Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla ustawienia, wlasciwy dobor, sprawdzenie instalacji

Piotrpoznanpoznan

Recommended Posts

witam

Posiadam pompe ciepla PPC Ecopawer C14, moc 13,5 KW. Powierzchnia domu 220m2, ocieplenie styropian 15 cm, dach styropian 20 cm, podloga styropian 15 cm. Na dole podlogowka, na gorze klimakonwektory ze sterownikami w kazdym pokoju. Pompe uzytkuje pierwszy sezon tak na prawde od listopada. Instalator przedstawil mi bardzo uproszczona instrukcje uzytkowania. Zalecil aby pompa trzymala stala temperature w ciagu dnia, odradzal zmienianie i ustawianie programow. Jestem w tym temacie zielony, chce sprobowac pobawic sie ustawieniami, ale w pierwszej kolejnosci chcialbym zasiegnac Waszej porady odnosnie parametrow jakie uzyskuje i opini czy Waszym zdaniem sa dobre. Temperatura dolnego zrodla na wejsci 2,5 stopnia na wyjsciu 0 stopni. Temperatura pc wyjscie 35,5 stopnia, Temperatura CO 35,4 stopnia.

Mam wrazenie ze pompa nie daje sobie rady zeby dogrzac ten dom, ustawiam temperature 22 stopnie i z trudem to osiagam. Dodam ze liczylem rowniez na mniejsze zuzycie pradu, Pompa chodzi dziennie około 8 godzin, a wiec zuzywa dziennie prawie 30 KWH czyli dosyc sporo. Wszystkie nitki przy rozgalezniku mam odkrecone maksymalnie. NIe mam dostepu do bardziej zaawansowanych parametrow, moge ustawic tylko program w ktorym okresle jaka temperature chce miec w jakich godzinach.

Bede wdzieczny za wszelkie opinie i wskazowki

Piotrpoznanpoznan

Witam

A na co ty liczyłeś?

Masz co najwyżej średni izolowany budynek, 220 m2 (brak info o kubaturze), w ciągu 8 godz. pracy PC osiągasz 22*

To wszystko przy ujemnych temp. zewnętrznych.

Masz przy tym prawidłowe temp. DZ.

Te 30 kWh to w mojej ocenie bdb wynik.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• 1 year później...
ja mam pompę ciepła gruntową Alpha Innotec 8kW, mój dom to 260m2 (w tym garaz z kotlownią ok 40m2). Na podłodze 22 cm styropianu, na dachu płaskim od 31-50 cm styropianu, sciany 20cm 0.031. Nastawiłem na wygrzewanie jastrychu, temp. powrót-cel najpierw 25 stopni przez 5 dni, pozniej 30 stopni, pozniej 33, 37, 40 i 42 i 45. Przez ok. 10 dni nabiło mi rachunek za prąd na 1200 zł. Czy to normalne??? Bo moim zdaniem stanowczo nie!. Wyłączyłem grzałkę, ustawiłem wygrzew na 30 stopni Powrót-Cel. ale widzę że ilość pobieranej energii dalej bardzo szybko rośnie, czemu tak jest? :/

Nie mam pompy gruntowej , ale za kilka dni 1200 zł ?? hmm mi w pierwszym miesiącu grzania , wystudzony cały dom i doprowadzenie do stabilnych 23 stopni za 30 dni pompa pociągła za około 100 zł , też mi się wydaje , coś nie tak , a moja pompa raczej ma słabsze osiągi od twojej i dom też raczej gorzej zaizolowany mam. A może źle policzyłeś ???? i wychodzi 120 zł :)

ja mam pompę ciepła gruntową Alpha Innotec 8kW, mój dom to 260m2 (w tym garaz z kotlownią ok 40m2). Na podłodze 22 cm styropianu, na dachu płaskim od 31-50 cm styropianu, sciany 20cm 0.031. Nastawiłem na wygrzewanie jastrychu, temp. powrót-cel najpierw 25 stopni przez 5 dni, pozniej 30 stopni, pozniej 33, 37, 40 i 42 i 45. Przez ok. 10 dni nabiło mi rachunek za prąd na 1200 zł. Czy to normalne??? Bo moim zdaniem stanowczo nie!. Wyłączyłem grzałkę, ustawiłem wygrzew na 30 stopni Powrót-Cel. ale widzę że ilość pobieranej energii dalej bardzo szybko rośnie, czemu tak jest? :/

Jesteś pewny, że grzałka jest wyłączona?

