Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin zewnęrrzny

ee0090

Recommended Posts

Jak chcesz komin - imo tylko murowany i masywny.. będzie działał jak swoisty bufor ciepła.. a Ty będziesz mógł palić ..normalnie..

a nie kisić opał.. podłącz do tego jeszcze piec rakietowy i coś takiego jak czyszczenie komina, masz z głowy.

26/27 lat komin u rodziców nie widział czyszczenia.. teraz w najbliższym czasie poz mianie kotła - trzeba zobaczyć jak to wygląda..

bo przyzwyczajenie było mocne

Kumin góra.jpg

Merkawa świetna rada wpakowanie w komin 800 stopni, będzie podgrzewał powietrze wokół domu;-) A i 40cm ponad kalenicę nie koniecznie zależy gdzie komin usytuowany jaki dach itp. Ciekawe z jakiej cegły ten komin i na jakie fugi stawiany do tych wysokich temperatur, nie jeden już taki na wsiach widziałem walący się i nieszczelny. Palić można normalnie i odbiór ciepła ze spalin przed kominem a do komina np. 130 stopni.

ee0090 dobrze zrobiona obróbka komina nie ma prawa cieknąć, a sp....ny komin zewnętrzny też może być problemem.

Właściwie to można by dać taki komin też w środku, faktycznie będzie grzał pomieszczenie, gdzie stoi koza i jeszcze sypialnie na górze. Podoba mi się taki stalowy, bo po pierwsze mniej roboty z postawieniem, dużo lżejszy, może iść bezpośrednio od kozy pionowo w górę no i pasuje mi do wnętrza. Jak bardzo taki komin może się nagrzewać? Oczywiście chodzi mi o warstwę zewnętrzną.

Właściwie to można by dać taki komin też w środku, faktycznie będzie grzał pomieszczenie, gdzie stoi koza i jeszcze sypialnie na górze. Podoba mi się taki stalowy, bo po pierwsze mniej roboty z postawieniem, dużo lżejszy, może iść bezpośrednio od kozy pionowo w górę no i pasuje mi do wnętrza. Jak bardzo taki komin może się nagrzewać? Oczywiście chodzi mi o warstwę zewnętrzną.

Taki izolowany dwuścienny raczej kiepsko. O ogrzewaniu tym sypialni zapomnij. Dom drewniany, stropy?

O rozwiązanie lepiej zapytaj w kominkowym np. Baturę a nie gdybaj tutaj z merkawą bo pomysły kiepskie.

Jeszcze jedno by nie kisić opału i palić solidnie to trzeba całość dobrze przemyśleć by się nie okazało że po jednym paleniu masz dość bo sauna w salonie itp.

Remiks poddałeś w wątpliwość stare zduństwo.. wiesz jak bym się w wielkiej płycie wychował ..ok. mógł byś sobie tak mówić..

Mój sanacyjny komin .. choć go rozebrałem- nie czego mu nie brakowało..

Mój typ na komin.. to masywny z podwójnej pełnej cegły komin, w razie potrzeby pośrodku betonowany itp.. jeśli miał bym to robić..

ma być masywny

Remiks poddałeś w wątpliwość stare zduństwo.. wiesz jak bym się w wielkiej płycie wychował ..ok. mógł byś sobie tak mówić..

Tak a takie rady jak Twoje to np. u Szrajbera znalazłeś? Twój sanacyjny komin był budowany do sanacyjnego pieca który nie był paleniskiem na krótko wpiętym do komina. Dla jasności nie jestem przeciwnikiem masywnego solidnego komina z cegły ale wpinanie do takiego komina paleniska na krótko i sugerowanie tego że komin będzie jakimś buforem to troszkę przerost formy nad treścią. W dziedzinie kominków, pieców, kominów i zduństwa jestem amatorem jednak budując swoje urządzenie grzewcze wraz z kominem zmuszony byłem liznąć wiedzy z kilku dziedzin;-)

• 4 weeks później...

Każda pliszka swój ogonek chwali....a ja się uczę...:D

W dzisiejszych czasach, najważniejsze to pamiętać, że nie istnieje tzw komin uniwersalny. Zróżnicowanie urządzeń jakie dziś możemy do komina podłączyć, przyprawia o zawrót głowy. Nawet w ramach jednego rodzaju opału, wymagania kominowe mogą być bardzo różne. Dla drewna, bo to moja broszka, czasem potrzebuje komina ciężkiego, solidnego, na starą modę...Brak takiego (zazwyczaj są systemowe - szybko stygnące), zmusza mnie do tworzenia specjalnych klap rozpałowych, czy innych sztuczek by można było używać piec lub kominek...

Faktycznie chyba lepiej go wyprowadzić na zewnątrz, podobno te kominy tak mocno się nie nagrzewają, więc szkoda dziurawić dach.

Pamiętaj że dom drewniany , wszystkie przejścia przez ścianę to spore wyzwanie ... Łatwiej i bezpieczniej byłoby wybudować systemowy ceramiczny , najlepiej IZOSTATYCZNY, zdecydowanie mniej "styku" powierzchni komina z elementami drewnianymi .

Komin stalowy to ; rura- wełna-rura ..... ale jeszcze metalowe łączniki poziome pomiędzy rurami.....

MOSTKI CIEPLNE !!!

Pamiętaj że dom drewniany , wszystkie przejścia przez ścianę to spore wyzwanie ... Łatwiej i bezpieczniej byłoby wybudować systemowy ceramiczny , najlepiej IZOSTATYCZNY, zdecydowanie mniej "styku" powierzchni komina z elementami drewnianymi .

Komin stalowy to ; rura- wełna-rura ..... ale jeszcze metalowe łączniki poziome pomiędzy rurami.....

MOSTKI CIEPLNE !!!

Metalowe łączniki poziome / mostki cieplne to partyzantka...Niedopuszczalne w dobrych systemach....

MOSTKI CIEPLNE !!!

No ale przez ścianę tak czy owak trzeba wyjść, chyba lepiej przez ścianę niż przez dach?