Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile was kosztują okna do domu energooszczędnego ?

Recommended Posts

Witam ,stoję przed wyborem producenta okien i chciał bym się dowiedzieć od was ile was kosztowały okna ? chodzi o okna drewniano - aluminiowe z pakietem trzyszybowym około U = 0,7 . Nigdzie nie ma cenników metra kwadratowego , wszędzie należy wysyłać zapytania do wyceny i czekać , czasami nie odpisują !

Na razie mam jedną wycenę i kwota mnie poraziła , dlatego napiszę ile to kosztuje i porównamy z innymi - Celowo nie podaje Producenta by nie być posądzonym o reklamę

Mam 14 okien ,połowa to Fix-y jedne drzwi tarasowe przesuwne

wyszło mi 50,5 m2 okien dzieląc to przez całkowitą kwotę wyszło mi średnio 1200 zł za 1m2

Czy to dużo ?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam 14 okien ,połowa to Fix-y jedne drzwi tarasowe przesuwne

wyszło mi 50,5 m2 okien dzieląc to przez całkowitą kwotę wyszło mi średnio 1200 zł za 1m2

Czy to dużo ?

Okna drewniano-aluminiowe to dość ekskluzywna opcja. Mi za 16 okien w tym jedno przesuwne, ale chyba nieco mniejszą powierzchnia łączna wycenili na 50k.

Witam ,stoję przed wyborem producenta okien i chciał bym się dowiedzieć od was ile was kosztowały okna ? chodzi o okna drewniano - aluminiowe z pakietem trzyszybowym około U = 0,7 .

Chyba wybrałeś najdroższą możliwą opcję i pytasz, czy można bardziej przepłacić?

Mi dla całego projektu z U=0,67 (MS Evolution prawie same fixy) wyszło średnio 532zł/m2 netto bez montażu.

Ala najprawdopodobniej będą NErgo N=0,81 za 293zł/m2 netto bez montażu.

Różnica w cenie jest taka, że 2x wymienię okna, zanim by wydatek się zwrócił.

^^

Ty wszedzie pierdzielisz o tym zwracaniu .... policz czy zycie Ci sie zwraca....

Życie nie inwestycja. I na początku i na końcu masz tyle samo - czyli nic.

A dom czy poszczególne jego elementy mają walory funkcjonalne i kosztują. Jak coś ma podobne walory funkcjonalne, to różnicę robią kwestie opłacalności.

Dla przykładu chciałem drzwi tarasowe PSK. Ale funkcjonalność by mi siadła, bo za późno się zacząłem nad tym zastanawiać i otwór za wąski, żeby to miało sens - z 80cm prześwitu by mi zostało po otwarciu. Więc do rozważania opłacalności nie przeszedłem.

Za to czy okna (głównie fixy) z U=0,81, czy U=0,67 - dla mnie tylko kwestia pieniędzy czy wydać 7300 vs 13300 zł czyli 6K zł więcej i oszczędzić 3500zł (nawet grzejąc prądem z COP 1) w 20 lat (o ile wcześniej nie wymienię). A każde rozpalenie w kominku czy zmiana sposobu ogrzewania jeszcze pogarsza opłacalność lepszych okien.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381619

Dla zaoszczędzonych pieniędzy zawsze znajdę lepsze zastosowanie - a skoro dokładanie kolejnej złotówki zwiększa TCO, to nie ma dla mnie sensu.

Chyba, że przyniesie dodatkową użyteczność. Albo wymaga siła wyższa (np. kominek będzie, bo siła wyższa nie daje się do niego zniechęcić).

oknaMSevolutionvsnergo.jpg

Wracając do pytania czy można kupić okna o tych parametrach taniej ?

Jakie konkretnie masz parametry na myśli?

Mi dla całego projektu z U=0,67 (MS Evolution prawie same fixy) wyszło średnio 532zł/m2 netto bez montażu.

Przy fiksach jakie znaczenie ma rodzaj ramy? Sa praktycznie bez znaczenia. Jak dobrze z zewnątrz obrobisz, to mają tylko zapewnić oparcie wkładowi. Bo nawet U ramy będzie bez znaczenia, jak znaczną jej część przykryjesz ociepleniem z zewnątrz.

Na forum znajdziesz takich, co obsadzali bezpośrednio pakiety szybowe w murze bez ram.

A nawet jak dużo ramy będzie wystawać, to też różnice niewielkie.

Na stronie MS masz właśnie dostępne kalkulatory - sam sobie robisz wycenę razem z U każdego okna. Do tego mają kalkulator energetyczny (to z niego zrzut wyżej wstawiałem).

