Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komfortowa odległość domu od granicy działki

Recommended Posts

Chciałbym zapytać jaka jest według Was komfortowa odległość domu od płotu/ogrodzenia? Nie minimalna, ale komfortowa czyli taka dająca poczucie wygody, spokoju, bezpieczeństwa i prywatności. Poniżej wrzucam wizualizację pewnego domu na którym odległość od boków domu wydaje się być taka jaka by mi osobiście odpowiadała.https://pgotowe.smcloud.net/t/pliki/murator-c365-przejrzysty-Domy_3220_19_42195.jpg Pytanie jaka ona jest naprawdę? Ile to może być metrów? W domu w którym obecnie mieszkam odległość od obu bocznych ścian do ogrodzeń wspólnych z sąsiadami jest po około 4,5 metra, a ich domy stoją dokładnie drugie 4,5 metra za obu tymi ogrodzeniami. Według mnie jest to zbyt mało dla komfortu prywatności jaki bym chciał mieć we własnym domu którego wymiary to 6mx6m Jaka powinna być powierzchnia działki i jakie odległości od poszczególnych ścian domu do ogrodzenia żeby zapewnić sobie 100% komfortu i spokoju od ewentualnych sąsiadów z którymi do czynienia na co dzień "musowo" (przez małą odległość dom-płot) bym nie szczególnie chciał mieć? :D

Chciałbym zapytać jaka jest według Was komfortowa odległość domu od płotu/ogrodzenia? Nie minimalna, ale komfortowa czyli taka dająca poczucie wygody, spokoju, bezpieczeństwa i prywatności. Poniżej wrzucam wizualizację pewnego domu na którym odległość od boków domu wydaje się być taka jaka by mi osobiście odpowiadała.https://pgotowe.smcloud.net/t/pliki/murator-c365-przejrzysty-Domy_3220_19_42195.jpg Pytanie jaka ona jest naprawdę? Ile to może być metrów? W domu w którym obecnie mieszkam odległość od obu bocznych ścian do ogrodzeń wspólnych z sąsiadami jest po około 4,5 metra, a ich domy stoją dokładnie drugie 4,5 metra za obu tymi ogrodzeniami. Według mnie jest to zbyt mało dla komfortu prywatności jaki bym chciał mieć we własnym domu którego wymiary to 6mx6m Jaka powinna być powierzchnia działki i jakie odległości od poszczególnych ścian domu do ogrodzenia żeby zapewnić sobie 100% komfortu i spokoju od ewentualnych sąsiadów z którymi do czynienia na co dzień "musowo" (przez małą odległość dom-płot) bym nie szczególnie chciał mieć? :D

wszystko zależy od danej lokalizacji konkretnej działki i jej sąsiedztwa oraz czy na daną sąsiednią działkę chcemy się "otwierać", czy "izolować".

trudno się np. izolować od jeziora, czy totalnego widoku panoramicznego jeśli taki "wpisuje się w działkę", czy też "otwierać" na ścianę bez okien domu sąsiada, który zlokalizowany jest ( lub będzie wg WZ ) 3m od granicy działki.

- jeśli się "izolujemy" od działki np. drogowej, czy też "wglądu" sąsiada w naszą działkę - to zieleń izolacyjna spełnia swoją rolę, ale że "kij ma dwa końce" należy zawsze przewidywać, że małe drzewka teraz, potem będą większe, tj. zasłonimy się od sąsiada ( np. droga mocno uczęszczana ) , a zacienimy sobie budynek i możemy tym samym ograniczyć komfort użytkowania obiektu, czy też strefy najbardziej użytkowanej bezpośrednio wokół budynku ( np. taras, tereny zielone działki, ... )

