie jest łaskawe. Dobierasz liczby do z góry założonej tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Gaz w sezonie grzewczym jest napowietrzany azotem dla utrzymania ciśnienia, nigdy nam nie płynie 100% gazu w gazie a już w sezonie grzewczym najmniej. Proszę o podanie źródła tej rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 12.02.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Pewnie to samo które napisało że Elvis był widziany w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Gaz jest napowietrzany, a pracując nocą, pompa uzyskuje taki sam COP, jak za dnia. Nie mam pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 12.02.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 CNC chcial dobrze a wy go hejtujecie.Tabelka nigdy prawdy nie powie ale jakis wyznacznik jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.02.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Każdy będzie zachwalał swoje i myślę że warunki są tak zmienne że trudno określić co dla wszystkich będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.02.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Mam popsuty dom dużo za mało spalam ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.02.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 CNC chcial dobrze a wy go hejtujecie.Tabelka nigdy prawdy nie powie ale jakis wyznacznik jest. Nie chciał. Takim samym wyznacznikiem jest napisanie, że w t-mobile jest taniej, bo jest za złotówkę. Tyle, że przez pierwszy miesiąc, albo dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Cena ta nie zawiera kosztów robocizny jaką trzeba ponieść ogrzewając np. peletem czy węglem. Czyli ten dom ma zapotrzebowanie na m2 138,23kWh. Od 2014 r nie można na taki uzyskać pozwolenia na budowę przy grzaniu pompą ciepła, gazem, prądem ani węglem. Więc jakiś taki słaby ten przykład marketingowy. Chyba, że to ma być zachęta do rezygnacji z ocieplania starego domu i wywalenia kasy na PC. No i skąd ta oszczercza dla PGNiG kaloryczność gazu? Jakieś 50% więcej kWh/m3 podają na fakturach. Masz na to jakieś pomiary? Wielu chętnie wyciągnie nadpłatę, jak masz na to dowody. Ciekawe też przejście z maksymalnego zapotrzebowania na ilość kWh. I nic się nie klei z profesjonalnymi obliczeniami. Jak podstawię swoje dane do Twojego kalkulatorka, to wychodzi: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381438 A zawodowcy wyliczyli mi : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381439 Kto się pomylił 3x na CO (za to dużo zaniżone na CWU)? Czy faktycznie Twoi klienci przy takich parametrach potrzebują tyle kWh? Uzależnienie kWh na CWU od CO (25% * CO) to fantastyczny pomysł. Im lepiej ocieplony dom, tym mniej ciepła na CWU trzeba Chciałbym tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 więc podając faktyczną cenę 2,66zł itak było to dość łaskawie. To mnie zaskoczyłeś. Tak sobie patrzę na ceny LPG na stacjach benzynowych, to są poniżej 2,10 zł/l. Kiedyś były afery (teraz pewnie też) że ludzie tankowali z butli 11 kg czy ze swoich zbiorników gaz, bo był dużo tańszy przez brak akcyzy, niż ten lany na stacjach benzynowych do samochodów. A tu proszę - ponad 20% drożej do ogrzewania, niż do samochodu... To się opłaca przelewać w drugą stronę - duża butla na dostawczaka, i podpiąć do tego potem kocioł. Nie chuda oszczędność wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.02.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Mam zapłacić ponad 12 tyś zł za sezon grzejąc bufor w II taryfie. Już lecę po PC. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts