Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrzewanie pokoju.

madmx

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuje jakiegoś urządzenia do dogrzania pokoju w którym będzie małe dziecko.

Pomieszczenie jest ogrzewane ale jest zdecydowanie za niska temp jak dla małego dziecka które też w tym pomieszczeniu będzie kapane.

Pomieszczenie ma 3x4m wysokie na 2,6m

Obecnie ogrzewanie to piec drewno węgiel.

Dom bez ocieplenie.

Myślałem nad butla gaz i piecyk ale żona uparła się że to niebezpieczne itp.

W takim razie pozostaje pewnie grzanie prądem tylko jakie urządzenie kupić jakiej mocy itp. Co Wy o tym sądzicie?

Zejdź na ziemię proszę.

A co w tym kosmicznego? Sam teraz mam klimę za 2K zł z montażem i zdarza mi się dogrzewać nią w bloku. W poprzednim mieszkaniu też miałem.

Pewnie mi się nie zwróciła - ale użyteczność zwłaszcza w lecie warta jest dla mnie dużo większych pieniędzy.

Klima odpada :) mówisz farelka a jakaś konkretnie? Czy to nie ma znaczenia? Bo są i po 30zł są i po 200zł. Czy lepiej grzejnik olejowy?

Jak masz G12, to olejowy przyniesie oszczędności jak będziesz się starał ciągnąć prąd tylko w tańszej. Jak G11, to IMO lepiej farelka bo tania, lekka i szybko nagrzeje, czyli masz większą kontrolę nad temperaturą (jak zechcesz na czas kąpieli podnieść temperaturę o kilka stopni, to farelką czy klimą bez problemu - olejowym nie bardzo).

A co w tym kosmicznego?

Kosmiczne jest to że nic nie wiesz o jego domu a proponujesz mu klimatyzacje jako podstawowe źródło ogrzewania . Mało tego dajesz porównanie do mieszkania w bloku.

Czy taki będzie ok np.http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5773312225 taryfy żadnej nie mam płace stałe stawki nie że tam od której godziny do którejś.

Jeśli tylko dogrzać na czas kąpieli to farelka, tylko żeby nie pracowała obok wanienki z dzieckiem. Na znanym portalu tego pełno.

Kosmiczne jest to że nic nie wiesz o jego domu a proponujesz mu klimatyzacje jako podstawowe źródło ogrzewania . Mało tego dajesz porównanie do mieszkania w bloku.

Dane są wystarczające - 12m2 ogrzewanych piecem w domu bez ocieplenia. Nawet najmniejsza klima będzie za mocna, ale że legalne teraz są tylko inwerterowe, to da radę schodząc z mocy.

Ja to bym chętnie skorzystał w takiej sytuacji z okazji zapomnienia o bieganiu z wiaderkami z węglem i rozpalaniu w piecu.

Spać przy włączonym to nie. Nie ma takiej opcji. Za pewne większość to chinczyki a na tych sprawach się wogole nie znam nie wiem czy 2000W czy mniejsza większą?

To jeszcze pytanie, jakie kable masz pociągnięte? Bo fajnie mieć zapas mocy, ale jak kabelki cienkie i/lub ameliniowe, to lepiej coś słabszego.

Dokładnie pokój ma 12m2.

Dom jest parterowy. To dół i góra. Nie poddasze.

Ogrzewa to wszystko piec który ma pewnie z 15 lat temp na piecu jest 50-60 stopni. Na dole jest ciepło ale na górze już nie jest o ile doroslemu ta temp nie przeszkadza i jest ok o tyle dla małego dziecka jest problem.

Dom ma ponad 25lat instalacja jest stara na bardzo grubych rurach.

Pompka CO jest oczywiście na full ale mimo to za ciepło na górze nie ma.

Było by też dobrze jak by zawory na dole były przy grzejnikach ale nie ma.

Wszystkie grzejniki są żeberka żeliwne.

Okna pcv.

Tak że mówię chce dogrzac te jedno pomieszczenie.

Myślałem nad takimi termowentylatorami: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6674771978

Lub takim http://allegro.pl/showitem/description/6120317017.html

Widziałem na allegro ze są i tańsze ale czy to zaraz się nie spali albo co gorsza słabiej będzie grzać?

Witam ponownie.

Przyszła dzisiaj farelka ta obrotowa... ustawiłem max temp i ogień :) pogrzala 1minutę i wyłączyła się na około 3-4minuty znów się włączyła na 10 sekund i znów wyłączyła na 2-3 minuty. Jednym słowem poracha. Co polecacie kupić? Czy kupić grzejnik olejowy czy ten konwerterowy czy jak mu tam?

Zdecydowanie grzejnik olejowy. Jest bardziej niezawodny i ZNACZNIE bezpieczniejszy od konwektora, czy farelki. Kolejną zaletą, jest to, że zawsze można coś na nim wysuszyć, oraz to, że w znacznym stopniu emituje przyjemne ciepło przez promieniowanie. Wadą jest jego waga, która ogranicza mobilność i trochę wyższa cena. Warto poszukać jak najmniejszego. Edytowane przez mac_612