no właśnie też mnie to dziwi. Znaczy od razu powiem, najpierw była grzałka włączona bo instalator nie powiedział że będzie mi też grzałka ciągnęła, chociaż sam nie sądziłem że grzałka będzie się już włączała gdy zadam temp na Powrocie 33 stopnie :/ Ale później po takim rachunku wyłączyłem grzałkę w ustawieniach pompy. Ale mimo wszystko prąd leci i tak jak szalony, nie tak jak wcześniej ale dalej zasuwa. Najgorzej że instalator ma teraz "ważniejsze" sprawy, ale w końcu go w poniedziałek przycisnę bo to nie poważne. Człowiek miał się cieszyć z pompy a na razie to wkur.... chodzi. Czy ktoś kto ma pompę ciepła np. gruntową to wie czy to normalne żeby np. przy 33 stopniach włączała się już grzałka ? Dodatkowo pokazuje u mnie że dolne źródło na wejściu ma 2.3 stopnie a na wyjściu -1.1 to normalne? Użytkuję pompę właśnie od niecałego miesiąca gdzieś. Dodam że instalator mi powiedział wcześniej że tak niby może być bo dom nie wygrzany itp. no ale kurde patrzać historie ludzi to mają może 20% większe rachunki na cały rok w pierwszym roku grzania. Z podobnych powierzchni itp wychodzi im ok 3000 zł za rok, a wg niego 1200 zł za 10 dni to normalne, czyli w ciągu miesiaca ok 3000 zł, to wg niego powinienem się spodziewać chyba rachunków rocznych ok. 20 tys.... ręce opadają i nie wiem co robić :/

czy te temp dolnego źródła są normalne? Bo poczytałem że z czasem będą jeszcze niższe (jak będę ciągle grzał) i dopiero po sezonie grzewczym dolne źródło się regeneruje. No ale t ow takim wypadku dajmy na to w marcu mogę mieć tak że dolne źródło na wejściu będzie miało z -2 stopnie ?

Masz obliczone OZC? Temperatury po miesiącu użytkowania są dosyć niskie, może nitki są zapowietrzone? Niech Ci to sprawdzi instalator, przy okazji sprawdzi czy aby sitko na DZ nie jest zawalone syfem. Jak pompa grzeje przez 24/7 to DZ ma prawo się mocno wychładzać, zwłaszcza że budynek zawiera mnóstwo wilgoci technologicznej. Edytowane przez Tomaszs131

Pompa ciepła jest do grzania , a nie do rozgrzewania budynku.

Utrzymanie temperatury budynku zależy od izolacji a rozgrzanie budynku zależy od jego masy i izolacji.

Rozgrzanie 300 tom betonu,cegieł,drewna trochę kosztuje . Nie ma znaczenia jakie masz zdanie na ten temat.

Dodam że mam prąd budowlany narazie, więc opłata stała wynosi coś ok 100 zł + prąd na wykończeniówkę co nie zmienia faktu że sama pompa pobrała gdzieś na ok 1000 zł. I tak nie pomyliłem się to nie 100 zł a 1000 zł :) Wczoraj zrobiłem zdjęcie licznika, mam teraz 2200 kWh.Wczoraj zrobiłem to zdjęcie, zobaczyłem nastawy pompy i w poniedziałek dzwonię do instalatora że ma się stawić od razu bo tak być nie może, niech wszystko sprawdza.

OZC mam zrobione, wyszło że będę potrzebował niby 15000 kWh.

Badanie geologiczne rozumiem, że masz zrobione? Ile KW mocy chłodniczej Ci wyszło, jak długie masz odwierty?

P.S.

Wygrzewanie wylewki przeprowadzasz zbyt drastycznie. Według mnie temp. powinno podnośić stopniowo o jeden, dwa stopnie dziennie do 35 oC . Po wszystkim stopniowo ją obniżasz. Za dużo oczekujesz od pompy, musi mieć czas by podnieść temp. jastrychu.

Pomału stopniowo podnoś temp. to i zużycie prądu będzie niższe. DZ mniej obciążone.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Nie mam pompy, ale panikować to bym zaczął, kiedy by mi tak żarła prąd przy normalnym użytkowaniu a nie przy ciągłym podnoszeniu temperatury przy wygrzewaniu posadzki. Wygrzewający posadzkę gazem również płacą dużo więcej niż normalnie.

Chyba najlepiej robić to w cieplejsze miesiące.