Komfortowo, to znaczy jak będę codziennie wychodzić z domu to żeby ewentualna obecność sąsiada za zbyt blisko zlokalizowanym płotem - obecnie kilka metrów - nie zmuszała mnie do codziennego "dzień dobry, co słychać sąsiedzie?! :) ", szczerze? po kilkunastu latach w obecnym domu mam tego dość. Wścibstwa, braku prywatności, spokoju od ludzi. Nie po to chyba kupuje się działkę i buduje na niej dom by musieć się mijać z sąsiadami codziennie - jak to jest w mieszkaniach? :bash: Obecnie tu gdzie mieszkam jest dosłownie "dom na domie", ze wszystkich 4 stron ogrodzenia stoją domy sąsiadów, tylko od przodu dzieli kilkanaście metrów więcej bo jest droga dojazdowa do osiedla i z tyłu za domem jest kilkadziesiąt do płotu. Mimo że dom stoi na wsi to nie ma "gdzie wyjść" nawet za domem. Jednak osiedle stoi w centrum miejscowości gminnej, było budowane w latach '80-90 i wszystkie budynki są w tym samym stylu, w dodatku zbudowane tak że "okno w okno". Bez zasłon, rolet zupełnie nie ma prywatności a ludzie tutaj są strasznie wścibscy i zaglądają Ci nawet ze swojego pokoju w okno do łazienki... byłem wielokrotnie świadkiem :bash: Także "odizolowanie" od sąsiada w formie gęsto rosnących tui wzdłuż ogrodzenia niewiele pomogło. Zresztą rodzice sami sobie robili wyrzuty sumienia że sąsiedzi z którymi "tak dobrze żyją" będą mieli im za złe że się "izolują" (jak to ludzie o wiejskim myśleniu). W swoim domku chciałbym nie mieć takich sytuacji :) i odizolowanie od sąsiada w formie rzeczywistej odległości od domu do płotu jest tu priorytetem. Ale nie pół kilometra, myślę że te 10m powinno mi wystarczyć. Chociaż 20m..to byłby komfort już znaczny. Czyli bez majtek nie ma się co wybierać na mniejszą odległość? :) Edytowane przez igor89

Jak pisałem planowany obecnie domek zmieści się w granicy 6 m x 6 m, to jest wymiar samego domku. Czyli do tego działka od 46mx46m do 66mx66m powinna zapewnić mi spokój od ludzi wokół domu i możliwość nie skrępowanego chodzenia w "samych majtkach" po ogrodzie jak będzie lato, upał???

Płot na 220 niewiele ci da jeśli sąsiad się wybuduje 4 m od plotu oknami w szczycie, generalnie jak masz już sąsiadów po bokach to łatwiej ci usytuowac budynek na działce tak aby ci sąsiedzi jak najmniej lookali, chociażby okna z przesunięciem zaprojektować względem ich okien.

igor, komfort zamieszkiwania w danym miejscu związany jest z sąsiadami. Im spokojniejsi tym możesz mieć mniejszą działkę. Problem bezpośredniego widoku zrealizujesz żywopłotem i nasadzeniami drzew w newralgicznych miejscach.

Gdy będziesz miał w pobliżu patologię czy "miłośników" piesków czy też palenia śmieciami lub mułkami to tylko jak pisała Elfir - w okolicy kilometra.

Owszem budowlana, jednak będę się starać znaleźć taką z dala od wszelakich osiedli czy centrów miejscowości. Ze względu na zupełnie inną sytuację osobistą nie zależy mi na bliskim dostępie do tych placówek na których zwykle zależy ludziom mieszkającym w domach jednorodzinnych, tj. rodzinom z dziećmi. Byle działka była budowlana i miała doprowadzony prąd/wodę oraz pozwalała mi na budowę domku całorocznego o powierzchni zabudowy 34m2 oraz dawała spokój od sąsiadów. Poza tym, miała bliski kontakt z naturą, tj. bliski las, otwarte łąki wskazane. Czyli płot 2.20m też nie wchodzi w grę bo ktoś mógłby na mnie donieść że "za bardzo się chowam" za nim, hehe :D Edytowane przez igor89

" ... czyli płot 2.20m też nie wchodzi w grę bo ktoś mógłby na mnie donieść że "za bardzo się chowam "

do 2,20m ogrodzenie możesz realizować ( chyba, że WZ mówią inaczej ) i ... spać spokojnie.

Ja osobiście nie jestem za takimi ogrodzeniami, jak już to można myśleć np. o domu atrialnym lub w U tworząc wewnętrzny 100% prywatny "dziedziniec"