J

Przy fiksach jakie znaczenie ma rodzaj ramy? Sa praktycznie bez znaczenia. Jak dobrze z zewnątrz obrobisz, to mają tylko zapewnić oparcie wkładowi. Bo nawet U ramy będzie bez znaczenia, jak znaczną jej część przykryjesz ociepleniem z zewnątrz.

Na forum znajdziesz takich, co obsadzali bezpośrednio pakiety szybowe w murze bez ram.

A nawet jak dużo ramy będzie wystawać, to też różnice niewielkie..

Nie wiem jak duże będą te fixy , ale u mnie przy sporych oknach 2,3 x 3,2m ramy miały spore znaczenie a tym bardziej jeśli bedą one w antracycie ...

Po rozmowie z producentem musiałem lekko zmodyfikowac moje "wizje" inaczej musiałbym dać szkło 6mm zamiast 4mm a dodatkowo producent bał się że z powodu naprężeń mogą być problemy ze statyką okien ..

Jak dla mnie trzeba wybrać pewien kompromis ...

Ja osobiście wybrałem profile Veka Softline 82 zamiast np. veka Alphaline 90 ...

Gdybym miał patrzyć tylko na cenę to miałem w bardzo dobrej cenie profile KBE j jeszcze jakiś dziwne , ale osobiście wolę nawet trochę "przepłacić" i mieć z czym później nie będę miał problemów i żałował "oszczędności" ...

Po rozmowie z producentem musiałem lekko zmodyfikowac moje "wizje" inaczej musiałbym dać szkło 6mm zamiast 4mm a dodatkowo producent bał się że z powodu naprężeń mogą być problemy ze statyką okien ..

Czy dobrze rozumie, że w jednych profilach nie chciał zrobić szklenia szybami 4mm 3,2 x 2,3m, a w innym zrobił takie szklenie? Czy to maksymalne wymiary szyb zespolonych były problemem?

Jakie naprężenia zmieni rodzaj ramy w fixach, odpowiednio gęsto zakotwionych w ścianie? I jakie mogą być problemy z fixami? Pekanie szyb? Ile byś nie zapłacił, to i tak nie masz gwarancji na samoistne pękanie szyb.

Niestety wybrałem drogą opcje bo inna nie pasuje , dom będzie szkieletowy dobrze docieplony i nie chcę dawać PCV . Dom ma być tani w utrzymaniu w przyszłości dlatego okna ważne . Wracając do pytania czy można kupić okna o tych parametrach taniej ?

a tak z ciekawości to jaki procent wartości całego domu (powiedzmy stan deweloperski) będą stanowiły okna ? Nie żebym się czepiał albo coś :)

właśnie robię kosztorys i dlatego rozeznaje się w cenach , dom 218m2 chciał bym zmieścić się w 250k ( buduję takie domy więc pracy nie liczę tylko materiały) . Mam kilka dużych przeszkleń i też widzę że przy dużych oknach mam 6 mm szyby .Wysłałem do MS zapytanie o wycenę zobaczymy kiedy odpiszą i jakie mają ceny.

Czy dobrze rozumie, że w jednych profilach nie chciał zrobić szklenia szybami 4mm 3,2 x 2,3m, a w innym zrobił takie szklenie? Czy to maksymalne wymiary szyb zespolonych były problemem?

Jakie naprężenia zmieni rodzaj ramy w fixach, odpowiednio gęsto zakotwionych w ścianie? I jakie mogą być problemy z fixami? Pekanie szyb? Ile byś nie zapłacił, to i tak nie masz gwarancji na samoistne pękanie szyb.

Nie ...

Przy tak dużym oknie PCV zasugerował że jak chce mieć jedno duże przeszklenie w tak dużej tafli to musi być z szyby 6mm i to "bezpiecznej". Jeśli ta taflę 2,2x2,2 przedzeili się na dwie części to można wtedy dać szybę 4mm ....

Zasugerował profil Veka zamiast innego profili (ceny bardzo zbliżone) bo ten profil ma lepsze wzmocnienia w standardzie ..

Ale miałem też sprzedawców co nie widzieli żadnych problemów i dawali szyby 4mm a jeden nawet proponował 3mm , bo będzie lżejsze i "lepsze" dla profila ..

I dodatkowo taniej ...

Po prostu duże przeszklenia są "przemyślane" dla okien aluminiowo-drewnianych które są dużo bardziej wytrzymałe niż PCV ...

Te "samoistne" pękanie skąś się bierze ...

Same szyby nie pękają ...

Pękają jak ramy za mocno się naprężają i za duże siły działają na szyby ...

Dlatego podstawa prawidłowy montaż i dobranie odpowiednich profili ...

Edytowane przez kaszpir007