MRaczek 14.02.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Witam,jak tylko pogoda pozwoli ruszam z budową swojego domu. Wiem, że tamat był wałkowany miliony razy. Czytam to forum na bieżąco jednak nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej odpowiedzi na moje pytanie.Generalnie wszystko starałem się dograć przed startem budowy ale trapi mnie temat wyboru ogrzewania. W obecnej chwili skłaniam się w kierunku ogrzewania gazowego ale brałem pod uwagę również pellet.W projekcie mam uwzględniony system rekuperacji oraz odkurzacz centralny. Chciałem do tego dograć pompę ciepła ale jej koszt jest dla mnie za wysoki a dotacji nie uda się załatwić. Dom parterowy z poddaszem użytkowym, garaż dwu-stanowiskowy oraz kotłownia za garażem. Ściany wykonane będą z Prefabetu z Bielska 24 cm + ocieplenie 20 cm oraz okna trzyszybowe. Generalnie skłaniam się do ogrzewania podłogowego w całym domu lub ogrzewanie podłogowego na parterze natomiast w sypialniach na poddaszu grzejniki. Proszę o rady co najlepiej wybrać, jak zgrać to wszystko w jedną spójną całość i jeśli można przykłady urządzeń w kategorii cena/jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz, bo takiej nie ma.Trzeba OZC, zebrać oferty (w przypadku gazu uwzględnić również koszt przyłącza) i policzyć.W przypadku paliw stałych jeszcze uwzględnić konieczność obsługi. Nawet jak kupisz z rozładunkiem i posprzątaniem, to zasypać raczej będziesz musiał sam - nawet, jak złamiesz rękę czy będziesz miał grypę.klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.02.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Generalnie wszystko starałem się dograć przed startem budowy ale trapi mnie temat wyboru ogrzewania. W obecnej chwili skłaniam się w kierunku ogrzewania gazowego ale brałem pod uwagę również pellet. Jeżeli tylko masz dostęp do gazu to nawet się nie zastanawiaj. Jeżeli Cię stać, to pomyśl nad wentylacją mechaniczną, obniżysz rachunki za ogrzewanie o około 1/3, Podłogówkę zrób w całym domu, w łazienkach grzejniki wspomagane grzałkami elektrycznymi. Zerknij na prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 15.02.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A czemu nie prąd w całym domu? Bufor i taryfa nocna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.02.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A czemu nie prąd w całym domu? Bufor i taryfa nocna? Pewnie dlatego ze nie wszedzie jest taka cena II taryfy jak w Tauronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.02.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A czemu nie prąd w całym domu? Bufor i taryfa nocna? Widziałeś jak liczą współczynnik EP dla prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.02.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Jeżeli tylko masz dostęp do gazu to nawet się nie zastanawiaj. Jeżeli Cię stać, to pomyśl nad wentylacją mechaniczną, obniżysz rachunki za ogrzewanie o około 1/3, To tylko teoria, realnie jak będzie róznica 10% na plusie juz będzie dobrze, oczywiscie pomijam sprawę komfortu, czystszego powietrza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts