Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

d_mian

Recommended Posts

Poprawiające się przepływy nie powinny Cię martwić tylko cieszyć. Przyjdą przymrozki to się okaże czy wystarczą one do osiągania wymaganej temperatury.

A jak nie to znowu zawołasz znajomego z palnikiem i Ci ten zawór wywali całkiem.

To powinno podnieść przepływy jeszcze trochę.

Sama średnica miedzianych doprowadzeń zasilania i powrotu do rozdzielacza podłogówki jak wynika z fotki także nie grzeszy i oby były to krótkie połączenia.

Po jednej stronie zasilania mamy jak sądzę 18 - 20mm max natomiast wyjście to 6 pętli po 16mm każda.

Martwi mnie niestety pompa kotła która na III biegu przy 6 pętlach nie pozwala osiągnąć wymaganych wartości.

Edytowane przez Mareks77

• 1 month później...
Do końca zimy dotarłem i zaczynam myśleć nad poprawa instalacji a najbardziej chodzi o przepływ wody na minutę rotatory max otwarte, w piecu pompa na 3 biegu a przepływy od 1.1 do 0.8 litra na minutę znalazłem taką pompę czy jest możliwość jej zabudowy czy to bardziej skomplikowane? http://www.e-heat.pl/pompa-grundfos-alpha2-2540-p-1519.html i gdzie ona powinna się znajdować?

Przy tak skonfigurowanej instalacji na odcinku kocioł - rozdzielacz nie potrzebujesz jakichkolwiek zaworów ograniczających temp. zasilania OP - więc obecny zawór jest do wyrzucenia. Na kotle powinieneś ustawiać temp. zasilania pętli grzewczych - jeśli nie wiesz jaka powinna być (brak projektu i obliczeń) dojdziesz do tego metodą prób i błędów w trakcie sezonu - zaleca się aby nie była większa niż 50st. C, zaś sama podłoga nie powinna być cieplejsza niż 26st. C. Musisz ustawić to tak aby nie czuć dyskomfortu związanego ze zbyt ciepłą podłogą a jednocześnie uzyskać wymagane temp. w poszczególnych pomieszczeniach. Sterownik który posiadasz, tak jak już ktoś pisał, powinien być zamocowany w pomieszczeniu najbardziej chłodnym - znajdź takie w okresach gdy instalacja grzewcza nie będzie działać, np. w okresie wiosna - lato, jesień - zima.

Co do przepływów to rzeczywiście średnice wychodzące z pieca nie są zbyt duże ale być może dla takiej powierzchni wystarczą.

Ten zawór jest teraz nie używany, jest ściągnięta głowica, a co do temperatury to mam na piecu właśnie 50 stopni ale podłoga jest ciepła do rozdzielacza i od rozdzielacza w obrębie 3 metrów później jest letnia a na powrocie do rozdzielacza jest zimna około 18 stopni a przepływy na rotatotach jest bardzo mały i chciałbym to jakoś usprawnić. Piec ma moc max 27kW a używa może z 5kw że względu na zbyt wolny obieg wody. Która jak już wróci do pieca to jest już zimna i piec od nowa ja rozgrzewa zamiast tylko dogrzać.