Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Teść posiada pozwolenie na budowę na działce rolnej 22ar na której stoi również inny dom mieszkalny i stodoła, obok tej działki również jest ziemnia rolna teścia. Miejscowa pracownia która przygotowywała projekt, przekazała nam informację że teść(my) musimy pobudować dom z własnych pieniędzy do dachu włącznie i dopiero wtedy będzie można przepisać na nas pozwolenie na budowę i 11ar działki i uzyskać kredyt na dalszą budowę. Teraz szukamy sposobu jak to sfinansować kredytem od początku inwestycjii. Pan od kredytów u którego się radziłem zaproponował kredyt, ale na całą działkę 22ar i obecne zabudowy co nie wchodzi w grę bo teść, obecny dom i 11ar tej działki będzie chciał przepisać drugiej córce. Myślę nad takim pomysłem aby dopisać do obecnej działki 19ar z działki obok a następnie, oddzielić 30ar (bo tyle można minimalnie ziemni rolnej) z pozwoleniem na budowę i przenieść pozwolenie na budowę na nas, tylko sęk w tym że nie wiem czy istnieje taka możliwość. Pozdrawiam.

Panie gumacz, nie bardzo rozumiem, o co się panu rozchodzi?

Pan masz niepoukładane sprawy majątkowe i szukasz Pan porady na forum ludzi budujących domy?

Paaanie, ja proponuję dogadać się z córką teścia szwagra żony i uważać na drugą córkę teścia, bo ona chce tę działkę sobie przywłaszczyć...

Nie dasz rady.

Jeśli to działka rolna z terenem pod zabudowę rolniczą.

Możesz przepisać nowo budowany dom i działkę na żonę.

Przedtem musisz wydzielić działkę i te 11ar.

Pozwolenie na budowę do odbioru budynku musi pozostać na teścia.

Jeśli chcesz PnB tylko na żonę, musisz mieć 1 hektar pola + dodatkowo postawić budynek gospodarczy o powierzchni większej niż 35m2.

Przed przepisaniem, teściu musi zgłosić jeszcze rozpoczęcie budowy.

Kredytu nie dostaniesz. Tylko konsumpcyjny.

Chyba że załatwisz sobie ten i hektar (można dzierżawić) + budynek gospodarczy.

No i żona musi mieć w papierach że tam mieszkała ileś lat (nie pamiętam dokładnie ile, ale można to sprawdzić).

Edytowane przez klaudiusz_x
bo to jest jako ziemia rolna i potrzebne jest minimum 30ar aby ją przepisać.

Zgadza się.

30 ar, lub zgoda wójta przy mniejszej działce.

Bez PnB na żonę, nie dostaniesz kredytu hipotecznego.

Niestety.

Musicie skombinować resztę pola + PnB na budynek gospodarczy.

Zależy co jest w planie zagospodarowania przestrzennego.

Jeśli nie ma tego planu, to wydaje mi się, że musicie mieć srednią wielkości gospodarstwa rolnego ze wsi lub gminy.

Zobacz co było w odpowiedzi na pismo w warunkach zabudowy na dom, który chcecie budować.

Jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, to musi być to w projekcie domu który obecnie posiada Twój teść.

Tam będą minimalne wymogi dla Twojej miejscowości, gminy czy powiatu.

Czyli reasumując, teściu (patrz my będziemy to finansować) musimy sami pobudować dom do dachu włącznie, a następnie działka 11ar zostanie wyodrębniona z tych 22ar i przepisana na nas z nieruchomością i dopiero wtedy dostaniemy kredyt.

Nie.

Sprawdź w projekcie, co masz w warunkach zabudowy. To jest ważne.

Prawdopodobnie teściu ma PnB na nowy dom na ziemi 4 klasy.

Wtedy można wnieść o przekwalifikowanie na typową działkę budowlaną.

Zobacz, co masz w tym projekcie.

Być może wszystkie potrzebne informacje są tam zawarte.

Nie sugeruj się tym co mówią w biurze projektowym.

Oni nic nie wiedzą.

Najlepiej sprawdź osobiście w starostwie.

Najpierw udaj się do urzedu gminy lub miasta. Przepisane warunków zabudowy lub PnB to żaden problem. Najlepiej zrobisz jak podzielisz działkę i zrobisz przepisanie ale tylko na siebie natomiast PnB lub warunki zabudowy na oboje. Działkę możesz za pół roku żonie przepisać w darowiźnie. Odrolnienie działki 3 klasy to też nie problem.
Przepisane warunków zabudowy lub PnB to żaden problem.

Przepisanie PnB nie jest problemem jesli jest sie właścicielem tej działki, a jak wynika z opisu to nie sa właścicielem i nie staną sie bo nie można przepisywać tak małych dzialek po zmianie przepisów. Chyba najprościej będzie kupić inną dzialkę budowlaną a przynajmniej z MPZP lub warunkami zabudowy.

Edytowane przez Pod