Mareks77 16.02.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Poprawiające się przepływy nie powinny Cię martwić tylko cieszyć. Przyjdą przymrozki to się okaże czy wystarczą one do osiągania wymaganej temperatury.A jak nie to znowu zawołasz znajomego z palnikiem i Ci ten zawór wywali całkiem.To powinno podnieść przepływy jeszcze trochę.Sama średnica miedzianych doprowadzeń zasilania i powrotu do rozdzielacza podłogówki jak wynika z fotki także nie grzeszy i oby były to krótkie połączenia.Po jednej stronie zasilania mamy jak sądzę 18 - 20mm max natomiast wyjście to 6 pętli po 16mm każda. Martwi mnie niestety pompa kotła która na III biegu przy 6 pętlach nie pozwala osiągnąć wymaganych wartości. Edytowane 16 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_mian 16.02.2017 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za pomoc a teraz poczekam na mrozy i zobaczę czy jest wystarczający przepływ i ogrzewanie da radę czy będzie trzeba coś dalej myśleć. Jak coś to odgrzebie ten temat. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_mian 07.04.2017 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Do końca zimy dotarłem i zaczynam myśleć nad poprawa instalacji a najbardziej chodzi o przepływ wody na minutę rotatory max otwarte, w piecu pompa na 3 biegu a przepływy od 1.1 do 0.8 litra na minutę znalazłem taką pompę czy jest możliwość jej zabudowy czy to bardziej skomplikowane? http://www.e-heat.pl/pompa-grundfos-alpha2-2540-p-1519.html i gdzie ona powinna się znajdować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.04.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Przy tak skonfigurowanej instalacji na odcinku kocioł - rozdzielacz nie potrzebujesz jakichkolwiek zaworów ograniczających temp. zasilania OP - więc obecny zawór jest do wyrzucenia. Na kotle powinieneś ustawiać temp. zasilania pętli grzewczych - jeśli nie wiesz jaka powinna być (brak projektu i obliczeń) dojdziesz do tego metodą prób i błędów w trakcie sezonu - zaleca się aby nie była większa niż 50st. C, zaś sama podłoga nie powinna być cieplejsza niż 26st. C. Musisz ustawić to tak aby nie czuć dyskomfortu związanego ze zbyt ciepłą podłogą a jednocześnie uzyskać wymagane temp. w poszczególnych pomieszczeniach. Sterownik który posiadasz, tak jak już ktoś pisał, powinien być zamocowany w pomieszczeniu najbardziej chłodnym - znajdź takie w okresach gdy instalacja grzewcza nie będzie działać, np. w okresie wiosna - lato, jesień - zima. Co do przepływów to rzeczywiście średnice wychodzące z pieca nie są zbyt duże ale być może dla takiej powierzchni wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_mian 08.04.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Ten zawór jest teraz nie używany, jest ściągnięta głowica, a co do temperatury to mam na piecu właśnie 50 stopni ale podłoga jest ciepła do rozdzielacza i od rozdzielacza w obrębie 3 metrów później jest letnia a na powrocie do rozdzielacza jest zimna około 18 stopni a przepływy na rotatotach jest bardzo mały i chciałbym to jakoś usprawnić. Piec ma moc max 27kW a używa może z 5kw że względu na zbyt wolny obieg wody. Która jak już wróci do pieca to jest już zimna i piec od nowa ja rozgrzewa zamiast tylko dogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.04.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Przepraszam ale czy ty kolego nie rozumiesz co do Ciebie się pisze. Wywal wszystko co masz pod kotłem i podepnij kocioł bezpośrednio do rozdzielaczy ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_mian 11.04.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 @gersik kolego jak już pisałem nie mam żadnych spowalniaczy od pieca do rozdzielacza tak jak na tym zdjęciu tylko zawór termostatyczny też jest zdemontowany http://www.imagic.pl/files/view/11526/a20170215_170320.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.04.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Post wyżej pisałeś że masz ściągniętą głowice. Ma być cały zawór wywalony aby nic nie blokowało przepływu. Na samym dole za butelkami są redukcje? Jeśli tak to zwiększ średnice od kotła do tych redukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_mian 13.04.2017 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Nie tam już nie ma żadnej redukcji niżej jest grubsza rura PCV czy jakaś ta co do rozdzielacza przychodzi. Miałem głowice ściągnięta a teraz jest wstawka zamiast zaworu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts